SK

Žiarovka, ktorá svieti aj po výpadku elektrického prúdu

 
Situácie, keď pri výpadku dodávky elektrického prúdu naslepo hmatáme po izbe a hľadáme lampáš či sviečky a zápalky vie vyriešiť inteligentná žiarovka, ktorá zostane svietiť práve pri výpadku elektrického prúdu.

LED žiarovka dostala meno SmartCharge a je vyvíjaná za jednoduchým cieľom, aby ľudia neostali nikdy viac v tme. Žiarovka obsahuje logiku, ktorá je schopná určiť, či niekto zhasol svetlo vypnutím vypínača, alebo išlo o výpadok elektriny. V prípade, že ide o druhú spomínanú možnosť žiarovka poskytne ešte hodiny nepretržitého svetla.
 
 
5W SmartCharge LED žiarovka dosahuje svetelný tok 350 lumenov s farbou svetla 3000K, 4000K a 5000K. Svetlo vyžaruje v rozsahu 120 stupňov. Vstavaný patentovaný Grid and Switch Sensor je schopný určiť, či nastal výpadok prúdu. Následne detekuje pozíciu vypínača či je v stave zapnutom alebo vypnutom a podľa toho sa rozhodne, či sa rozsvieti žiarovka alebo nie.
 
 
„Po prvý krát môžete kontrolovať svoju žiarovku počas výpadku elektrickej energie. To bol doteraz veľmi ťažký problém. Videli sme neuspokojivú potrebu na trhu a tak veľkú príležitosť. Existuje mnoho časti sveta s častými výpadkami prúdu. Táto žiarovka by bola ideálna pre domovy a podniky v týchto krajinách“, hovorí  vynálezca Shailendra Suman.
 
 
A v čom spočíva hlavné tajomstvo toho, že žiarovka svieti aj po výpadku prúdu? Jednoducho v batérii. Žiarovka dokáže svietiť vďaka integrovanej 2200mAh Li-ion batérii, ktorá poskytuje 4 hodiny nepretržitého svietenia. Potom, v prípade že elektrina stále nepôjde, nastane skutočná tma. Po obnovení elektrického prúdu sa batéria začne sama nabíjať. Z prázdnej kapacity na plnú sa dokáže nabiť za 6 hodín, po ktorých je žiarovka pripravená na ďalší výpadok. Životnosť je stanovená na 40 000 hodín svietenia, avšak batéria vydrží iba 300 až 400 nabíjacích cyklov a je tak potrebné ju po čase vymeniť.
 
 
Žiarovka je navrhnutá na prácu s 110-240V prípojkami a je kompatibilná s väčšinou štandardných závitov. Práce na žiarovke začali už pred dvoma rokmi a prešla mnohými tvarmi a prototypmi, kým sa ustálila na finálnej podobe.
 
Cena jednej SmartCharge žiarovky je stanovená na 35 dolárov vrátane poštovného v USA. Duo žiaroviek stojí 55USD, štvorica žiaroviek stojí 100USD. Ak pôjde všetko podľa plánu, tak prvé SmartCharge žiarovky budú vyexpedované v apríli 2014. Ukážky budú vystavené na CES v Las Vegas.
 
zdroj: gizmag
 
Komentáre (1)
passco
Ani to nemá zlú cenu a je to dobrá idea :) Určite to niektory ocenia no ja mam vypadky tak raz za rok ...
Add new comment
TOPlist