SK

Prvý prenos textu za pomoci vodky

 
Informácie možno prenášať rôznym spôsobom avšak ten, ktorý vzišiel zo spolupráce University of Warwick a York University je naozaj neobyčajný.

Molekulárny komunikačný systém schopný prenášať dáta na vzdialenosť niekoľkých metrov bol postavený použitím materiálov s cenou asi 100USD a za pomoci vodky. Systém funguje na princípe napodobňovania chemickej signalizácie, ktorú môžeme nájsť v prírode. Dôsledky tohto objavu môžu mať potenciálne využitie pre komunikáciu v prostredí, ktoré nie je priateľské voči tradičným bezdrôtovým technológiám. Takýmto prostredím môže byť napríklad podmorská hladina, tunely, potrubia či v nano meradle dokonca aj vo vnútri tela.
 
 
„Ľudia už predtým dosiahli signalizáciu na krátku vzdialenosť, ale my sme sa posunuli na ďalší level a úspešne sme komunikovali kontinuálne a generovali sme správy na vzdialenosť niekoľkých metrov“, hovorí Dr. Weisi Guo zo School of Engineering v University of Warwick, ktorý spolupracoval s York University v Kanade.
 
Prvá správa, ktorú sa im podarilo preniesť boli slova „O Canada“, čo sú prvé slová kanadskej národnej hymny. Použitie vyprskovanej vodky na prenos binárnych dát bolo relatívne jednoduché. Tím zakódoval abecedu do binárnej sústavy tak, aby jedno vystreknutie alkoholu reprezentovalo 1 a žiadne vystreknutie 0.
 
 
Stolný ventilátor následne preniesol molekulárne správy od vysielača cez celé laboratórium s dĺžkou viac ako 4 metre až k prijímaču, ktorý meral rýchlosť zmeny v koncentrácii alkoholových molekúl.
 
„Veríme, že sme ako prvý na svete poslali správu prenášanú kompletne pomocou molekulárnej komunikácie a kontrolovali sme úrovne obsahu alkoholových molekúl na kódovanie abecedy“,  povedal doktorand Nariman Farsad z York University.
 
Výskumníci pripúšťajú, že táto technológia nenahradí stavajúce elektromagnetické vlny, ktoré sú dominantnou bezdrôtovou technológiou. Tvrdia však, že by mohla nájsť uplatnenie v miestach, kde majú elektromagnetické vlny ťažkosti.
 
„Napríklad v tuneloch, potrubiach alebo hlboko v podzemných stavbách by chemické signály mohli poskytnúť efektívnejší spôsob prenášania dát zo senzorov, napríklad tých, ktoré sú zbierané na monitorovanie stavu štruktúr a procesov. Potenciálne aplikovanie by mohlo zahŕňať bezdrôtové sledovanie čističky odpadových vôd a ropných plošín. To by mohlo pomôcť predchádzať budúcim katastrofám.“, hovorí Dr. Guo.
 
Vývojári idú ešte ďalej a veria, že by táto technika mohla byť aplikovaná na nano úrovni, kde je elektromagnetická signalizácia problémom.
 
„Na týchto maličkých úrovniach a v špeciálnych prostrediach existujú obmedzenia elektromagnetických signálov, akým je napríklad pomer veľkosti antény k vlnovej dĺžke signálu. Chemická komunikácia tieto problémy nemá. Molekulárna komunikácia je taktiež kompatibilná so živým telom a vyžaduje iba veľmi málo energie na generovanie a prenos správ", dodáva Dr. Guo.
 
Tím publikoval ich štúdiu v odbornom časopise PLOS ONE a má v úmysle založiť spoločnosť s cieľom spraviť túto technológiu komerčnou.

zdroj: gizmag
 
Add new comment
TOPlist