EN

Nórsko plánuje postaviť prvé plávajúce podmorské mosty na svete

 
V Nórsku sa schyľuje k ambicióznemu plánu výstavby prvých ponorených plávajúcich mostov na svete.

Nórsko je z veľkej časti obklopené vodou a tá zasahuje aj hlbšie do pevniny čoho príkladom sú svetoznáme nórske fjordy. V krajine sa dá samozrejme cestovať aj autom či popri pobreží aj trajektmi, no krajina sa teraz rozhodla zrýchliť automobilovú dopravu medzi fjordami a plánujú výstavbu prvých „ponorených plávajúcich mostov“ na svete.
 
 
Pojem „mosty“ je trochu zavádzajúci nakoľko pôjde skôr o podmorské tunely. Každá takáto cesta bude pozostávať z niekoľkých veľkých „trubiek“, ktoré bude podporovať štruktúra podobná pontónom. Tie budú upevnené k skalám alebo k inej štruktúre pre spevnenie tunelov. Tunel bude upevnený asi 30m pod hladinou vody a každý bude dostatočne široký na to, aby v ňom bola 2-prúdová cesta.
 
 
Cieľom je znížiť zaťaženie trajektov, ktoré neustále pendlujú medzi dvoma bodmi. Výstavba takýchto podmorských tunelov bude stať asi $25 miliárd a cestu z Krostiansandu do Trondheimu skráti zo súčasných 21 hodín na 10 hodín. Skôr ako v roku 2035 sa tak však nestane. Treba tiež dodať, že v Nórsku majú už veľké skúsenosti s výstavbou ciest a to aj pod vodou. V krajine je 1150 cestných tunelov, z ktorých 35 je ponorených do vody.
 
Zdroj: thenextweb
 
Komentáre (3)
passco
Neviem si ani predstaviť ako sa to dá spraviť aby to fungovalo.. Davam im rešpekt :)
mano8
nj... žena...
passco
nj.. muž
Pridať nový komentár
TOPlist