SK

Pozrite si fotky odvrátenej strany Mesiaca - misia Chang'e 4

Čína zverejnila fotky odvrátenej  tranysMesiaca z misie Chang'e 4, ktorá trvá už jeden rok. Celkový objem dát z tejto misie dosiahol 10GB vrátane fotiek na ktoré sa môžeme teraz pozrieť. Fotky boli vylepšené NASA expertom Dougom Ellisonom pomocou technológie Debayering. Pôvodné fotografie boli odfotené fotoaparátom, ktorý sa nachádza na Chang'e. Panoramatické fotky zase z rovera Yutu-2.

Originálne fotografie sa na prvý pohľad zdajú ako čierno-biele, v skutočnosti sú však nekompletné a preto bolo treba použiť technológiu Debayering a fotky "priniesť" k životu. Niektoré z fotiek zachytávajú kráter Von Karmer.

Zdroj: Daily Mail

Image: Daily Mail, Doug Ellison, Andrew Jones

Komentáre (48)
Doug Ellison

NASA expert Doug Ellison vyretusoval hviezdy, pridal mesacnu krajinu, kratery, kamene. Cista praca.

Peter

Hviezdy retušovať nemusel. Ak sa človek vyzná aspoň troch vo fotografovaní, tak vie že pri silnom osvetlení povrchu mesiaca /oblaky ani vzduch neznižujú slnečný svit na Mesiaci/ si fotoaparát dá väčšiu clonu a hviezdy, ktoré žiaria slabšie nemôžu byť vidieť na fotke kde je aj povrch mesiaca.

niedebil

odvratena strana a svieti tam slnko!

Mikretén

Vy aspoň tušíte, ako rotuje mesiac?

Lenin

Ucit sa, ucit sa, ucit sa !!!

ja

ako môžeš byť taký sprostý?

Lukáš Lancz

Na odvratenu stranu mesiaca dopa takmer rovnake mnozstvo svetla ako na tu co vidime. Je vsak vzdy otocena od nas.Takze ziadnu konspiraciu tu nehladajte

Neveriaci

FYI Podľa teórie solárneho systému, ak je spln na jednej strane​, ktorú vidíme , tak je nov na druhej, inými slovami, presne opačné množstvo.

Michal

Klamú.. nevadí to každý

Neveriaci

Ale vraj to nie je zlomyselné klamstvo, ale milostné pre dobro ľudstva, takže niet sa čo znepokojovať .

PCfans

"Niedebil" nie je to nick nasej "celebrity" spievajúcej astrofyzicky Emmy Drobnej?

nasrat

A hviezdy sa de ? Zasa to dali nejakému dementovi z nasa aby nás presviečal že ich tam nevidno.Hlavne že len teraz pripravujú modul na mesiac ale pred polstoročím si tam chodili ako na piknik.Tomu neuverí ani malé dieťa! Prestante nás zavádzať a klamať !!

Uo

V NASA sú podľa Teba dementi, a klamú vás vecami, ktoré vidí aj malé dieťa. Celý svet vrátane Číny Ťa klame a na Mesiaci nikto nepristál a ani tam nie sú robotické prieskumné zaradenia.

Ako Ti to povedať šetrne. Nejako takto. Si nevzdelaný človek, ktorý verí hlúpostiam. Ak by si sa trochu snažil, tak by si s pomocou iných pochopil aké nezmysly tu píšeš a aký hanbu si tým robíš.

Neveriaci

Zial, ziadne vzdelanie nam momentalne nepomoze, je to len vec viery, ci tan niekedy niekto bol a ci sa to vobec da. 384 000 km vzdialeny o priemere 1750km? Bolo tam len par vojakov, ktori plnia rozkazy. Da sa im verit?

Uo

Na programe Apollo pracovalo stotisíc ľudí. To nie je pár vojakov. Nie je to vec viery, pri troche snahy nájdeš všetky informácie a dôkazy, ktoré potrebuješ aby si jasné videl, že to možné je.

