SK

Včely vám povedia, či máte rakovinu

 
Portugalská dizajnérka Susana Soarec navrhla sústavu diagnostických nástrojov zo skla, ktoré používajú vytrénované včely na to, aby zistili, či má pacient rakovinu.

Tento projekt vychádza z výskumu, ktorý dokázal, že vycvičené včely môžu byť vytrénované na detekovanie špecifických pachov, akými sú výbušniny alebo ako v tomto prípade, rakovina. V minulosti sa už vyskytli podobné nápady, kde výskumníci použili cvičených psov na zistenie rakoviny pľúc a pomohli vyvinúť elektronický nos na detekciu rakoviny. Včely dokážu byť vycvičené na detekovanie jediného zápachu. Výskumníci z Inscentinel si myslia, že táto včelia schopnosť je dobrá, ak nie lepšia, ako tá, čo majú ich štvornohí konkurenti.
 
Keď pacient fúkne do prístroja, včely okamžite vletia do malej vnútornej trubice v prípade, že bol identifikovaný ,,pach rakoviny"
 
,,Včely majú dobrý čuchový zmysel a ten môže byť využitý ako flexibilný a rýchly biosenzor pre rozpoznanie zápachov biochemických molekúl. Včely môžu byť jednoducho vytrénované aby identifikovali širokú škálu prírodných a človekom vytvorených chemických zápachov vrátane biomarkerov spojených s určitými ochoreniami“, povedala Soares.
 
Včely sa dajú vytrénovať iba za 10 minút. Tréning spočíva v odmeňovaní, kedy sa včely učia identifikovať špecifický zápach tak, že dostanú odmenu v podobe vody či cukru. Včely si tak spoja špecifickú vôňu s jedlom a budú sa zakaždým snažiť nájsť túto vôňu.
 
 
Tento projekt, s ktorým prišla Soares sa skladá z diagnostických nástrojov zo skla, ktoré v sebe obsahujú malú vnútornú trubicu. Keď pacient fúkne to prístroja, vytrénované včely okamžite vletia do malej vnútornej trubice ak zacítia ,,pach rakoviny". Projekt je mierený ako doplnok k súčasným medicínskym postupom.
 
Soares dodáva: ,,Jedným z hlavných cieľov projektu je zahrnúť vysoko sofistikované biologické senzory do medicínskych postupov. Rada by som videla tieto nástroje použité v medicínskych postupoch hlavne v rozvojových krajinách, kde by fungovali ako cenovo efektívne skríningové testy napríklad pre tuberkulózu, maláriu, horúčku dengue a podobne“.
 
Projekt bol prezentovaný minulý mesiac počas Dutch Design Week 2013, ktorý sa konal v holandskom Eindhovene.
 
Zdroj: gizmag
 
Komentáre (2)
mano8
to o tych vcelach je vsetko pravda.. ale pach rakoviny ? ...
passco
To je divne rakovina aby smrdela? :D
Add new comment
TOPlist