SK

Balíky z Číny, je sa čoho obávať?

Koronavírus COVID-19 nie je žiadna sranda a počet nakazených dosiahol podľa Gissanddata mapy do dnešného dňa už 73,335 ľudí. Z toho zomrelo až 1873 ľudí (12,887 ľudí sa z COVID-19 vyliečilo). Našťastie ani jeden zo 41 ľudí testovaných na Slovensku tento vírus nemal.

COVID-19 je kvapôčkový vírus a prenáša sa z človeka na človeka, pričom k prvotnému prenosu došlo zo zvierat na človeka. Či išlo o zvieratá, ktoré sa predávali na trhu vo Wu-chan alebo z netopiera (COVID-19 má vyše 92% zhodu z vírusmi, ktoré boli z netopierov), nebolo doteraz potvrdené. COVID-19 pochádza z rovnakej skupiny Coronaviridae ako SARS a MERS. Najväčším rozdielom je to, že COVID-19 je infekčný aj v inkubačnej dobe, ktorá je 14 dní.

Určitý druh neistoty je rozhodne na mieste a treba byť rozhodne opatrný, zbytočne však netreba vyvolávať paniku. Keďže zatiaľ neexistuje žiadna vakcína proti COVID-19 CDC odporúča zopár krokov ako sa proti vírusu chrániť:

  • Vyhýbajte sa kontaktu s ľudmi, ktorí sú chorí
  • Zbytočne sa neumytými rukami nedotýkajte očí, nosa a úst
  • Ak ste chorí, ostaňte radšej doma
  • Pri kýchaní si zakryte ústa servítkou, ktorú následne zahoďte
  • Častejšie umývajte a dezinfikujte objekty s ktorými prichádzate často do kontaktu
  • Umývajte si ruky s teplou vodou a mydlom aspoň po dobu 20 sekúnd

 

Napriek tomu, že sa vírus prenáša z človeka na človeka, veľa ľudí má strach objednať hocičo z Číny. Ak už aj nejaký balík ľudom prišiel, týždne ho radšej ani neotvoria. Je takáto obava na mieste? Podľa odborníkov nie, pretože koronavírusy majú malú prežiteľnosť na povrchu materiálu a ako hovorí CDC v časti otázky a odpovede: Z dôvodu zlého prežitia koronavírusov na povrchu je riziko prenosu z výrobkov alebo ich obalov veľmi nízke počas niekoľkých dní transportu v rôznych teplotách. 

Dr.Michael Ison z Northwesternskej univerzity dokonca bez váhania tvrdí, že sa vírus nemôže prenášať v krabici.

Ako povedala Elizabeth McGraw, riaditeľka centra pre infekčné choroby na Pensilvánskej štátnej univerzite, nemáme dôkaz o tom, že by sa nejaká choroba (SARS, MERS) šírila balíkmi. 

Podľa Dr.Amesh Adalja (Univerzita Johna Hopkinsa) veľa vírusov zahynie mimo svojho prostredia (zviera, človek) do niekoľko hodín.

O COVID-19 vieme stále málo aby hocikto na 100% povedal, že sa vírus nedokáže balíkom prenášať, avšak šanca je pravdepodobne nízka nule. Ak si vezmete do úvahy fakt, že sa z Číny transportujú tisícky a tisícky vecí do celého sveta, infikovaných po svete by bolo oveľa viac ľudí. Transport jedného balíka trvá niekedy týždne a teploty v ktorých sa balíky prenášajú je tak rozdielná, že vírus pravdepodobne neprežije ani čakaciu dobu v Číne.

Túto domienku podporuje aj vyhlásenie WHO, ktorá na svojej stránke jasne uvádza k otázke, či je bezpečné dostať balík alebo list z Číny: 
Áno, je to bezpečné. Ľudia, ktorí dostávajú balíčky z Číny, nie sú vystavený riziku nového koronavírusu. Z predchádzajúcej analýzy vieme, že koronavírusy neprežívajú dlho na predmetoch, ako sú listy alebo balíčky.

Keďže aj naša stránka ponúka produkty z Gearbestu, opýtali sme sa zástupcov tejto spoločnosti ako to aktuálne vyzerá priamo v hlavnom sklade v Číne.

