EN

Písanie sms a vytáčanie čísel spôsobuje nehody, telefonovanie je v poriadku

 
Aspoň tak to tvrdí nová štúdia založená na činnostiach z bežného života, ktorú si nechal vypracovať The National Institutes of Health a The National Highway Traffic Safety Administration.

Šanca na autonehodu je vyššia pri písaní sms správ alebo vytáčaní čísiel a to hlavne u mladých šoférov. To nie je nijak prekvapivý záver, avšak výskum prináša ešte jeden verdikt, ktorý je odlišný ako tie v iných štúdiách na danú tému. Podľa tejto štúdie telefonovanie počas jazdy nezvyšuje šancu na autonehodu. Testovaním sa zistilo, že samotné telefonovanie je v poriadku, nakoľko šoférova pozornosť a oči sledujú stále cestu. Avšak pred samotným telefonovaním je potrebné po telefóne siahnuť či vytočiť číslo a to môže viesť k smrteľným nehodám.

 
Štúdia bola vykonávaná za pomoci techniky ako kamery, GPS či senzory na sledovanie rýchlosti a akcelerácie. Pomáhali tiež senzory, ktoré sledovali jazdu v jazdnom pruhu. Všetky tieto zariadenia boli umiestnené vo vozidle. Testovania sa zúčastnilo 42 mladých, čerstvých šoférov vo veku 16 a 17 rokov (v USA je totiž možné vlastniť vodičský preukaz od 16 rokov) a 109 veteránov, ktorí majú priemerne 20 rokov praxe za volantom.
 
Výsledky ukázali, že v momente, keď mladý šofér siaha po mobile alebo začne vytáčať číslo, tak riziko nehody prudko vzrastie o 700%. V prípade keď čerství šoféri posielali alebo dostavali sms vzrástla šanca na nehodu o 400%. U skúsených šoférov zvýšilo šancu na nehodu iba vytáčanie čísel.
 
S týmito závermi nesúhlasí napríklad vedec David Strayer, ktorý už predtým robil výskum na túto tému v University of Utah. Hovorí, že táto štúdia je namierená proti jeho práci. Taktiež viní nástroje použité na meranie rozptyľovania a myslí si, že kamery nedokážu ukázať mieru kognitívneho rozptýlenia.
 
zdroj: phonearena
 
Komentáre (1)
passco
No na to naozaj potrebovali vyskum? Ved to je jasne.. Nikdy by som za volantom nepisal sms
Pridať nový komentár
TOPlist