SK

Stavia Google plávajúce dátové centrum?

 
Inak nenápadná loď blízko Treasure Island v zátoke San Francisca vyvolala podozrenie. Záhadná, štvorposchodová budova, ktorá leží na vrchu lode a je postavená z lodných kontajnerov by mohla byť nové datacentrum Googlu.

Ak sa CNET vyšetrovací tým nemýli, je to tak. Údržba dátových centier vyžaduje množstvo chladenia aby boli zabezpečené správne prevádzkové podmienky pre servery. Postavením datacentra na lodi by servery mohli byť jednoducho a lacno chladené okolitou vodou. Slaná voda by mohla byť problematická, avšak nie je to neprekonateľný problém.
 
Stanica zo San Francisca KPIX špekuluje, že by stavba mohla byť plávajúcim marketingovým centrom, ktoré by malo slúžiť pre propagovanie Google Glass. Tie totiž stále nie sú komerčne dostupné. Očakáva sa, že sa do predaja pre širokú verejnosť dostanú zrejme za cenu pod 1500USD.
 
 
Navyše, vybudovanie dátového centra vo vnútri lodných kontajnerov nie je nič nové. Spoločnosti ako Dell, HP, Microsoft a Sun Microsystems používajú takéto riešenia pretože sú jednoduché na nasadenie. 
Ďalšia podobná ,,loď“ bola videná v Maine v Portlande. Jej majiteľom a tej, o ktorej sa hovorí, že je od Googlu, je tá istá holdingová spoločnosť. Náhoda? Možno áno, ale možné je aj to, že obe datacentrá patria Googlu.
 
Plávajúce datacentrum v Portlande
 
Pravdepodobne najsilnejším dôkazom toho, že nová stavba je dátové centrum pre Google je to, že Google získal patent pre dátové centrá na vode ešte v roku 2009. Preto je práve Google upodozrievaný z toho, že budova je jeho datacentrum.
 
Práce na stavbe však boli zastavené. KPIX tvrdí, že Google nemá povolenie stavať plávajúcu stavbu. A získanie povolenia nie je jednoduchou záležitosťou. Riaditeľ San Francisco Bay Conservation and Development Commision poznamenal, že Google musí obhájiť, že čokoľvek čo stavia na lodi nie je možné postaviť na zemi. 
 
Dôvod, prečo by Google staval datacentrum na vode môže byť okrem úspory peňazí, ktorá by vznikla jednoduchším chladením, aj iný. Vynárajú sa špekulácie, že sa Google snaží vyhnúť plateniu daní. 
 
 
Komentáre (3)
AmOK
"Google získal patent pre dátové centrá na vode ešte v roku 2009." "Riaditeľ San Francisco Bay Conservation and Development Commision poznamenal, že Google musí obhájiť, že čokoľvek čo stavia na lodi nie je možné postaviť na zemi. " Tak toto je uz parodia na zakon a pravo.. Ludska a zvlast ta americka demencia skutocne nepozna hranice. Naozaj krajina ne-obmedzenych moznosti! Teda pokial nie su zrovna obmedzene nejakym patentom, zakonom, uradom, vladou, tajnou sluzbou, pripadne coraz popularnejsiou NARODNOU BEZPECNOSTOU.. Orwell bol prorok! :( Na houseboat ma patent kto?!
passco
Najidealnejšie pre dobro Američanov a aj ostatných by bolo keby na celú severnú Ameriku nahádzali Tsar bomby v rozostupe 50 km
bliss
+1
Add new comment
TOPlist