SK

Aplikácia Viber posiela nezašifrované obrázky a videá

Messenger služba Viber má zrejme po najnovšej aktualizácii bezpečnostné problémy. Bezpečnostní experti z University of New Haven zistili, že Viber prenáša nezašifrované obrázky a videá na server aplikácie.

Kvôli problému s prenosom fotiek a videí k nim neoprávnené osoby mohli mať prístup celý týždeň, pokiaľ mali k dispozícii URL adresy.

„Aby ich mohli ukradnúť, museli by ich zachytiť ešte počas prenosu“, pokúša sa Viber vyvrátiť vlastnú chybu. To by bolo možné iba prostredníctvom hacknutia, napríklad vo falošnej verejnej WLAN. URL adresy sú prideľované ľubovoľne, takže nie je pravdepodobné, že by sa niekto náhodne dostal k zdroju iného užívateľa.

Experti z Univerzity of New Haven demonštrovali vo videu, že takýto scenár vôbec nie je nemožný alebo nepravdepodobný.

Dáta, ktoré boli týždeň dostupné na serveri už nie sú k dispozícii. Viber doteraz nereagoval na upozornenia priamo od ľudí, ktorí bezpečnostnú dieru objavili. Zodpovední sa k tomu vyjadrili prostredníctvom mediálnej správy.

Podľa informácií firmy však žiadni užívatelia neboli priamo zasiahnutí problémom a teda nepadli za obeť hackerom. Tlačový hovorca pre CNet zdôraznil, že spoločnosť už pracuje na aktualizácii, ktorá problém odstráni. Aktuálne sa predpokladá, že bezpečnostná diera je nová a neexistovala od začiatku.

Viber má celosvetovo viac ako 300 miliónov užívateľov. Aplikácia je k dispozícii pre Windows, Windows Phone, iOS, Android, OS X a BlackBerry. Vzhľadom na výhodnú cenu v porovnaní s inými službami je VoIP poskytovateľ dobrou alternatívou. Fotografie a videá sa však až do odvolania neodporúča posielať. 

Zdroj: Winfuture.de

Add new comment
TOPlist