EN

XP má opäť dlhší život

Tlak zo strany predajcov je zdá sa stále dosť silný na to, aby prinútil Microsoft opäť predĺžiť "obchodný" život Windowsu XP.Hoci Microsoft sa snaží propagovať nový operačný systém, stále sú tu ľudia, ktorý s novým PC požadujú starší Windows XP. Zdá sa, že ich nie je málo.




Podľa pôvodného plánu sa XP malo prestať predávať už počiatkom tohto roka, no krabicová verzia dostala červenú až v júni s tým, že OEM verzia skončí v januári 2009. Dopyt je stále tak veľký, že ani január nebude pre OEM verziu stop-termínom. S novým počítačom si budete môcť zakúpiť Windows XP až do 30. mája 2009, rovnako môžte do tohoto termínu vykonať downgrade z Visty na XP. Je však viac ako pravdepodobné, že sa predajcovia zásobia XP-čkami tak, aby im aspoň na určitý čas vydržali aj po máji 2009.

Ďalšou zaujímavou správou (skôr špekuláciou) je tiež možný príchod WIndows 7 na trh už v roku 2009. Vista by sa tak postavila do nezávideniahodnej situácie, nakoľko popularita jej predchodcu ešte stále neutícha, a pomaly sa hlási jej nástupca. Tým by sa XP v podstate predávalo počas celého "života" Visty. Uvidíme o rok, ako naloží Microsft s Vistou a "sedmičkou".