Neveriaci

Ved prave, pri troche snahy ano, ale ked sa tomu povenujes dlhsie, tak stratis vsetky iluzie, doslova vsetky. Neexistuje ziadny priamy dokaz e tom, ze udajnych tych 6 letov za 4 roky z pred 50tich rokov a od vtedy nic, nebolo len divadlo pre prezidenta Nixona.

Yoke

Priamych dôkazov je veľa. Počínajúc letovým hardvérom vrátane Saturnu V v múzeách, cez fotky z Lunar Reconnaissance Orbiter ukazujúce stopy astronautov na Mesiaci, materiál privezený z Mesiaca a končiac laserovým odrážačom na Mesiaci.

Spočítať či je taká misia možná nie je ľahké, ale dokáže to i tak veľa ľudí, Sú desaťtisíce ľudí s dostatočnou znalosťou matematiky, ktorí ti môžu spočítať, že s raketou ako Saturn V je to možné.

Dôvod prečo sa na Mesiac po Apollo misiách už nelietalo, je jednoduchý. Je to extrémne drahé. Na vrchole výdavkov na program v rokoch 1965 a 1966 bol rozpočet NASA na úrovni vyššej než 4 percentá rozpočtu USA (https://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_NASA).

Neveriaci

Letový hardvér ? - za 58mil dolarov DENNE by ocakaval, ze nieco aj vyrobia
fotky z fotoshopu ? - neberiem
materiál privezený z Mesiaca ? - petrifikovene drevo co odovzdl Amstrong osobne holanskej vlade?
laserový odrážač ? - laser sa im odrazil s uspesnou detekciou uz v 1962

Ake priame dokazy?

Yoke

Vzorky z Mesiaca dostalo mnoho laboratórií na svete, zas ťa všetci klamú, že :) To je stále viac a viac ľudí a všetci kamu, že, státisíce ľudí, vedcov, technikov a ďalších. No iste.

Neveriaci

Kto to moze potvrdit, ze su z mesica,, ako som spomenul vyssie, holanska vzorka sa ukazala , ze je to skamenene drevo - drevo z mesiaca?

FYI
Par prikadov kde ne projekte pracovalo viac ak 100 000 ludi\vedcov a ani netusili ,ze sa tak deje:

Atomova bomba

Vojna vo vietname - tu to trvalo az 8 mesicov, kym vyslo na verejnost , ze americki vojaci zabijaju vietnamcov na ich vlastnom uzemi, a nepochybne, tu bolo zainteresovanych stovkynasobne viac vojakov ako tych co boli udajne vo vesmire/vakuu.

tech
Neveriaci

To by už neboli len klamári ale aj hlupáci a to oni nie sú.

janko

ste vy normalny vsetci vy asy poitrebujete psychitra

Neveriaci

Neverim

Flodur

Poslal som link,rezisera USA,precitaj si to,ked si taký vzdelaný. Samozrejme,ak mi ho admin.uverejnì.

Flodur

Prečitajte si reportàž režisèra USA Stanleya Kubricka...Ako som sfalšoval pristatie na mesiaci. A potom porozmyšlajte,možno zmenite nazor na to.

Uo

Tak daj link, nech sa pobavime :)

Neveriaci

Za pozretie urcite stoji aj film Capricorn One 1977 ‧ Thriller/Action ‧ 2h 4m
kde pribeh hovori o tom ako neuveritelne lahko bolo mozne vsetko nafingovat.

Yoke

Film je fikcia. To, že je o niečom film je veľmi slabý argument.

Neveriaci

A co tak nieco priamo od NASA, https://youtu.be/ioGJ3nmF7_c , kde takzvani astronauti z ISS visia na lankach ako marionety vid. 0:29min potiahne tmavomodry svetlomodreho alebo cervenemu natahuju lanka trcko z chrbta v 1 :05min. To zobudi aj mrtveho.

Yoke

Tvoj svet je naozaj zvláštny. Je takmer 600 astronautov. To podľa teba všetci klamali a klamú, že boli vo vesmíre?

