EN

Microsoft vyrobil špeciálny Windows 10 pre čínsku vládu

 
Spoločnosť Microsoft špeciálne len pre čínsku vládu poskytla modifikovaný operačný systém Windows 10.

Čína je trochu zvláštna krajina z pohľadu „západných občanov“. Vďaka tamojšiemu režimu tam vládnu mnohé obmedzenia a cenzúra aj v oblasti informačných technológii, počítačov a softvéru a čínski občania nemajú napríklad prístup k bežných Google službám, ktoré si mohli výnimočne užiť iba počas krátkej doby cez sviatky.
 
 
Presadiť sa na čínskom trhu je pre zahraničné firmy niekedy až nemožné čo okúsil nejeden veľký výrobca. Microsoft ešte v decembri 2015 oznámil, že uvedie pre Čínu špeciálnu verziu Windows 10 a teraz sa tak stalo. Operačný systém sa volá Windows 10 Zhuangongban, alebo po anglicky Windows 10 Specially-provided Edition. Táto edícia nemá väčšinu aplikácii, hier a služieb zameraných na bežného spotrebiteľa, ktoré má klasický Windows 10. Miesto toho má „čínsky Windows 10“ viac nástrojov na administráciu a kontrolu bezpečnosti. Microsoft sa na výrobe tohto operačného systému podielal s CETC (China Electronic Technology Group), čo je čínska štátna technologická a obranná korporácia.
 
Prečo sa Microsoft rozhodol pre takýto krok je trochu nejasné, možno však dúfa, že sa Windows 10 vďaka tomu lepšie uchytí v krajine a zredukuje mieru pirátstva. Podľa najčerstvejších štatistík ma Windows 10 v Číne zastúpenie iba 4,5%. S prehľadom ho prekonáva starší Windows 7 s podielom 51% a dokonca aj Windows XP, ktorý okupuje 32,9% trhu.
 
Zdroj: gizmodo
 
Komentáre (9)
hurkov
... mozno by tento paskvil 10 bol s touto cinskou ediciou aspon trosku pouzitelny ...;-)
Von Kedoslav II.
vzdy ked vidim takyto komentar, pomyslim si, ze clovek ako ty zabludil na tuto stranku :D
hurkov
takze uzivatel s win 10 kids edition, gratulujem :-)
Von Kedoslav II.
:) Uzivatel ma 7micku na PC a upgradovanu 10tku na netbooku :) Ako hovorim, clovek ako ty na tuto stranku najskor zabludil :D Na 10tku nadava clovek, ktory o nej len cital ........ alebo ju nikdy nemal ...... alebo jeho skusenosti s pc su na mizivej urovni :)
hurkov
,alebo ju skusal, jeho skusenosti s win su viac nez dobra uroven (uprava registrov, vrtanie v systeme, konfiguracia., uprava vzhladu .resource hacker...) o 10tke som aj cital, aj ju skusal, aj win 8 -a povie ti -väcsiu sr*cku som uz dlho nevidel. bordel nad bordel ,ikony grc, zdvojene veci/polozky, absolutne neprehladny system robeny pre decka ktore si instaluju appky ,fotia sa ,idu na fucebôcik, a pod. Ze ma hnusnejsi dizajn ako win 95 je este prekusnutelne, ale to ze je to mackopes, neprisposobeny na normalnu pracu/robenie s desktopom, a vobec ziadnou kontrolou (tak to ovecky chcu -aby za nich vsetko ,,spravil´´ system alias Ms) win10 je urceny presne pre takyto typ ludi (odporucam pozret cele.) https://www.youtube.com/watch?v=yI1wy72QgiQ
HyperByter
Microsoft sa na výrobe tohto operačného systému posielal s CETC - predpokladam ze tam ma byt "podielal s CETC"
Vladys
Jasné, opravené, vďaka ;)
Robo7
Ak by sa v čínskej verzii Win10 po spustení objavila veľká červená hviezda , okamžite to kupujem :-)
MQ
Aha, takze nie pre cinsku vladu, ako zavadza nadpis, ale podla pokynov a pod dozorom cinskej vlady... Co je predsa len trochu rozdiel, zvlast ked je zname, ze cinska vlada (jej uradnici) maju tusim priamo zakazane pouzivanie windowsu, applu a pod. Samozrejme z dovodu narodnej bezpecnosti, kyberspehovaniu a obligatnemu boju proti drogam, detskej pornografii a... aha, este na terorizmus som zabudol. ;-)
Pridať nový komentár
TOPlist