SK

Non-stop jazdiaci vlak vyzdvihne cestujúcich za chodu

Neustále sa niekam ponáhľame a veľakrát je nám každá minúta dobrá. Čínania prišli na to ako skrátiť cestovanie vlakom.

Technológie kráčajú veľkým tempom a Čína je krajina, kde tieto technológie napredujú neuveriteľne rýchlo. Koncept navrhol dizajnér Chen Jianjun. Ide o veľmi jednoduchý a praktický spôsob, ako ušetriť čas cestovaním vlakom. Nastupovanie a vystupovanie pasažierov spôsobuje hlavné časové straty pri cestovaní. S týmto problémom sa dizajnér Chen bravúrne vysporiadal.

Pasiažieri čakajúci na vlak si nastúpia do vlakovej kapsule z vyvýšenej plošiny, ktorá sa neskôr plynule pripojí na strechu prechádzajúceho vlaku. Pripájaná kapsula sa napája na začiatku vlaku a kapsula s vystupujúcimi cestujúcimi sa odpája plynule na zadnej časti vlaku. Z kapsúl je možné plynule prechádzať "do" a "z" vozňov podľa potrieb cestujúcich.

Ak trvá cesta vlakom hodiny, je možné novým spôsobom ušetriť taktiež hodiny cestovania, ak je po trase veľa zastávok. Klasický vlak musí brzdiť, zastaviť a opäť sa rozbiehať. Týmto stráca len v jednej stanici v priemere aj 5 minút pokiaľ nedosiahne opäť normálnu cestovnú rýchlosť. Mnohým sa bude tlačiť do úst populárna hláška zo Slnko, Seno ... "nezastavujem máme spoždění". Aj tak by sa dal opísať tento koncept, ktorý bol mimochodom zverejnený už v apríli 2010. Doposiaľ sa však nezrealizoval.

Zdroj: dailymail.co.uk

Add new comment
TOPlist