SK

Rýchla robotická ruka chytá letiace objekty

Švajčiarsky technologický inštitút EPFL predstavil robotické rameno schopné chytiť letiace objekty. Toto rameno je dlhé asi 1.5m, má 3 kĺby a štyri prsty. Jeho unikátnou vlastnosťou je, že dokáže chytiť objekty rozličných tvarov za menej ako päť stotín sekundy. Inštitút zverejnil túto inováciu v časopise IEEE Transactions on Robotics, ktorý je prvým žurnálom v danej oblasti.

Toto rameno má veľký potenciál využiteľnosti vo vesmíre ako súčasť Clean-mE projektu Švajčiarskeho Vesmírneho Centra na EPFL, ktorého cieľom je vytvoriť systém na zber odpadu na obežnej dráhe okolo Zeme.

Už existujúce podobné systému sú zvyčajne predprogramované a nedokážu reagovať dostatočne rýchlo na zmeny v pohybe letiacich objektov. To ale nie je prípad tohoto ramena, ktoré sa učí podobne ako človek systémom pokus a omyl. Technika sa nazýva „Programovanie pomocou demonštrácie“ a neudáva robotovi žiadne špecifické príkazy. Namiesto toho ukazuje príklady ako možno reagovať na danú situáciu manuálnym vedením ruky k objektu pri opakovaní danej situácie. Toto rameno sa učilo chytať napríklad loptu, tenisovú raketu, kladivo, prázdnu a do polovice naplnenú fľašu.



Zdroj: actu.epfl.ch,  phys.org, ieeexplore.ieee.org

Komentáre (1)
M1ch4l
KUKA power...aj ked aj ten software za tym musi byt paradny :)
Add new comment
TOPlist