SK

Elektrina pre všetkých do roku 2030

 
Organizácia Spojených Národov a World Bank Group sú odhodlaní poskytnúť všetkým ľudom na svete prístup k elektrine do roku 2030.

Nie všetci ľudia na svete majú to šťastie, že žijú vo vyspelej krajine ako napríklad my. Elektrinu berieme ako bežnú a automatickú súčasť našich životov a jej dôležitosť si uvedomíme až pri výpadku. OSN a World Bank Group sa rozhodli, že pod ich vedením a za pomoci vlád, medzinárodných agentúr a súkromného sektora urobia všetko pre to, aby financie nestáli v ceste ambicióznemu cieľu zabezpečiť elektrinu pre všetkých ľudí do roku 2030.
 
 
Okrem prístupu k elektrine chce OSN a World Bank Group zdvojnásobiť energetickú efektívnosť a podiel obnoviteľnej energie. Termín pre tento cieľ je taktiež rok 2030. Prezident World Bank Group, Jim Yong Kim povedal, že podľa posledných odhadov náklady spojené s poskytnutím prístupu k elektrine, presadzovaním „zelenej“ energie a údržbou sa pohybujú medzi 441,5 až 588,6 miliárd dolárov ročne.
 
Jim Yound Kim dodal: ,,Financovanie je kľúčom k dosiahnutiu týchto cieľov. Na dosiahnutie našich cieľov, ktorými sú prístup k elektrine, energetická efektívnosť a obnoviteľná energia, musíme zmobilizovať dodatočných 600-800 miliárd ročne od teraz až do roku 2030.“
 
„Energia podporuje rast a príležitosť. Spoliehame na všetkých účastníkov, aby išli príkladom v rozširovaní a urýchľovaní akcie, ktorá poskytne čistú, efektívnu a trvalú energiu pre všetkých“, poznamenal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.
 
Zatiaľ podporu na projekte prisľúbila Brazília, Nórsko, Bank of America a OPEC Fund for International Development.
 
Vo svojom prejave na nedávnom zasadnutí Advisory Board of the Sustainsable Energy for All, Jim Young Kim a Pan Ki-mun povedali, že prebieha hodnotenie energie v 42 rozvojových krajinách zahŕňajúcich 391 miliónov ľudí bez prístupu k elektrine. Očakáva sa, že 12 z týchto hodnotení bude hotových do apríla 2014 a poslúži pre zavedenie energetických investičných prospektov.
 
Zdroj: softpedia
 
Add new comment
TOPlist