SK

Desktopová grafická karta aj pre notebooky? S AMD XConnect žiadny problém

 
Spoločnosť AMD uvádza na trh dokovaciu stanicu pre klasické desktopovové grafické karty, vďaka čomu môže mať aj váš notebook poriadny grafický výkon.

AMD už prednedávnom naznačovalo uvedenie externého doku pre grafické karty, dnes sa to však stalo realitou. Na vývoji tejto technológie nemá svoj podiel len AMD, ale aj Razer a Intel. 
 
XConnect predstavuje dokovaciu stanicu, do ktorej vložíte klasickú dedikovanú grafickú kartu určenú pre stolné počítače. Celú stanicu následne pomocou Thunderbolt 3 rozhrania pripojíte napríklad k notebooku. Thunderbolt 3 poskytne karte priepustnosť až do 40Gbps čo je podľa slov AMD ekvivalentné štvorici PCIe 3.0 liniek. Výkon výkonných externých grafických kariet tak bude zrejme trochu limitovaný v porovnaní s tým, keby boli osadené do PCIe x16 slotu.
 
 
Okrem potreby Thunderbolt 3 kábla s priepustnosťou 40Gbps je potrebné samozrejme mať v počítači Thunderbolt 3 port, ktorý má tvar USB konektora typu C. AMD ďalej uvádza potrebu vlastniť Windows 10 operačný systém v zostave 10586 alebo novšej, mať ACPI rozšírenie v BIOSe a Thunderbolt firmvér (NVM) verzie .16 alebo vyššej. Taktiež bude nutné mať nainštalované ovládače Radeon Software 16.2.2 alebo novšie.
 
Výrobca o XConnect ešte uvádza, že pre jeho zapojenie nebude potrebné reštartovať systém. Ovládače AMD samé rozpoznajú, ktoré aplikácie používajú externú grafickú kartu a ktoré integrovanú, a bude možné medzi kartami prepínať. Taktiež by malo byť možné odpojiť XConnect počas zapnutého počítača a aplikácie a to bez straty dát. Napriek tomu však bude lepšou voľbou bezpečne odstrániť hardvér cez ponuku vo Windows.
 
 
AMD už vo veľmi blízkej dobe uvedie ovládače Radeon Sofware 16.2.2, ktoré umožnia používanie XConnect s týmito grafickými kartami:
  • AMD Radeon R9 Fury
  • AMD Radeon R9 Nano
  • AMD Radeon R9 300 Series
  • AMD Radeon R9 290X
  • AMD Radeon R9 290
  • AMD Radeon R9 280
 
V tomto momente je XConnect technológia limitovaná iba na použitie s herným notebookom Razer Blade Stealth Utlrabook s externou dokovacou stanicou Razer Core. AMD však sľubuje, že v najbližších mesiacoch sa objaví na trhu široká paleta externých dokovacách staníc v rozličných formátoch, ktoré budú kompatibilné s rôznymi počítačmi. O cene XConnect staníc nepadlo ani slovo.
 
Zdroj: hexus
 
Komentáre (5)
Ahoj mami
Mám notebook a grafický tank.
jursky
Pekne, chvíľu som nad niečim takým uvažoval. Btw v texte je menšie typo: "bez ponuku vo Windows" malo byť zrejme "cez ponuku vo Windows".
Robo7
Aj mňa zaujalo takéto technické riešenie, ale uvedením GTX980 pre notebooky to stráca na atraktivite . Nakoniec niečo podobné priniesla pred časom spoločnosť DELL vo svojich herných notebookoch.
Majkoce
Notebook s gtx 980 bude asi trošku ťažší a väčší a bude mať asi trosku menšiu výdrž na baterku.... Takže pre ľudí ktorý chcú s notebookom reálne cestovať tak toto je ideálne.
Kalo
Pretože nosiť zo sebou ďalšiu škatuľu s grafikou a starať sa o jej napájanie je praktickejšie.
Add new comment
TOPlist