SK

Doom oslavuje 20. výročie

Legendárny Doom už prekročil 20 rokov od svojho vydania. Pamätníci si určite zaspomínajú na prevrat v 3D strieľačkách.

Je to ďalšie z významných výročí v hernom priemysle. Už pred vydaním autori vedeli, že to bude senzácia a prielom nad všetkými 3D strieľačkami, aké boli doposiaľ vydané. Autori John Carmack a John Romero vedeli, že spravia niečo výnimočné, ale že to bude až tak úspešné to pravdepodobne ani netušili. Doom pozdvihol nielen umelú inteligenciu v hrách, ale sa stal aj jednou z najvplyvnejších strieľačiek aké kedy boli vydané.

John Carmack si už pred vydaním bol istý, že hra bude mať veľký úspech. John Romero zas vyhlásil, že keď hral Doom nejakú tú "chvíľku" bolo to niečo neznáme, nové a zároveň veľmi vzrušujúce. Atmosféra hry, rôzne zvuky ako otváranie dverí, tlačidiel, platforiem a zvuky pekelných príšer, to všetko robilo z Doom-a na svoju dobu absolútne jedinečnú hru. Carmack tvrdí, že vsadiť na scifi a akčnosť bolo ich najlepším rozhodnutím aké mohli spraviť.


Ďalej poukázal na všetky hry na ktorých tvorbe sa zúčastňoval, že pri pohľade na Doom sa mu zdá byť najviac optimálnou po všetkých stránkach. S tým nemožno nesúhlasiť. Ak by sme sa pozreli spätne na vývoj herného priemyslu, ťažko by sa hľadala hra, rovnajúca sa sláve Doom v jeho časoch. Ako spomienku na Doom Carmack dodáva - "Spravili sme svoju prácu dobre, pretože ľudia si pamätajú na Doom aj po 20 rokoch. Poukazuje to na jeho veľký vplyv."

Doom bol vydaný 10.12.1993. Na svoje spustenie mu stačilo pár MB na HDD, procesor 80386 a 4MB RAM. To sú parametre, ktoré dnešným mladším už nič nehovoria, no na tú dobu to bola herná mašina. Sem tam sa objavia spomienky na Doom v podobe vychytávok, ako je napríklad hranie Doom na klavíri.

Zdroj: tgdaily.com

Komentáre (8)
kramer
Ja som chodieval k známemu pozerať ako to hrá a sem tam sa aj mne ušlo som z toho šikal krev :D
gammaray
Veru, to boli casy, kto nezazil nechape :)
miroh
veru veru to zavyjanie disketovej mechaniky pri nahravani,,,,
prepelica
no ja si pamatam aj zavyjanie magnetofonu :D
schyzoy
Tak tak, ked otec kupil (nie on, ale ministerstvo) nove PC do kanclu, malo procak 386DX2 s taktom 33MHz (!), bolo to DELO :-D Chodil som k nmu hned po skole a hraval sa na tom aj 3 hodiny v kuse, kokos ani neviem vypocitat kolko som mal vtedy rokov :-P Pamatam ze mal 4MB RAM a bratranec ma nahovaral, ze mu mam 2MB vymenit za prenosny "magnetak", ktory hral fakt neskutocne dobre :-)))
passco
Ten čas letí :D
vulu
iddqd
gordonik
idspispopd
Add new comment
TOPlist