SK

Najväčšia solárna elektráreň na svete zapálila samu seba

Zle nastavené zrkadlá spôsobili, že elektráreň sa „zahrala“ na obrovskú lupu a spôsobila menší požiar.

V blízkosti hranice medzi Kaliforniou a Nevadou sa nachádza Ivanpah Solar Electric Generating System, čo je najväčšia solárna elektráreň na svete. Za bežných podmienok odráža 173 500 heliostatov (každé obsahuje 2 zrkadlá) slnečné svetlo na kotle na vrcholoch veží, v ktorých sa vytvára veľké množstvo pary, ktoré následne poháňa turbíny a dochádza k tvorbe elektrickej energie. Jej množstvo je pritom také, že dokáže napájať 140 000 domácnosti v Kalifornii.
 
 
Slnečné svetlo, ktoré obrovské pole zrkadiel odráža na veže je tak intenzívne, že počas letu spaľuje vtáky čo je nepríjemný vedľajší efekt solárnej elektrárne. Teraz však táto elektráreň podpálila samu seba pričom podozrivým vinníkom sú zle nasmerované zrkadlá, ktoré odrážali svetlo kam nemali. V jednej z veži spôsobili roztavenie niektorých káblov čo následne viedlo k vypuknutiu menšieho požiaru. Na obrázku tiež môžeme vidieť poškodené parné a vodovodné potrubie, no nikto z pracovníkov sa nezranil. Požiar sa podarilo zlikvidovať do 20 minút.
 
Elektráreň zaznamenala krátkodobý výpadok a momentálne funguje na tretinu svojho výkonu (1 veža má plánovanú údržbu). Zatiaľ nie je známe kedy bude podpálená veža v prevádzke a ako sa toto neplánované vylúčenie z činnosti prejaví na dodávkach prúdu.
 
Zdroj: gizmodo
 
Add new comment
TOPlist