Zdroj: techspot.com


Komentáre (21)
maugly
To je strasne co tie dolariky robia vsetko je to len bussines
Bdurex
Presne sa opakuje minulost :D ...98 --> 2000,NT (preskok) --> XP
matej
XP je nesmrtelne, ani 7-cka ho nedostane :-D (btw. u nas vo firme sa uz predzasobili, na policke sa "ajtakom" vala zo 30 krabic)
MaRtQoO
takže XP no hádam nesmrteľná kombinácia dvoch písmen ;)
djmark
Ale ved Vista je úplne super Windows! Ani raz som nemal s ňou problémy!
maugly
no stym si dovolim nesuhlasit . ja mam vistu vise roka a ani ja som snou nemal najmensi problem ale je velmi narocna a oproti xp aj pomalsia ale to beznemu uzivatelovi neroby taky problem to je len v hlavach vsetkych ludi . ja som z radostou presiel na vistu a taktiez prejdem na sedmicku proste kolko ludi tolko chuti.
vacropoli
no ale Vista je zatial rekorder co sa tyka padu systemu na mojom počítači, aj ked ta kompatibilita skoro so všetkým hardwarom bez nutnotsti inštalovať ovládač je dobrá vec. celkom pekné grafické prostredie je veľkým plusom, kto už z toho Xp-ckoveho tematu (vlastne to trva od 95) nie je unaveny tak klame. ale to požieranie pamete kt. prednacitava najpouzivanejsie aplikacie a tak je teda pekne drbnuté ja mam taky problem s videom a aj hudbou na tom že sa to sprava skoro ako na kalkulacke
gogomiro
ja mam vistu uz velmi dlho a mozem potrvid aspon na mojom PC som pred nedavnom skusil nainstalovat XP,vsetko islo v pohode az na to ze niektore dost narocne aplikacie uz XP nestihalo a este ked som mal na pozadi nebodaj nieco ine otvorene tak XP plakalo na PC,a vo Viste ult. 64bit s tym nemam ziadny problem,a uz by sa mi velmi tazko zvikalo naspat na XP,uz lem kvoli pracovnemu prostrediu
marino69
chlapci..tym co pada vista tak chcem vam povedat ze je rozdiel medzi Vista Home Premium a Vista Ultimate 64 Sp1 ....hlavne to Sp1 ...tak bacha...mam ju uz pomalinky rok a bez najmensieho problemu.Prave v Xp som uz nejake tie problemy mal.To tiez ale zalezi od verzie.3 Giga ram a vo viste musi! vsetko ist paradne..teda ako mne GTA IV vpohodicke. 3 giga ram u nas kupite za 700 korun 8) ...(ddr2,800mhz)
rado3105
XP posledny suci operacny system Microsoftu. Treba si uvedomit, ze to ze nieco vyzaduje narocny hardware a operacnu pamat, je vlastne kompenzacia ktore musi riesit mnozstvo programatorskych chyb jednak v kerneli aj grafickej nadstavbe. Kernel sa za nejake 3-4 roky neda vyvinut kvalitny. Vid linux. - pri ktorom dokonalost kernela sa prejavuje nizkou narocnostou na hardware, a nie len kernela ale aj GNU. Pri windowse je problem ze ked to clovek nainstaluje musi sa stale starat aby to islo dobre(defragmentacia, cistenie, odvirovanie...). Linux nainstalujete raz a ak sa trochu vyznate a nerobite blbosti(rozne skusanie ) tak ten system vydrzi vecne(kym neodide nejaky hardware). Ziadna udrzba. Jednym prikazom sa aktualizuju vsetky programy, cely system(v tomto je uzasne gentoo a prikaz emerge --update --deep --world). Proste krasa.
marino69
nuz ale nie kadzdy si linux moze dovolit..nevravim ze je zle ale podpora je slaba.hlavne pri hrach ( co ma ale moc netrapi ) a potom pri (pre mna) dolezitych programoch ako hlavne Frutiy loops, Cool Edit a ine
vacropoli
ano ale podpora linuxu je slabá preto, lebo to Microsoft tak chce...
rado3105
Podpora nie je slaba, jediny slaby clanok je ze su nan neni vyvijane hry(ale mnozstvo hier ide cez wine, cedega..), len sa s tym treba pohrat. Aj tak malokto travi vacsinu casu hranim, mozno nejaky nastrocny.... Podpora hardwaru je dnes super, podstatne lepsia ako u Windows Vista(pricom rozdiel je ten ze v linuxe ovladace instalovat netreba, vsetko ide hned, vacsinou). Ked nieco nejde prekompilovat kernel(to je uz narocnejsie, ale clovek spozna svoj pocitac). Ale ubuntu je dnes na strasne vysokej urovni, i ked pomalsie ako ostatne distribucie, ale pre zaciatocnika a kazdodennu pracu super. A hlavne bezpecnost, clovek nemusi mat strach ze mu ktosi okukava bankove ucty pri internet bankingu, alebo prevetrava pocitac. Ale dnes sa linux dostava do popredia a pekne tomu pomohol Windows Vista. Dalsia vec, keby ste si mali kupit software do pocitaca za nejakych 30000Sk(OS+OFFICE+PHOTOSHOP....), tak by ste si asi rozmysleli co urobite.
rado3105
PS: programy idu cez wine, tak nie je problem nainstalovat nejaky windows program priamo v linuxe. Popripade pouzit emulaciu a na tych par uloh co potrebujete urobit vo windowse si to urobit cez virtualny windows XP(a tu aj dnesny svet speje, cloud computing).. A este aby som nezabudol android, ten by mohol tiez karty pekne zamiesat.
marino69
aha ahaa..to uz znie trochu inaksie.vyznie mi to asi takto.ak si obycajny radovy obcan tak windows ale ak mas naviac co sa tyka pc tak linux..no uvidime..ak to poseru z tou sedmickou ze tam bude treba 16gb ram tak neviem neviem teda :DD:
lkuzman
nemám nič proti nasledovníkovi zmieňvaného XP ale po asi pol roku práce mi na nej nešla spustiť jedna origoš hra ... ani po všetkých faq-och a úpravách. A tak som prešiel na XP .. dočasne.
rado3105
