EN

AsRock - s našimi doskami odomknete Phenom II

Výrobca základných dosiek AsRock vie ako zaujať. Po nedávnom spojazdnení Crossfire na doske s čipsetom nVidia teraz jeho marketingové oddelenie tvrdí, že práve s ich doskami je možné odomknúť štvrté jadro u trojjadrového Phenom-u II alebo tiež uzamknutú časť cache.Samozrejme to je možné aj na základných doskách iných výrobcov, zatiaľ čo však ostatní to potichu akceptujú, AsRock sa to rozhodol zaradiť medzi funkcie svojich dosiek. Pre tých čo nevedia o čo ide, pred niekoľkými týždňami sa internetom začali šíriť správy o možnosti "odomknutia" štvrtého jadra u nových trojjadrových Phenom II procesorov, o niečo neskôr tiež o sprístupnení vypnutej časti L3 cache pamäte u štvorjadrových Phenom II 8xx.

AsRock tvrdí, že obe "vlastnosti" sa aktivujú zapnutím položky AOD-ACC (AMD OverDrive - advanced clock calibration) v BIOS-e, čo je rovnaký spôsob, ako aj u doteraz úspešne odomknutých Phenom-ov. Po aktivácií tejto položky sa má "odomknúť" 2MB L3 cache u Phenom II X4 805 a 810, prípadne štvrté jadro u Phenom II X3 710 a 720BE.
Akokoľvek dobre vyzerá takéto tvrdenie úspešnej prerábky lacnejšieho procesora na drahší, AsRock dodáva, že nie u všetkých procesorov je to možné a záleží od kusu. Aj podľa jeho interných testov u niekoľkých procesorov odomknutia neboli úspešné.
Celkovo AsRock má v zozname "kompatibilných" dosiek sedem modelov, a to tých, ktoré sú vybavené čipsetom AMD 790GX + SB750 ale aj s AMD780G + SB710.



Treba uznať, že celkom šikovný ťah od AsRock-u. Keď zákazník na obale základnej dosky uvidí nápis "Odomknite si štvrté jadro u Phenom-a", je zrejmé že ho to minimálne zaujme. Treba však dodať, že okrem pravdepodobnosti "dobrého kúska" procesora treba zarátať aj pravdepodobnosť, či bude odomknuté jadro/L3 cache aj funkčná. Ako príklad možno uviesť aj prípad jedného užívateľa nášho diskusného fóra dexman-a - tomu sa podarilo odomknúť jedno jadro na Phenom II X3 720, no neskôr zistil že to nie je úplne stabilné.


Zdroj: Bit-tech
Komentáre (7)
amd_sk
Ja som vzdy hovoril ze asrock je dobra znacka mam ju a som s nou spokojny. x2 5000+ EE na 3.33ghz stabilne
slawo206
ASROCK je skor majster na pokryzene hybrydy
Genyus
to jadro väčšinou nebýva len tak zo srandy uzamknuté takže len tolľko k tomu...
Snake
slawo: presne tak :)
marfan
to jadro je kvoli tomu uzamknuté lebo robilo celý CPU nestabilne alebo nemal požadovane niekoré požiadavky
nManJofo
Tak tomu sa vravi mareting, propagovať zle napisany BIOS :D
Saky
nManJofo: nVidia štýl expanduje :)
Pridať nový komentár
TOPlist