SK

Smile to Pay alebo Person of Interest priamo v akcii...

Kto videl skvelý seriál Person of Interest, si pri dnešnej novinke zaspomína na čas keď  si osvojoval myšlienku celého seriálu. V Číne je možné zaplatiť za tovar naskenovaním tváre! Podľa posledných správ túto technológiu ľudia využívajú aj bez toho aby ich do toho tlačil štát.

Ako sa môže štát ľahko dostať k osobným údajom a sledovaniu občanov...(poznámka autora)

POS terminál (Point of sale) funguje pomerne jednoducho - postavíte sa pred terminál, kde jeho kamera spraví sken tváre, ten porovná so skenom tváre, ktoré máte priradené k svojmu bankovému účtu a prebehne platba za tovar. 

Photo by: Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images

Napriek tomu, že zahraničný experti varujú pred zneužívaním týchto dát štátom, nový spôsob platenia sa už uchytil medzi ľuďmi. POS terminál je možné nájsť v pekárňach, supermarketoch...Do tejto technológie ide vo veľkom investovať aj najväčší čínsky online obchod Alibaba. Alipay chce v najbližších troch rokoch investovať do tejto technológie 420 miliónov dolárov! Už teraz má POS takmer v 100 mestách.

Alipay míňa podľa správ milióny na spopularizovanie tejto technológie tým, že dáva dodávateľom služieb dodatočné zľavy ak ľudia použijú práve tento spôsob platby. 

IFuree supermarket zašiel ešte trochu ďalej - celý obchod je skenovaný 3D kamerou, ktorá skenuje tváre počas nakupovania a potom znova pri  vychádzaní z obchodu. Podľa ľudí je nakupovanie omnoho rýchlejšie.

Technik IFuree dokonca tvrdí, že skenovanie tváre pri platení je menej nebezpečné ako zadávanie PIN kódu, pretože ľudia stojaci za Vami môžu kód odsledovať.

Úplnou absurditou pre mňa ostáva posledný fakt - Alipay prinesie do tejto technológie skrášlovacie filtre, pretože 60% ľudí sa vyjadrilo, že pri skenovaní tváre mali pocit, že sú škaredý.

Aj keď sa technologický pokrok nedá zastaviť a niečo podobné dorazí niekedy určite aj do Európy, dúfam, že ľudia budú pri "zmysloch" a nebudú bezhlavo takúto technológiu využívať. (poznámka autora)

Zdroj: The Guardian

Photo by: Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images

Add new comment
TOPlist