SK

Najmenší počítač má iba 1mm kubický

 
Energeticky úsporné komponenty umožnili vytvoriť počítač miniatúrnych rozmerov, ktorý sa zmestí na hranu mince.

Počítače ako Raspberry Pi, Intel Edison či Chromebit sú veľmi malé, no na Michigan Micro Mote (M3) vytvorený univerzitou v Michigane sa nechytajú. Autori tohto miniatúrneho počítača tvrdia, že ide jednoznačne o najmenší autonómny počítač na svete. Sme ochotní tomu veriť nakoľko počítač je veľký iba 1mm kubický a vmestí sa napríklad na hranu mince.
 
 
M3 je výsledkom viac ako 10 rokov trvajúceho vývoja. Tvorcovia totiž potrebovali výrazne zmenšiť rozmery batérie, ktorá v mnohých moderných mobilných zariadeniach zaberá stále podstatnú časť priestoru. Spolu s príchodom úsporných komponentov ako sú procesory bolo možné zmenšiť aj batériu a tým pádom aj veľkosť celého počítača.
 
Maličký počítač nie je síce možné ovládať myšou a klávesnicou a ani nezobrazuje výstup na monitore, no predsa funguje. Počítač má malú batériu, ktorá uchováva energiu zhromaždenú zo svetla. O jej zisk sa starajú patričné senzory. Iné senzory zas majú na starosti bezdrôtový príjem vstuov. Keď počítač spracuje vstupy pošle rádiovými vlnami výstupy na centrálny počítač. Vo vnútri sa tiež ukrýva procesor a pamäť.
 
K čomu môže byť takýto stroj dobrý? Uplatnenie môže nájsť v medicínskom a priemyselnom prostredí, no vďaka rozmerom môže byť implantovaný aj pod kožu človeka. Využitie by M3 mohol nájsť aj v oblasti IoT zariadení.
 
Zdroj: techspot
 
Komentáre (1)
hahah
1983 - Kde ten pocitac ku**a dame? 2015 - Kde som ten pocitac ku**a dal?
Add new comment
TOPlist