SK

Twitter poskytuje plážam západnej Austrálie info o pohyboch žralokov

Ľudia na plážach západnej Austrálie môžu byť o niečo pokojnejší. Odteraz im twitter poskytne info či je bezpečné vliezť do vody.

Možnosť sledovať populáciu žralokov online pochádza od vedeckých pracovníkov, ktorí umiestnili žralokom vysielačky počas ich odchytu a výskumu. Nebolo to zo dňa na deň. Vedci postupne skúmali žraloky a rozhodli sa ich sledovať online. S tým prišla aj myšlienka urobiť z pláží západnej Austrálie o niečo bezpečnejšie miesto na oddych. Označených bolo dokopy 300 žralokov pohybujúcich sa na západnej časti Austrálie.


Twitter upozorní na prítomnosť žraloka len vtedy, ak sa priblíži ku pobrežiu na menej ako jeden kilometer. Každý kto má nejaké mobilné zariadenie a účet na twitteri môže sledovať ich pohyb. Upozornenia sa tak budú dostávať rýchlejšie medzi ľudí ako tomu bolo doteraz. Až doposiaľ médiá upozorňovali na prítomnosť žralokov miestnymi novinami alebo rádiom. Informácie neboli vždy rýchle a aktuálne. Správy sa zobrazujú na stránke Surf Life Saving Western Australia (@SLSWA).

 

Spolu so správou o prítomnosti žraloka dostane užívateľ aj informáciu o tom kedy bol žralok odchytený, kto ho odchytil, čas a miesto jeho posledného výskytu a taktiež aj typ žraloka. Vysielače umiestnené na žralokoch sú súčasťou vládneho programu Western Australian Department of Fisheries, pre lepšie porozumenie ich pohybu. Ide tu zvlášť o veľké biele žraloky. Vysielače by mali vydržať funkčné po dobu 10 rokov, kedy sa pravdepodobne vybijú batérie.

Zdroj: arstechnica.com

Komentáre (2)
STENLY
trošku smutné, že si to tu človek nájde dva dni potom, ako to bolo v správach na markize :(
gammaray
Nepozeram TV noviny vobec, tak co uz :)
Add new comment
TOPlist