SK

Niektoré čipy z rodiny GCN je možné odomknúť na XT verziu

Viete o tom, že AMD GCN je možné odomknúť? Viete si tak navýšiť počet CU, teda ROPs, TMU či počet stream procesorov.

Ak vlastníte jednu z týchto kariet: Hawaii Pro, Fury Pro, Tongra Pro je možné, že sa vám na karte podarí odomknúť niektorú zo zamknutých častí, viete si tak napríklad „urobiť“ nevydaný čip Tonga XT. Najväčšia pravdepodobnosť je práve u Fury Pro.  AMD pri týchto čipov, využilo, zrejme lacnejší softvérový lock, namiesto laserovej metódy, kedy sa prerušia cesty v čipe. Záleží ale aj na tom, kde bol čip vyrobený. Na OCN fóre, používateľ s nickom tx12 vydal utilitu s názvom CUinfo, ktorá zobrazuje informácie o tom, či je možné odomknúť CU v hore zmienených čipoch.

Utilita vám vyhodí, či sa jedná o SW alebo HW lock. V prípade, že sa jedná o HW lock, nezúfajte. Utilita ešte uvádza info, či sa dá unlock urobiť pomocou tzv. override. V opačnom prípade, vám vypíše, že unlock nie je možný editáciou BIOSu.

Následne stačí pozrieť tento návod a podľa neho postupovať. Berte na vedomie, že operáciu robíte na vlastné riziko. Vypnuté CU môže byť deaktivované z dôvodu defektu, je ale pravdepodobné, že niektoré CU sa vám podarí odomknúť.  

V prípade, že máte o niektorú z kariet záujem, a taktiež sa zaujímate o odomknutie, mali by ste sa poponáhľať, je možné, že AMD vydá v krátkej dobe revíziu čipov, kde unlock možný nebude vôbec.

Zdroj: v texte

Komentáre (6)
mano8
jaj pane boze, ako keby nikto nevedel ze toto je prosty marketingovy tah ! co ja sa vôbec pametam, tak sa dali odomkínať procesory aj karty uz pred 5r a stale je to tu ! a furd to tu aj bude, pretoze to proste AMD robí zámerne ! stare phenom a athlon procesory... to boli casy :D z x2 na x4 na 1 klik :D
Kalo
AMD ich zámerne predávalo štvorjadrá za cenu dvojjadier? Tomu sa teda hovorí marketing :D
AmOK
Co na tom marketingu nechapes? Ak je sanca, ze urcite percento cpu/gpu pojde odomknut na drahsiu verziu, tak to podporuje predaj, minimalne u nadsencov. AMD to robi odjakziva. Mal som K7 s odomknutou cashou aj X3 Phenom @ x4. Oni nevyrabaju zvlast 2-jadra a 4-jadra. Tie chipy ich stoja vo vyrobe rovnake peniaze a radsej predaju 1000ks X2, ako 100ks X4...
snap-
nerozumiem preco teda nepredávaju len 4 jadro za cenu 2 jadra... to by podla mna podporilo predaj ovela viacej.
AmOK
Dvojjadra, alebo jednojadra by potom rozdavali zadarmo? Zabudas, ze oni musia pokryt cely trh, od low po high a cena sa odvija (okrem ineho) od ceny a vykonu konkurencie.. Na wafere mas lepsie a horsie kusky. Ked sa vyroba rozbieha, tak je tych excelentnych relativne malo a vacsina waferu sa rozpreda ako mainstream, neskor vytaznost stupa a high endu je zrazu prebytok. Finta s odomykanim podporuje predaj nedokonalych jadier (lebo kupujuci ma nadej, chce usetrit atd..). Nepodporuje predaj tych, ktore su 100% ok a ktore, ked budu chciet silou mocou predat (ako X4 samozrejme), tak ich len malicko zlacnia, alebo k nim nieco pribalia.
spencer
:D +1
Add new comment
TOPlist