SK

Batérie v Tesle Model S rokmi nestrácajú príliš veľa na kapacite

 
Asi nikto nepochybuje, že plne elektrické vozidlá budú v budúcnosti hrať prvé husle medzi dopravnými prostriedkami. V dnešnej dobe ale nie je ich nástup na popredné pozície až tak raketový, ako by sa dalo predpokladať. Hlavným dôvodom je zatiaľ vysoká cena takýchto vozidiel a takisto aj pomaly sa budujúca infraštruktúra verejných nabíjacích zariadení.

Práve nedostatok nabíjacích staníc spôsobuje vodičom neistotu, či nebudú musieť odstaviť vozidlo pri krajnici len preto, lebo sa mu vybila batéria a nemá ju kde nabiť. Majiteľov elektromobilov okrem dojazdu na plné nabitie batérie, určite zaujíma aj správanie sa batérie v priebehu niekoľkých rokov, po uskutočnení nespočetného množstva nabíjacích cyklov.
 
Zdroj: pluginamerica.org
 
V poslednom prieskume, do ktorého boli zapojení majitelia vozidiel Tesla Model S, sa zhromažďovali dáta o kapacite batérie vo vozidle. Z výsledkov je vidieť, že v priebehu prvých 50 000 najazdených míľ (približne 80 500 km), stratila batéria približne 5% svojej kapacity. Od ďalších kilometrov sa však proces degradácie batérie výrazne spomalil.
 
Dlhodobejšie dáta bohužiaľ nie sú k dispozícii, keďže Model S brázdi cesty len 4 roky. Prvotné výsledky však vyzerajú pre majiteľov vozidiel pomerne priaznivo. Do prieskumu boli zozbierané dáta z celkového počtu 496 vozidiel, ktoré dokopy najazdili cez 20 miliónov kilometrov.
 
Zdroj: techspot
 
Komentáre (7)
Ján Kisty
Uz sme to raz riešili v komentároch a je pár používateľov nad 400 000 km,kt. majú ešte stale 75-80%..
Karolkm
Tesla dava zaruku na bateriu 8r myslim ze to hovori za vsetko...
h
Neviem či nieje táto záruka ale limitovaná určitým počtom km. Také niečo sa mi zdá.
Karolkm
Nie, "The Tesla Model S drive unit warranty has been increased to match that of the battery pack. That means the 85 kWh Model S, our most popular model by far, now has an 8 year, infinite mile warranty on both the battery pack and drive unit. There is also no limit on the number of owners during the warranty period." a to je z oficialnej stranky na ktorej je to zavesene od 2014...
MMe17
ibaze sa to nevztahuje na klesajucu kapacitu bateri. a to hovori za vsetko :)
MMe17
a zaruka na 8 rokov bola predlzena kvoli tomu, ze tie drive unity sa im kazia ako na beziacom pase a velka cast vodicov by bola postihnuta vymenou po uplynuti zaruky, co by znamenalo niekolko tisic dolarova oprava. Takze to Tesla zobrala na seba, v tej strate co neustale generuje sa to strati..
fredo
sa mi nezda tesla baterky su Panasonic baterky , 50tmil cca 200? nabijacich cyklov? by to malo byt viacej ako 5% https://cdn.shopify.com/s/files/1/0674/3651/files/life-character-of-panasonic.jpg?11870121840859366437....pockame si na "emisny" skandal :))
Add new comment
TOPlist