SK

Gejzíry vody na mesiaci Európa vytvárajú obrovské oblaky

Vesmírne agentúry NASA a ESA sa domnievajú, že pod povrchom Jupiterovho mesiaca Európa by mohli byť aj oceány. Hubblov teleskop nasmerovali priamo naň.

A našiel obrovské oblaky, ktoré prenikli cez povrch zmrznutého mesiaca Európa. Jupiterov mesiac by tak mohol byť potencionálnym druhým domovom ľudí. Pomocou Hubblovho teleskopu boli schopní rozpoznať viacero gejzírov pary v blízkosti južného pólu. Dohady, že pod ľadovým povrchom Európy môžu byť oceány, by sa mohli potvrdiť. Oblaky vodnej pary boli spozorované vo vesmíre len raz v roku 2005 a to pri Saturnovom mesiaci Enceladus. Objavila ich sonda Cassiny.


Spektograf Hubblovho teleskopu objavil nad južným pólom Európy slabú polárnu žiaru spôsobenú silným Jupiterovým magnetickým poľom. Toto pole urýchľuje častice na takú rýchlosť, ktorá dovoľuje rozdeliť molekuly vody na kyslík a vodíkové ióny, detekovateľné vo farbách polárnej žiary. Hubblov teleskop bol využitý na hranici jeho možností. Pozorovanie tohto typu bolo možné až po tom, čo naň bola nainštalovaná veľmi citlivá špeciálna kamera.


Voda pravdepodobne unikla z veľkých trhlín na povrchu mesiaca, ktoré sú známe ako "linea". Avšak nie je známe, či voda pochádza z hlbín mesiaca, alebo bol ľad na povrchu ohriaty tlakom. Medzinárodný výskumný tím z Kolínskej Univerzity a Southwest Research Institute (San Antonio, Texas), ktorý realizoval pozorovania sa domnieva, že voda by mohla byť emitovaná aj vplyvom gravitácie Jupitera, tak ako voda na Zemi vplyvom Mesiaca (príliv a odliv).

Zdroj: theregister.co.uk

Komentáre (2)
passco
"A našiel obrovské oblaky, ktoré prenikli cez povrch zmrznutého mesiaca Európa. Jupiterov mesiac by tak mohol byť potencionálnym druhým domovom ľudí. " Nerozumiem už sa uvažuje nad osídlením ?
gammaray
Na mile vzdialene realite, ale kedze je tam voda, je to potencionalne nove miesto na zivot :)
Add new comment
TOPlist