  • celá hala bola pred vstupom ľudí vydezinfikovaná
  • každý zamestnanec si pred vstupom umýva ruky dezinfekčným mydlom
  • každý zamestnanec nosí rukavice
  • každý zamestnanec nosí masku na ústa

 

Či objednávať alebo neobjednávať niečo z Číny bude na rozhodnutí každého z nás...z doposiaľ zistených informácii, môžeme z veľkou pravdepodobnosťou povedať, že sa COVID-19 balíkom prenášať nedokáže.

Zdroj: Gisanddata, CDC, NPR, WHO, Gearbest

Komentáre (19)
MMX

Mne chodí tucta balíkov z číny a bez problémov. V číne poštová spoločnosť balíky dezinfikuje pred odoslaním aby ešte viac znížila šancu preniesť akýkoľvek vírus do iných krajín.

Janx

Tak cinanovi neverim ani to, aky je den. V absolutne extremnom pripade dokazal virus prezit v gulocke hlienu 7 dni. Takze riziko nakazenia je naozaj nizke. Ale reci o dezinfekcii su chobotina. Mozno to postriekaju zvonku dezinfekcnou tekutinou a to je vsetko.

Miro

To su zavadzacie informacie aby sa nesirila panika...lebo svetova ekonomika si nemoze dovolit prist o biznis...je dokazane ze ten virus preziva na predmetoch viac ako 48 dni...takze uz ziadny balik z ciny.

Lukáš Lancz

Zazdielajte prosim link, kde sa dana informacia o 48 dnovom preziti nachadza. Dakujem

Peter

A kto to dokázal??? Nemáš žiadny overený zdroj, ale ty vieš, že "je to dokázané". Očividne si odborník.

Martin

Denne otvaram baliky z Ciny a nic. Cely priemysel je zavisly od dovozu vyrobkov z Ciny. Ak by si mal pravdu uz by boli miliony ludi nakazenych. Na vasom mieste skusim psychiatra, potrebujete lieky.

Bender Rodriquez

Blazon prestan uz citat Zem & vek a ine sracky

Janx

To som este nepocul. Najvyssi cas prezitia bol 7 dni a aj to je vynimkou.

Miro

Vedel som ze moj pravdivy prispevok neschvalite..lebo zverejnujete len to co sa vam hodi.je to ubohe...skoro mi date za pravdu..

Lukáš Lancz

Vas prispevok je zverejneny

Peter Meter

Modreho konika, pre istotu blokujem aj doma :)

Miro

Ako som napisal skoro my date za pravdu....

Lukáš Lancz

Preco sem nedate link na ktory sa odvolavate?

jomahajomaso

az na pravopis clanok ok

pre Mira :)

§ 361

(1) Kto úmyselne spôsobí nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta tým, že rozširuje poplašnú správu, ktorá je nepravdivá, alebo sa dopustí iného obdobného konania spôsobilého vyvolať také nebezpečenstvo, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

Mišo P.

Áno, ten pán má pravdu. Už je to potvrdené.
Vírus odolný vo vonkajšom prostredí 9 dní.
Inkubačná doba zo 14 dní je dlhšia až 28 dní.
Nositeľ nemusí mať žiadne príznaky... atd.
Je to uverejňované na vedeckých weboch.

Lukáš Lancz

Prosim link, nech si to precitaju aj ostatny. Ja som zatial nasiel, ze mozu prezit az do 9 dni na objektoch (nebol spomenuty papier) pri izbovej teplote. Inkubacna doba nema nic s dlzkou potencialneho prezitia ba baliku.

Ak by aj nejaky clovek co bali veci mal corona je jedno ci ho ma hned alebo v inkubacnej dobe. Z ciny tak ci onak nepride nic za 9 dni.

Cize cisla sa menia ale myslim, ze na paniku stale nie je dovod resp od balikov by sa nakazilo omnoho viac ludi.

CIze ak mate linky na vedecke veci, davajte ich sem pls

Frantisek

Proti Corona vrus,je najlepsi antivirus Slovensy,ESET.

Ľubomír Šmihula

nepos...e sa z corona..., ovčania ;) vidim, že poniektorim už riadne kvapká na karbit.
Asi telka hrá vo vašom živote prim. Táto planéta by sa mala premenovať na Planéta opíc.

Add new comment
TOPlist