Zoznam astronautov https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_astronauts_by_name

Na ISS bolo doteraz 228 ľudí https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_International_Space_Station_visit…. Podľa teba všetci klamú?

Neveriaci

Isteze, ako som spomenul, su to vajaci a robia co im povedia a navyse pod hrozbou "narusenia narodnej bezpecnosti " maju zakazane o tom hovorit , preco je to take tazke prijat?

Tiez nie je fer osocovat "moj svet " po tom co prinesiem video dokaz, ktory zruca ten tvoj.....

Yoke

Takže tvrdíš, že ľudia do vesmíru nelietajú, všetko je podvod, stovky ľudí klamú, lebo sú vojaci a majú to prikazané. To je už smiech :)

Nie všetci astronauti sú vojaci. Sú z mnohých krajín a všetci ti jednotné klamú, že :)

Môžeš si spraviť výlet k jednému z približne sto štartov do vesmíru ročne. Či ani tie neexistujú ?

Neveriaci

Starty ano, ved za $ 58 mil \ den uz musie nieco ukazat, avsak po starte video prepnu zakazdym na pocitacovu animaciu a to je vsetko co nam ukazu.

Napr. Nexistuje ziadny zaznam o tom ako stavali ISS - nie je ti to ani trochu podozrive?

To vyssie uvedene videjko z NASA, kde visia na snurkach ako aj mnohe dalsie dokazuju, ze uz aj tim vratane hercov co to tocia su unaveni zo zavadzania verejnosti , chcu aby to skoncilo a robia zmarne chyby.

qwerty

Tu máš dôkaz existencie ISS, ktorý si môže každý spraviť sám. Kde sa môže presvedčiť na vlastné oči.

Nainštaluj si appku, ktorá ti povie, kedy letí ISS. Lieta často, dá sa vidieť veľa krát za rok. Napríklad aj zajtra, ak nebude oblačno, by mal byť pekne viditeľný prelet.

V čase preletu, zavolaj niekomu, kto je od teba východne alebo západne povedzme 100-150-200 kilometrov. Pri prelete zistíte, že ju na oblohe vidíte obaja naraz. Čo to znamená? No to, že je vysoko, že je na orbite vo vesmíre. Máš teda dôkaz, že na orbite skutočne je.

Potom, môžeš zainvestovať do teleskopu približne tisícku a keď sa posnažíš, tak môžeš sfotiť ISS pri jej prelete tak, že uvidíš jej jednotlivé časti, dostaneš niečo také ako ukazuje fotka v článku : https://www.discovermagazine.com/the-sciences/ridiculously-awesome-pic-…

Neveriaci

Dik za tip, a keď to všetko spravím a všetko sa podarí ako popisuješ, ako rozpoznám že sa nepozerám na fotku modelu na solárny pohon ale na niekoľko desiatok tonový kolos kde žijú ľudia?

qwerty

Problem s Tebou je, ze malo vies a malo sa chces ucit. Tvrdis uplne nekonzistentne veci. Prv, ze vobec nelietame do vesmiru, ze sa prenosy z rakiet po starte vypinaju. Teraz, tu mas dokaz, ze do vesmiru lietame, ze je vo vesmire, na orbite, vec vyrobena ludmi. Ale zas ides cosi spochybnovat bez toho aby si si to aspon par minut nastudoval. Keby si par minut studoval, tak vies napriklad to, ze ISS vazi stovky ton. Ale nedas si ani tu robotu par minut pogooglit.

Su samozrejme sposoby, ako overit, ze na orbite nelieta fotka. Staci viacnasobne fotenie, z viacerych uhlov a vo viacerych casoch a uvidis rozne obrazky, To preto, ze sa pozeras na ISS z rozneho uhla, vidis priestorovy objekt nie fotku.

Zaroven si z fotiek mozes ukazat a uvedomit aky velky je to objekt. Zistis tak, ze hore mame objekt s rozmermi ako futbalove ihrisko. Takze, nie je to tak ako tvrdis, ze do vesmiru vobec nelietame, ale tak, ze hore je nieco, co je velke ako futbalove ihrisko.

