SK

Juno poslala na Zem prvú fotku Jupitera

 
Sonda Juno sa k Jupiteru dostala 4. júla a včera dorazila späť na Zem prvá fotka tejto najväčšej planéty slnečnej sústavy.

Sonda Juno od NASA sa na obežnú dráhu Jupitera dostala 4. júla a ihneď začala svoju prácu. Späť domov poslala prvú fotku plynného obra, na ktorej je okrem neho vidieť aj 3 zo 4 najväčších mesiacov Jupitera – Io, Europu a Ganymedes. Na zábere môžeme tiež vidieť známu červenú škvrnu na Jupiteri. 
 
 
Fotka bola urobená ešte 10. júla o pol 8 večer nášho času. Išlo o prvý záber, ktorý kamera JunoCam urobila po tom, čo bola opätovne aktivovaná. Kameru totiž NASA pred príchodom na obežnú dráhu na 4 dni vypla, aby šetrila energiu na 35 minút dlhú aktivitu motorov kým sa Juno neudomácnila na obežnej dráhe. Fotka bola urobená zo vzdialenosti 4,3 milióna kilometrov od Jupitera. NASA o fotke hovorí, že jej existencia zároveň znamená, že sonda prežila priblíženie k planéte bez toho, aby žiarenie poškodilo jej systémy. 
 
Prvé fotky vo vysokom rozlíšení by mala sonda urobiť 27. augusta keď sa priblíži na menšiu vzdialenosť k Jupiteru. Hoci JunoCam vie vyrobiť aj fotky vo vysokom rozlíšení, NASA ju nepovažuje za vedecký nástroj. Slúži pre zvýšenie záujmu verejnosti, aj keď samozrejme zábery zhotovené touto kamerou môžu poslúžiť aj pre výskúm.
 
Juno je aktuálne na svojej 53,5 dennej ceste po obežnej dráhe Jupitera. Sonda poletí ponad oba póly planéty a celkovo obletí planétu 37-krát. Korekcia polohy, ktorá nastane v októbri dostane Juno na 14 dni dlhú orbitu do výšky 4100km nad oblaky Jupitera, kde bude sonda čeliť smrteľným dávkam radiácie. Z tohto miesta bude sonda skúmať vznik, štruktúru, atmosféru, polárnu žiaru  a magnetosféru planéty.
 
 
Zdroj: gizmag
 
Komentáre (1)
Okolosediaci
"... v októbri dostane Juno na 14 dni dlhú orbitu do výšky 4100km nad oblaky Jupitera, kde bude sonda čeliť smrteľným dávkam radiácie." Z uvedenej vety vyplyva, ze Jupiter je vlastne hviezda v plienkach - este nema dost velku hmotnost na to, aby sa "zapalila"
Add new comment
TOPlist