Ja som vistu parkrat skusal ale naserie cloveka ked casto na tom vidi hodiny. Ked si uz za nieco zaplatim malo by to byt dobre. A naserie cloveka ked ma stary PC, chce pouzit novy system a nemoze(VISTA). A nie kazdy kupuje kazdu chvilu novy pocitac. Treba si uvedomit ze my sme pomerne vyspely ale co take krajiny na vychode, Afrika, Juzna Amerika. Nie linux pre odbornikov, ked sa hras tak XP(kto si vsima detaily v hre, nahovaranie - tomu vistu). Ak nehras tak ubuntu je krasna volba aj pre dementa. Keby si predtym nerobil na pocitaci, tak sa rychlejsie naucis robit na ubuntu ako na XP. Instalacia a ziskavanie softwaru je podstatne jednoduchsie, ziadna instalacia ovladacov, komplet instalacia za 10 minut a mas tam uplne vsetky potrebne programy na beznu pracu.
vacropoli
no ano... Linux je aj podľa môjho názoru lepšejšejší, funguje na jeho jednoduchosti avšak má vysokú využitelnosť, myslím že keby som sa ja ako ku prvému OS dostal k Linuxu tak pri nom ostanem. Ale teraz je to už zvyk na tu mrkvosoftovu džabu. Zoberme si že za OS od Microsoftu si zaplatíš 3000sk, potom ti tam treba kúpiť takú primitívnosť, že Word (offcie) za 2000sk..... je to normálne? Veď je to **x** predávať takú **x** za také peniaze. Kdežto Linux má 1005 vecí integrovaných a jedna maličkosť je to zadara (dá sa tak povedať)
m2fizy
4 rado3105 - neber si to zle ... ale preboha co si za "zaostalca" ked vypustis vetu typu " kto si vsima detaily v hre " no tak tomu ver ze urcite viac ludi ako tych ktory si to nevsimaju. Pre mna je urcite priorita vidly XP a to z dovodu ... pretoze zatial nemam PC dostatocne vykonne na to aby som bol ochotny prejst na VISTU (samozrejme som detailista, cize nemam rad "osekane" verzie, takze urcite pojdem do ultimate), a ked to niekto spravy a nema nato stroj potom sa len stazuje ze tie vistu su ubohe, pomale, nedoladene, neviem ake hociake ale nie dobre ako XP ... sak ano ked sa to snazis rozbehat na jednojadre s 2GB ramky sa potom necuduj. A este k tej VISTE tak vseobecne ... mam 2 notbooky a na oboch mam VISTY HOME PREMIUM ... ci nieco take no proste urcite tie najlacnejsie ... a najhorsie ... :D ... no a je to teda hroza ... neviem sice kolky z vas maju doma legalne kupeny soft ... napr. Office, nera ... atd ... no ja k nim nepatrim ... a VISTA s tohto dovodu teda nieje zrovna ustretova ... pretoze ked som tam instaloval office ... alebo aj iny "nelegalne" nadobudnuty soft ... furt otravovala s tym ze je to nelegalne ... resp. mi surovo zrusila instalaciu ... a tym padom som tam dany program nenainstaloval. Neviem ako to je pri VISTE ULTIMATE ... ale dufam ze nie takto. No a k tomu linuxu ... je na nete mrte vela distribucii ... ktore sa daju volne stiahnut ... ba dokonca mam stiahnuty aj gOS ... co je LIVE CD LINUXU ... s nainstalovanym balikom softu ... pre beznych uzivatelov, no proste krasa. No na druhej strane kolko ludi vie robit v linuxe ... ked cely zivot sedi za vidlami. Zaver ... je taky, ze ak nemas peniaze na husty upgrade VISTU v ziadnom pripade nie radsej XP, alebo Linux. Ak si hrac Linux urcite nie ... skor XP ... no ber do uvahy ze zasa VISTA uz ma podporu DX 10 ... a kedze si hrac urcite ti nebude robit problem neakych 4GB ramky ... resp 2 jadro :D. No a bezny uzivatel s netbookom, resp pocitacom predoslej generacie ... ty si tam radsej daj ten gOS (linux) ... mas ho zadara ... mas to nainstalovane ... a vsetko co potrebuje primerny uzivatel.
rado3105
gOS moc vyhra nie je. Kolko z Vas este hra dnes hry z roku napr. 2002(ktory bol uzasny na kvalitne hry). Pri hre po case nejde moc o detaily(physX a podobne sracky) ide o hratelnost, ak to je u Vas inac tak ste este kvalitnu hru nehrali. Napr. teraz vysiel fallout 3, ale na 1 aj tak nema(a je to par rokov, takze v grafike to moc nebude). A ak mas take dokonale oko ze si pri hrani uvedomujes aj detaily(rozdiel medzi dx9 a dx10 pri dlhsom hrani by som povedal ze nepostrehnes). Ale ono ide o cloveka vzdy potrebuje mat to naj, i ked si mozno myslis ze kupis nadupany pocitac nabuchas tam Vistu dam krk na to ze ked to vyladis neviem ako ti to nepojde rychlejsie ako mne gentoo na 1.5GHz procesore a 512MB ram, jednojadrovom podotykam. Robim tam vsetko okrem hrania. Na hry je podla mna najlepsie XP. Ale serme na to, asi mnozstvo ludi a firiem vo svete ma dovod ked ich tolko prechadza na downgrade na XP.
m2fizy
s tou hratelnostou s tebou plne suhlasim (cs 1.6, Q4 arena 4ever, a mnoho dalsich) ... urcite s tebou suhlasim aj v tom vyladeni systemu ... nieje tomu vela rokov ked som pouzival win 2000 (asi take 4 - 5). Ale urcite postrehnes rozdiel medzi low, middle, high, ultra high ... a dokonca ked si zahras Assassins Creed na DX9 a DX 10 tak tomu ver ze to rozdiel uvidis. A tiez viem ze gOS nieje vyhra pre ludi ktory sa stretavaju na takychto strankach ale pre bezneho uzivatela ... podla mna ano ... zober si to ze mas v podstate plnohodnotny system ... s office ... videom ... hudbou ... internetom ... vsetkym co bezny uzivatel potrebuje ... a hlavna vyhoda je to ze si to vies stiahnut zadarmo ... a k tomu naviec je to LIVE CD ... cize nepotrebujes ani HDD aby si mohol pracovat resp. sa zabavat.
Pridať nový komentár
TOPlist