EN

Prism vo verzii 1.0 beta

Mozilla labs, mimo iného aj tvorca prehliadača Firefox, oznámil novú verziu projektu Prism - 1.0 beta. Ide o systém, ktorý umožňuje spúšťať webové aplikácie a stránky podobne ako programy inštalované v počítači...Projekt Prism sa začal niekedy pred 18-timi mesiacmi, dnes dospel do významného štádia betaverzie 1.0. O čo vlastne ide?
Prism definujú v skratke jeho tvorcovia ako program, ktorý oddelí webové aplikácie od prehliadačov a umožní ich spúšťať priamo z pracovnej plochy.

V podstate je to teda špeciálne upravený web prehliadač, u ktorého sa však nespúšťajú všetky stránky v jednom okne, ale je možné ich "nainštalovať" ako bežné programy a spúšťať napríklad z ponuky Štart či priamo z pracovnej plochy kliknutím na ikonu.



Prism podporuje aj minimalizovanie to systémovej lišty, prípadne notifikácie (o novom e-mail-i a pod.) či automatické spúšťanie po štarte systému.
Ďalšou výhodou je to, že sa jedná o samostatné procesy, teda keď sa vyskytne nejaká chyba, neovplyvní to celý prehliadač ale iba samostatná aplikácia.

Niečo podobné predstavil aj Google u svojho prehliadača Chrome.

Práca s Prism je jednoduchá. Najprv je nutné si Prism stiahnuť (ako aplikáciu alebo ako Plugin do Firefox-u), po stiahnutí a spustení (ako príklad uvádzam verziu aplikácie) stačí zadať www adresu stránky či aplikácie, zvoliť niekoľko doplnkových nastavení a už iba spustiť samotné rozhranie Prism s danou aplikáciou:



Odkazy na spustenie takto vytvorených aplikácií je možné umiestniť do ponuky Štart, na pracovnú plochu alebo aj do tray lišty.




Zdroj: Mozilla
Komentáre (6)
snap
ked som bol maly vzdy som take nieco chcel :D urcite to vyskusam :)
avixe
ej veru.. dobra vecicka.. uz na nej ficim akurat ze nie na pokeci facebooku ani gmaily
prepelica
ale na freevideo.sk :DDD
avixe
:D
avixe
AIS (akademicky informacny system) ktory ide na firefoxe, opere, aj IE... PRISM nedokaze spustit, vyhodi hlasku "nepodporovany prehliadac"
Snake
Adobe AIR :) toto nema uspech
Pridať nový komentár
TOPlist