SK

Batoh Go Kin pre turistov generuje elektrinu z chôdze

 
Ak patríte medzi dobrodružnejších či aktívnejších ľudí ktorí si občas vyrazia do prírody na dlhšiu túru možno vás zaujme batoh Go Kin, s ktorým si elektrinu nosíte so sebou.

Na trhu sú dostupné doplnky ktoré sa snažia zabezpečiť prítomnosť elektriny v odľahlých častiach počas túry, no väčšinou sú vo forme ťažkopádnych generátorov alebo systémov, ktoré generujú elektrinu zo Slnka či vetra. Vietor však môže ustať a Slnko môžu zakryť mraky. Batoh Go Kin preto spolieha na iný zdroj energie ktorým je samotný človek, konkrétne jeho chôdza.
 
 
Go Kin má v spodnej časti integrovanú batériu do ktorej vedú elektrinu 2 káble. Každý z nich je pripevnený k jednej topánke čím transformuje energiu pohybu na použiteľnú a skladovateľnú elektrickú energiu. Vygenerované elektrina môže buď poputovať rovno do zariadení pripojených cez USB alebo do spomínanej Li-Ion batérie pre neskoršie využitie. Spoločnosť Go Kin tvrdí, že ich posledný prototyp dokázal z 5-minutovej chôdze vyrobiť dostatok elektriny pre 25-minútový telefonát. Od nasledujúceho prototypu očakávajú ešte lepšie výsledky.
 
 
Batoh má dvojicu USB portov pre napájanie zariadení a jeden napájací konektor pre nabíjanie batérie. Svetelný indikátor na batérii zobrazuje koľko elektriny ešte obsahuje. Go Kin má ešte mini-USB port ktorý tvorcovia v budúcnosti plánujú využiť na zbieranie dát ako napríklad spálené kalórie.
 
 
Súčasný prototyp váži spolu s batériou a elektronikou 1,2kg pri rozmeroch 25 x 13 x 8cm. Okrem výhod sú zrejmé aj nevýhody. Go Kin pridáva dodatočnú záťaž pri túrach a zaberá miesto. Káble vedúce z topánok zrejme dostanú zabrať pri túre na skalnom hrebeni či blatistom teréne.
 
Technológiou pre Go Kin vytvorili Dr. Qingguo Li a Phd. Michael Shepertycky na Queen's University. Go Kin dúfa, že s masovou produkciou začnú už čoskoro a pokúšajú sa zozbierať potrebné financie prostredníctvom známej stránky Kickstarter. Ľadvinku generujúcu elektrinu z chôdze by chceli predávať za $295 zatiaľ čo batoh za $395. Prvé dodávky by mali začať v novembri.
 
 
Zdroj: gizmag
 
Komentáre (2)
Je to jedno
Dobrý výnalez, mohol prísť o pár rokov skorej ale
m2fizy
A co je na tom take dobre ? ... ze to generuje energiu (el. energiu) ? Vsak je totalna debilina ... resp. maximalne pouzitelne task pre deti do skoly resp. neakych "prilezitostnych turistov", ktory po pravych horach ani nechodia (maximalne po horskych chodnikoch). Je to absurdny napad a presne ako v poslednom odstavci poznamenal autor ... je to fakt hlupost ... a chcel by som skutocne vidiet ako by to vyuzil neaky horolezec ... pripadne zachranar ... Ako pise je to nepouzitelne ked leziem napr. zo skaly, taktiez ked je blato, voda, sneh, ... myslim ze aj mechanicke opetrebenie bude vysoke ... kedze princim nabijania z obrazkov vyzera tak ... ze sa to natahuje a stahuje ako jojo = tvorba el.energie. ... Zadalsie to musi fest prekazat pri chodzi ... taktiez neprijemny pocit z nosenia ... a pritom este musim ten kabel mat neustale "pripojeny" lebo inac to energiu negeneruje. Absolutne nepouzitelny napad v oblastiach s krajinou ako je nasa ... machimalne tak pre cinu, kde su len mestske aglomeracie ... a ludia preferuju chodzu (resp. mestsku dopravu) a nebude ich pri pohybe "kablik na nohe" obmedzovat. Hlupost na entu ... az by vyriesili to nabijanie inym sposobom ... ako ho "pripevnit o nohu" ... bolo by to super (prenos vzduchom) ... a to by mohli nasledne implementovat aj do "nabijania" a hlavne do prenosu informacii ... ako bolo pisane (kalorie, vykon, primerna rychlost, ... atd.). Inac je to dalsia "nepotrebna hlupost" ktora skonci na "smetisti dejin". Ako napad : super .... a ma velke + Realizacia : nedokoncene, nepremyslene, len nech sa to rychlo predava ... velke - - - - - - - - -
Add new comment
TOPlist