Neveriaci

Ocenil by som keby si namiesto osočovania radšej odpovedal na otázku:
Ako rozpoznám, že to, čo je údajne, ako si si vygooglil , niekoľko sto tonova ISS nie je len niekoľko kilogramovy model na solárny pohon lietajúci oveľa nižšie ?

qwerty

To, že ISS je len niekoľko kilogramový model môžu tvrdiť a uveriť tomu len málo rozmýšľajúci ľudia. Tu máš vysvelenie prečo.

ISS sa dá vidieť pri prelete okolo celého sveta. Raz za 90 minút obleti svet. Dohodni sa s hocikým na svete a môžete ju pozorovať počas obehu, nariklad s niekým vo Francúzsku , či Nemecku alebo inde dostatočne ďaleko a uvidíte ju pri jednom obehu obaja či traja či kolkýkolvek.

Z času preletu medzi vami uvidíte, že letí rýchlosťou 7 kilometrov za sekundu.

Ak by čosi letelo takou rýchlosťou oveľa nižšie tak by to bola vyspelejšie technológia ako súčasná kozmická technika. Takú techniku čo by to dokázala nemáme. Let takou rýchlosťou v atmosfére vyvolá také trenie, že zohreje letiaci predmet tak, že zhorí.

Druhý dôvod je, že živiť energiou stroj letiaci rýchlosťou 20 násobku zvuku a letí stále dookola Zeme nedokážeš z solárneho pohonu.

Veríš úplným hlúpostiam, ktoré môžeš jednoduchým pokusom vyvrátiť.

Neveriaci

Stále žiadna odpoveď, ale to je Ok , lebo rozlíšiť sa to nedá, je to len vec viery, že je tam to, čo ti hovoria, že je

Neveriaci

Vdaka ze referenciu, pre rychle overenie, ze ten cerveny s na chrbte natahujucim sa trickom je evydovany astronaut NASA kanadan menom Chris Hadfield.

Flodur

Tak som to odoslal,snad sa to tu objavì. Chcem vediet Vase reakcie.

Yoke

Ako bolo dokázane, je to hoax, podvod, pozri https://www.snopes.com/fact-check/false-stanley-kubrick-faked-moon-land…

Trochu si overuj veci a nebudeš sa musieť hanbiť za to, že uveriš hoaxom.

Neveriaci

V Kubrikovom filme The Shining 1980 ‧ Mystery/Psychological horror ‧ 2h 26m je referencia na Apollo 11, na svetrku chlapca a misterioznej izby c.237 (zmenene z povodneho 217 v novele), na 237 (vypocitanu vzdialenost zeme a mesiaca v milach) , co podla mnohych reprezentuje spojitost Kubrika prvej misie na mesiac.
Foto Kubrika spolu z vedenim NASA oficialnej verzii tiez nepomaha.
Tak ci tak v tej dobe bol Kubrik najlepsi vo fingoveni vesmiru, brete z toho co chete.

Flodur

Ja som si to nevymyslel,čital som to na nete,vraj ako dôkaz. Ale vela člànkov som už prečital,kde vysvetlovali dôkazy,že to bol podvod. Veriť alebo nie?

Yoke

Na nete je často krát aj zámerne veľa nezmyslov. Často krát je to snaha hľadať jednoduché vysvetlenia k veciam ktorým nerozumiem. A často krát je to posúvanie sveta do polohy "všetci mi klamú"napríklad z dôvodu nejakej životnej frustrácie. Dôvody sú rôzne.

Neveriaci

Verit? Ci nie?
Vyborna otazka.
Zial toto rozhodnutie za Teba nikto lepsie neurobi ako Ty sam, a nepochybne, cim viac - hlbsie sa budes problematikou zaoberat tym si budes istejsi a nebudes musiet byt odkazany na nazor niekoho ineho. Ci nie?

Add new comment
TOPlist