SK

Aké procesory nájdeme v moderných mobilných zariadeniach? Intel vs nVidia vs Qualcomm

Mobilný trh je veľký kus koláča, z ktorého si chce odhryznúť každá firma. Okrem ceny je tak dôležitým parametrom aj výkon, ktorým daný kúsok disponuje. 

Poďme sa pozrieť na výkon troch aktuálne obľúbených mobilných jednotiek, ktoré sa osadzujú do smartfónov i tabletov.

Intel predstavil platformu Bay Trail asi iba pred mesiacom. Nové procesory patria do rady Atom, ktorú má mnoho užívateľov zafixovanú ako nie príliš výkonnú. Nové čipy sú založené na x86 architektúre a oproti konkurencii majú tak veľkú výhodu v podobe kompatibility s plnými verziami systému Windows. Procesory rady Z-3000 sú úsporné a budú tak vhodnou voľbou do tabletov aj smartfónov, kde sa stretnú s protivníkmi ako je Snapdragon 800 alebo nVidia Tegra 4.

V porovnaní sa stretli 3 spomínané kúsky. Sú nimi konkrétne Intel Atom Z-3770, Qualcomm Snapdragon 800 a nVidia Tegra 4.

Atom Z-3770 je 4-jadrový procesor, alebo skôr SoC jednotka, s taktom 1,46 GHz (maximálny turbo takt 2,39 GHz), s 2 MB L2 cache pamäťou a s iGPU so základným taktom 311 MHZ.

Druhý testovaný Snapdragon 800 je taktiež 4-jadrová SoC jednotka s taktom až do 2,3 GHz s grafikou Adreno 330.

Posledným testovaným kúskom je Tegra 4. Tá je 5-jadrová, kde sú však plnohodnotné 4 jadrá, piate funguje ako úsporný pomocník. SoC je postavená na ARM Cortex A15 architektúre s taktom 1,9 GHz. Počet grafických shaderov oproti Tegre 3 vzrástol o 12 a je ich teda celkovo 72.

BayTrail Tegra4 Snapdragon800.jpg

Testy prebiehali na troch bohužiaľ nešpecifikovaných referenčných tabletoch, no z výsledkov možno usudzovať, že Intel môže zamiešať kartami na poli mobilných procesorov.

Zdroj: uk.hardware.infoanandtech.com

Add new comment
TOPlist