SK

HBO hrá vlastnú ligu v zárobkoch

Po prvýkrát sa dozvedáme konkrétne zisky televízie HBO a aj dôvod pre čo to tak je.

Prečo na sledovanie potrebujete platiť za káblovú televíziu alebo príjem satelitom? HBO z toho produkuje obrovské zisky, aj keď vie, že tento biznis nemusí trvať večne. Materská spoločnosť Time Warner Cable oznámila oficiálne výsledky za fiškálny rok 2013. Je to vôbec po prvýkrát za posledné roky, odkedy sa premenovala z pôvodného názvu Time Warner.

Za posledné tri mesiace minulého roku zarobila HBO $1,3 miliardy a za celý rok dokopy $4,9 miliardy. Do porovnania bol pridaný zisk streaming-ovej spoločnosti Netflix. Čísla sú síce podobné, ale reálne zárobky nie. Za posledné tri mesiace 2013 zarobil Netflix $1,8 miliardy a za celý rok $4,6 miliardy. Má aj menší počet zákazníkov.

Skutočný rozdiel je však v tom, aký je skutočný zisk po tom čo obaja zaplatia za orginálny obsah. Prevádzkový zisk HBO je $414 miliónov za posledný kvartál 2013 a za celý rok $1,7 miliardy. Netflix mal za posledný kvartál 2013 zisk len $82 miliónov a za celý rok $228 miliónov. Time Warner CEO Jeff Bewkes povedal, že HBO spolu s Cinemax získali minulý rok takmer 2 milióny zákazníkov, zatiaľ čo Netflix až 6 miliónov.

HBO tak hrá ligu v ktorej nemá žiadneho konkurenta. Ako dlho spoločnosti vydrží táto stratégia je nejasné. No vzhľadom na to, že HBO sa chystá viac expandovať na európsky trh v tomto roku, čomu nasvedčujú aj exkluzívne zmluvy na pripravujúci sa obsah, stagnácia a pokles biznisu je v nedohľadne.

Zdroj: engadget.com

Add new comment
TOPlist