SK

Podávajte si smart bike Vanmoof ako štafetový kolík

Spinlister predstavil nový model zdieľania smart bicyklov.

Spoločnosť Spinlister už teraz umožňuje majiteľom požičiavať svoje osobné bicykle, lyže, surfy alebo snowboardy prostredníctvom iOS a Android aplikácie. Spinlister v piatok na festivale SXSW oznámil nový zaujímavý nápad, ktorý je tiež založený na princípe požičiavania. Plánuje predávať vlastné Vanmoof smart bicykle, ktoré majitelia budú ďalej prenajímať. Takto nebudú musieť požičiavať svoje vlastné veci.

Na rozdiel od programov Citi Bike v New Yorku alebo Bay Area Bike Share v Kalifornii, ktorým bránia v rýchlom rozvoji vysoké náklady na infraštruktúru a ich prevádzkové náklady a zároveň si vyžadujú sponzorovanie vládou alebo korporáciami, bicykle od Spinlisteru to majú premyslené lepšie.

Na podobnom princípe funguje aj spoločnosť Zipcar, a ako z názvu vyplýva, ide o zdieľanie áut. Zodpovednosť za bicykel nesie nájomca a musí ho vrátiť v dobrom stave. Ako sa spoločnosť vyjadrila: „Všetci nájomcovia podpísali našu nájomnú zmluvu, preto zodpovedajú za prípadné škody alebo zranenie osôb počas doby prenajatia. Ak napríklad dostanete defekt počas prenájmu je vašou povinnosťou ako nájomcu bicykel opraviť, kým ho prenecháte niekomu ďalšiemu.” Bicykel taktiež nemôžete nechať niekde opretý a nechránený, ak nechcete zaplatiť plnú cenu bicykla napríklad v prípade krádeže. A čo viac, tieto smart bicykle sú poistené na 10,000 dolárov a chránia majiteľa pred akoukoľvek nehodou, zraneniami, poškodeniami majetku, krádežami spôsobenými nájomcami, ktorí odmietnu splatiť dlh.

Vanmoof bicykle obsahujú integrovaný Bluetooth zámok a GPS tracker, preto môžu byť vyzdvihnuté a ponechané hocikde v meste – jednoducho si ho zarezervujete a môžete vysadnúť. V prípade nezodpovedného nájomcu si majiteľ bicykel dokáže rýchlo vystopovať.

CMO spoločnosti Spinlister, Andrew Batey sa vyjadril: „Ak sa na to pozrieme z perspektívny majiteľa, dokážu na tom výhodne zarobiť peniaze, pomáhať ľudom a spolupracovať na svetovo prvom trvalom modeli zdieľania bicyklov.

Spinlister plánuje novú službu spustiť koncom tohto leta v Portlande v Oregone. Zatiaľ nie je známe žiadne vyjadrenie o cene, ale Spinlister na svojej webstránke uisťuje potenciálnych majiteľov, že „plánuje financovanie bicyklov majiteľom aby umožnili ich prenájom a následne počas určitej doby z tohto prenájmu bicykle splatili.“

Zdroj: engadget


Add new comment
TOPlist