SK

95% bankomatov používa zastaraný Windows XP

O tri mesiace končí oficiálna podpora operačného systému Windows XP. Mohlo by to mať vážne následky a to najmä pri zariadeniach, ktoré pravidelne uskutočňujú peňažné transakcie, teda bankomaty.

Podľa správy  Business Week budú od 8. apríla celosvetovo mnohé bankomaty fungovať na zastaranom operačnom systéme. Finančné inštitúcie tak musia aktualizovať softvéry bankomatov ako aj všetkých iných zariadení, ktorých sa týka koniec oficiálnej podpory XP. To však môže trvať nejaký čas. Pretože hardvér, ktorý sa používa pri bankomatoch je väčšinou beznádejne zastaraný. Môže to  mať za následok, že pri prechode na novší operačný systéme ako je napríklad Windows 7, môžu nastať problémy respektíve to ani nebude možné.

Podľa redaktorky odborného portálu ATM Marketplace (ATM-bankomat) existuje medzi bankomatmi veľa rozdielov. Niektoré modernejšie môžu byť aktualizované na diaľku po sieti, zatiaľ čo u starších modelov je potrebná aktualizácia na mieste vrátane výmeny hardvéru.

Na celom svete v súčasnosti existujú asi tri milióny bankomatov. Vedúci firmy KAL špecializujúcej sa na softvér pre bankomaty odhaduje, že do apríla kedy končí podpora Windows XP bude v USA na Windows 7 aktualizovaných asi iba 15% z nich. Zaostalosť bankomatov voči PC však nepovažuje za nič nezvyčajné, nakoľko aj záplaty systému bývajú nahrávané iba štvrťročne.

Klienti však nemajú dôvod na obavy, pretože väčšina bankomatov používa Windows XP Embedded, ktorý má podporu až do začiatku roka 2016. Ďalšou skutočnosťou je tiež to, že za neautorizovaný prístup k účtom nesie zodpovednosť banka a nie klienti.

Zdroj: Winfuture.de

Komentáre (1)
elementar
ja som precital zasrany :)
Add new comment
TOPlist