SK

Vytlačte si robota od Intelu na 3D tlačiarni už tento rok

 
Chceli by ste mať doma robota, ktorý vám prinesie pivo, poštu či preloží reč do cudzích jazykov? Vďaka Intelu si teoreticky každý môže takéhoto robota vytlačiť sám ešte tento rok.

Slovko "teoreticky" je veľmi podstatné pretože elementárnou podmienkou je vlastniť 3D tlačiareň alebo aspoň mať prístup k nejakej čo dnes ešte stále nie je celkom zvyčajné. Intel totiž na konferencii Code oznámil, že ešte tento rok uvoľní súbory potrebné pre tlač robota menom Jimmy. Cena tohto robota by nemala presiahnuť 1600 dolárov a neskôr sa očakáva ešte jej pokles.
 
Materiály potrebné pre 3D tlačeného Jimmyho budú dostupné online na 21stCenturyRobot.com neskôr v tomto roku. Na stránke nájdete zdarma hardvérové návrhy robota, ale aj súčiastky ktoré si doma nevytlačíte ako napríklad motorčeky, káble, procesory či batérie. Tie však už zdarma nebudú. Otcom tohto projektu je Brian David Johnson, ktorý spolupracoval s rôznymi inými vývojármi.

Johnson dúfa, že open-source model umožní postupne vylepšovať robota na čom sa majú podieľať všetci užívatelia. Open-source koncept tiež umožní vývojárom vytvárať svoje vlastné aplikácie pre robota ktorý tak následne môže vykonávať rôznorodé činnosti.
 
Samotný robot je tvorený hliníkovým telom ktoré môže byť rozšírené o rôzne doplnky či inak prispôsobované. Život robotovi pre spotrebiteľov bude vdychovať malá NUC jednotka Intel Edison, čo je aj dôvod, prečo je cena robota relatívne nízka. Verzia pre výskumníkov vybavená procesorom Intel Core i5 bude stať takmer až $16 000.
 
Jimmy tiež disponuje bohatými možnosťami konektivity nakoľko obsahuje Xbee, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth, USB 3.0/USB 2.0 porty, HDMI či Display Port výstupy, Ethernet, 2x mini-PCIe sloty a 8-kanálové audio.
 
Podľa Intelu by po postupnom vylepšení robot mohol nájsť uplatnenie v zdravotníctve, vo verejnej doprave či v iných sektoroch kde by zvyšoval kvalitu života ľudí. Zákazníci by mali byť schopní postupom času vytvoriť si vlastného Jimmyho do $1000.
 
 
zdroj:  gizmag, recode
 
Komentáre (6)
materik
neumozni open source pristup spravit si z toho robota napr. "samovrazedneho" atentatnika?
xsi69
Hneď by som jedného bral. Ešte ho naučiť prať, žehliť, vysávať a je to plnohodnotný člen :D :D
Broslowski
No, a potom sa ti začne žena doma nudiť a opustí ťa pretože jej tým vezmeš všetku radosť zo života:D
Fragrance
tak toto bolo krutééé :D
passco
Teším sa ak príde doba, že 3D tlačiarne vytlačia napr. komplet motor so všetkým :)
Broslowski
Ja sa teším keď si budem môcť z 3D tlačiarne vytlačiť 3D tlačiareň :D
Add new comment
TOPlist