Opäť sa vrátim k procesorom
Athlon a najnovšej sérii (resp. kódu) AYHJA. Včera sa na viacerých
serveroch objavilo pár informácii o tejto sérii , asi najlepší zdroj je
www.overclockers.com.
Čo je vlastne na tejto sérii také zaujímavé. Už pri pohľade na 5 písmen
je zrejmé , že pribudlo jedno písmeno oproti ostatným sériám (AXIA , AVIA
..) ...
Na www.overclockers.com
mal teda ED možnosť otestovať túto novú sériu a prišiel na celkom zaujímavé
závery. V prvom rade ide o procesor Athlon na 1,33 Ghz , na ktorom je následovný
popis :
A1333AMS3C
AYHJA0119FPDW
Y6350640329
Po prezretí v programe Wcpuid sa
zistilo , že táto séria ma nový stepping 6-4-4 , namiesto toho , ktorý sa
doteraz objavoval od 750 Mhz Athlona až po Athlony AXIA 6-4-2
Ďalším prekvapením bolo
zistenie , že AYHJA majú viditeľné zníženie produkcie tepla. Ed
porovnával teploty :
Pri procesore Athlon série AXIA, týždeň 10,
dostal maximálnu teplotu 53-55C s testom Prime95 na nastavení procesora
10X133 si voltážou 1.78V. Pod týmito istými podmienkami , ale pri použití
AYHJA série bola maximálna teplota 47-49 C !!!
Tieto testy a uvažovanie o tom , či v
procesore je , alebo nieje nejaká technológia , ktorá pri zistení nečinnosti
CPU , ho v podstate uvedie do módu "oddychu" - podložil aj týmto:
Ak sa pozriete na graf - hore v
prvom rade pod nápisom Senzor 2 sa nachádza teplota CPU - vidíte správne 22
C pri 150 x 10,5 = 1575 Mhz a 1,93 V !!!!!!!. Ed to okomentoval tak, že ak
prestal robiť na PC , po 2-3 minútach sa pravdepodobne CPU uviedlo do stavu
"spánku" a teplota klesla na daných 22C. No hneď ako sa začalo na
PC znova robiť - stačila nenáročná úloha - hneď sa CPU ohrialo na
teplotu 57 C.
Aby sa nerobili nejaké unáhlené
závery k teplote CPU : možno je to spôsobené novým steppingom , možno už
táto séria má v sebe technológiu "spánku CPU" podobnú tej , ktorá
má byť v CPU Athlon 4 (Palomino).
Som veľmi zvedavý na ďalšie
správy o tejto sérii - je známe , že s takou sériou vyšli/dú Athlony na
1,4 Ghz.
Ďakujeme serveru www.overclockers.com
za informácie.
Pridať nový komentár