SK

Lumiam sa nedarí. Divízia Windows Phone zarobila o 54% menej ako minulý rok

 
Microsoft zverejnil finančné výsledky za Q1 fiškálneho roka 2016. Čistý zisk je slušný a dosiahol $4,62 miliardy, avšak Windows Phone divízia si oproti predošlému roku pohoršila o vysokých 54%. Zachránia ju nové Lumie?

Microsoft zverejnil svoje finančné výsledky za prvý kvartál fiškálneho roka 2016. Príjem firmy dosiahol $20,4 miliardy, čo je o 12% menej za rovnaké obdobie v roku 2015. Čistý zisk však naopak jemne narástol na $4,62 miliardy. V prvom kvartáli 2015 dosiahol zisk úroveň $4,54 a Microsoft si tak v tomto smere polepšil asi o 2%.
 
 
Pochváliť sa však rozhodne nemôže Windows Phone divízia, pod ktorú spadajú najmä smartfóny Lumia. Tá si totiž oproti rovnakému obdobiu v roku 2015 pohoršila o výrazných 54%. Divízia Surface je na tom o čosi lepšie, i keď aj ona si pohoršila a zarobila $672, čo je oproti $908 miliónov z Q1 2015 pokles asi o 25%.
 
S uvedením nových Lumii 950 resp. 950 XL a Surface Pro 4 spolu so Surface Book by sa však situácia mala zlepšiť. Windows Phone platforma to má však oproti Androidu a iOS veľmi ťažké a jej zastúpenie na trhu dosahuje asi iba 2,5%. Smartfónom by však mohol pomôcť príchod Windows 10 Mobile pre smartfóny, ktorý dorazí na niektoré Lumie v novembri. 
 
Niektorým divíziám Microsoftu sa však darilo dobre. Príjem zo služby Bing vzrástol o 29% a príjem z hrania stúpol o 6% nakoľko počet Xbox používateľov vzrástol o 28% na súčasných $39 miliónov. Office 365 zaznamenal prílev asi 3 miliónov nových používateľov a súčasne túto službu využíva 18,2 milióna ľudí. Tejto službe sa oproti minulému roku veľmi darilo a zaznamenala príjmy takmer o 70% vyššie v porovnaní za minuloročné obdobie.
 
Zdroj: techspot
 
Komentáre (4)
Von Kedoslav II.
Slaby marketing ... Ja mam lumiu a bol som velmi milo prekvapeny, vzhladom na vsetok tej hejt na internete. Ja osobne si WP nemozem vynachvalit. Skoda, ze je nizka podpora appiek na WP, ale tak koli 2.8% podielu na trhu sa ani necudujem.
Ulipispirus
Mám Windows Phone 8.1 tiež a so zaťatými zubami ho denne používam už dva roky. Ak mám byť úprimný, jeto systém od k0k0t0v pre k0k0t0v. V čom je podobný Apple, Androidu aj BlackBerry (iné nepoznám). Na prvý pohľad to vyzerá tak,že normálni ľudia už vymreli a ostali len k0k0k0ti. V sutočnosti sa však - po neprestávajúcich absurdných zlacneniach - len nekončná, miliardová masa svetových k0k0k0t0v dostala k HiTech zariadeniam a donútila tak programátorov začať programovať tak, aby aplikáciu dokázal obslúžiť nielen pes Dunčo a chrobák Truhlík, ale aj tuctový, svetový k0k0t. Čím pádom sa však mnohé aplikácie stali nepochopiteľnými, lebo to, že napríklad tri vodorovné čiarky znamenajú "hamburgerové menu" vedia len tí, čo tie sračky žerú a to sú práve k0k0kti. Zámer elít (okrem vlastného zbohatnutia) je možno pozdvihnúť k0k0kt0v na úroveň ľudí - to je však rovnako nezmyslený zámer, ako komunizmus a demokracia - lebo jediným výsledkom bude to, že napokon zk0k0tejú aj tí, čo ešte zatiaľ z posledných síl a s maximálnym vypätím odolávajú. Každopádne operačný systém s nemotorne utajeným File Systémom je ešte aj pod úrovňou unterk0k0ta, pretože vracia súdobý počítač (smartfón) s výkonom stoviek voľkaedajších sálových počítačov do dôb Eniacu, Maniacu a ostatných sčotov.nehovoriac o virtuálnej klávensici, ktorá nepozná šipky, či klávesu Delete a internetovom prehliadači v ktorom sa nedá šipkami prechádzať v historii surfovania. Je toho samozrejme ďaleko viac (Word a Excel na úrovni Sinclair Spectrum), či nemožnosť správy telefónneho zoznamu, ktorú brilantne zvládali už prvé mobily po zavedení GSM. Windows Phone 8.1 proste nie ani len výsmechom, ale rovno trestným činom dokonaného podvodu, u ktorého by mal každý súd automaticky rozhodnúť, že obeť je oprávnená si nechať naprogramovať na náklady dodávateľa normálny operčný systém u konkurence. Ale to by právnici nemeli byť v technologickej oblasti zaostalí, ako Saudská Arábia v oblasti ľudských práv :( Ak však ste skutočný k0k0t, alebo sa aspoń viete dostatočne sk0k0tiť, tak MS Windows Phone 8.1 ako aj ostatné Applovské ujoviny sú pre Vás určite to práve, lebo Fasbúk na nich určite funguje (teda predpokladám - ešte som až tak hlboko neklesol, aby som to skúsil ...)
Ulipispirus
Je to fantastické
tfg
Ak by chcel mrkosoft viac presadiť svoju platformu potrebuje chybajuce apky... Ako dostať chybajuce apky? Žiadne poplatky pre developerov, jednoduché a hlavne obsihalé knižnice ,ktoré dovoľujú robiť viac ako doteraz, veľa tutorialov, súťaže pre školákov v tvorbe apiek atď.. a tiež umožniť share zárobky z reklamy v apkách a znížiť share na ziskoch z predaja aplikácii to je nutnosť ak chcú viac presadiť platformu..
Add new comment
TOPlist