SK

Výťahy bez káblov schopné jazdiť horizontálne

 
Nemecká technologická spoločnosť ThyssenKrupp predstavila svoju víziu výťahu budúcnosti - bez lán so schopnosťou jazdiť nielen vertikálne hore a nadol, ale i horizontálne.

Výťahový systém nazvala MULTI a jeho testovanie by chcela odštartovať už v roku 2016. Miesto konvenčných lán a káblov by ich výťahy využívali magnetický závesný systém podobný ako pri SkyTran jednokoľajke. Malo by ísť o vôbec prvé výťahy na svete, pri ktorých nebudú použité akékoľvek káble či laná.
 
 
"Ako sa povaha konštrukcií stavieb vyvíja, je tiež potrebné prispôsobiť výťahový systém aby lepšie vyhovoval požiadavkám budov a vysokému objemu cestujúcich", vysvetlil vedúci spoločnosti Andreas Schierenbeck. Výťahu MULTI umožní tradičný vertikálny pohyb jeden motor a o horizontálne pohyby sa postará druhý motor. Systém bude pozostávať z viacerých kabín, ktoré budú jazdiť v slučke rýchlosťou maximálne 5m/s (18km/h). Oproti moderným rýchlovýťahom tak ide o rýchlostný krok späť, no do výťahov v okruhu bude možné nastúpiť každých 15 až 30 sekúnd.
 
Podľa štatistík totiž strávia v New Yorku pracovníci v kanceláriach dohromady čakaním na výťah až 16,6 roka a v samotnom výťahu strávia asi 6 rokov. ThyssenKrupp dúfa, že tieto časy so systémom MULTI skráti o polovicu a zvýši dostupný priestor v budovách o 25%.
 
 
Prvé MULTI výťahy budú testované v roku 2016. Ostré nasadenie nie je zatiaľ naplánované. Treba tiež poznamenať, že nemecká spoločnosť nie je jediná, ktorá s výťahmi bez káblov experimentuje. Takéto výťahy si nechala patentovať už skôr americká spoločnosť MagneMotion a na podobnom systéme pracuje aj Hitachi.
 
Zdroj: theverge
 
Komentáre (7)
passco
Sranda kedysi som maval nočnu moru z výťahu, ktorý chodil barsjako aj do strán :D
zdravyrozum
To autor mysli vazne tuto vetu? "Podľa štatistík totiž strávia pracovníci v kanceláriách v New Yorku čakaním na výťah až 16,6 roka za život a v samotnom výťahu strávia asi 6 rokov." To by musel uradnik v Novom Jorku stravit 5 hodin denne cakanim na vytah kazdy den od narodenia po dobu 80 rokov. Aj ked pochybujem, ze ho z toho netrafi slak uz v styridsiatke (to by tam potom stravil 10 hodin denne, aby sa vtesnal do "statistiky")... Este raz nech si autor precita zdroj a zapoji pritom zdravy rozum (minimalne v zdroji nie je spojenie "za zivot")
Pjetro de
To mas tak: Slovensko. Tu plati: jeden clovek robi 10 veci, z toho ani jednu poriadne, vsetko narychlo, nestiha. Plati to zrejme aj o redaktoroch a pisani clankov. Okrem toho ze nerozmyslame. V Rakusku ci Nemecku je to opacne: 10 ludi robi jednu vec. Vzajomne sa cyklicky ci hierarchicky kontroluju. Nasledne je to spravene z bozskou (pardon nemeckou) dokonalostou tak, ze to netreba opravovat. Einfach punktlich. Ma to aj za nasledok aj nizsiu nezamestnanost. Za 30-40 rokov na to prideme aj tu u nas. Mozno.
nevjem_uš
Asi je to myslené skôr tak, že 16,6 roka strávia pri výťahu všetci právnici čo žijú v NY, nie 1ks.
Pjetro de
V zdroji je uvedene kumulativne, teda spolu. Nikto, ani diva srnka v case ruje netusi, ako to bolo myslene, pretoze to je dementny zdroj. Ale ked zapojime mozog, isteze to nemoze byt pre jedneho cloveka, pretoze ten by stravil 1/3 zivota spanim a sucasne celu 1/5 zivota vo vytahu. Teda celych 30% zivota (takmer 1/3 zivota) v bdelom stave by stravil vo vytahu.
Zvono
"Barsjako" tak toto slovo som uz dlho nepocul, palec hore, si ma pobavil, cisto gramaticky spravne.
passco
dik aj nabudúce :)
Add new comment
TOPlist