EN

Záhada škrupiny vajíčka

Ako sa oplodnenému kuraciemu vajíčku podarí odolávať rozbitiu zvonku a zároveň byť dostatočne slabé na to, aby sa mohlo prelomiť zvnútra pri vyliahnutí kureniec? Podľa novej štúdie vedenej vedcami McGill University, je to spôsobené nanoštruktúrou vaječných škrupín.

Zistenia, ktoré publikovali v magazíne Science Advances, by mohli mať dôležité dôsledky pre bezpečnosť potravín v poľnohospodárskom priemysle.

Vtáky profitovali z miliónov rokov vývoja, aby vytvorili dokonalú škrupinu vajec, tenkú, ochrannú biomineralizovanú komoru na rast embryí, ktorá obsahuje všetky živiny potrebné na rast mláďat. Škrupina, ktorá nie je príliš silná, ale nie je príliš slabá, je odolná proti nalomeniam, kým nie je čas na vyliahnutie.

Ale čo presne dáva vtáčej škrupine tieto jedinečné vlastnosti?

Aby to zistili, výskumný tím Marca McKeeho z Faculty of Dentistry McGill University spolu so skupinou Richarda Chromika a inými kolegami použili nové metódy na prípravu vzoriek na odhalenie vnútorného priestoru vaječných škrupín na štúdium ich molekulárnej nanoštruktúry a mechanických vlastností.

"Vajcia je zvyčajne ťažké študovať tradičnými spôsobmi, lebo sa ľahko zlomia, keď sa pokúsime vytvoriť tenké plátky pre zobrazovanie pomocou elektrónovej mikroskopie," hovorí McKee, ktorý je tiež profesorom v oddelení Anatómie a bunkovej biológie na McGill University.
 

"Vďaka novému systému na oddeľovanie zaostrených íonových zväzkov nedávno získanému McGillovou Unverzitou pre jej oddelenie pre výskum elektrónovou mikroskopiou sme dokázali presne a tenko odrezať vzorku a zobraziť si vnútro škrupiny."

Vajíčka sú vyrobené z anorganickej aj organickej hmoty, čo je minerál obsahujúci vápnik bohatý na proteíny. Doplomantka Dimitra Athanasiadou, prvá autorka štúdie, zistila, že faktorom určujúcim pevnosť škrupiny je prítomnosť nanoštrukturovaného minerálu spojeného s osteopontínom, čo je bielkovina z vajec, ktorá sa nachádza aj v kompozitných biologických materiáloch, ako sú kosti.
 

Krátky pohľad na biológiu vajec

Výsledky tiež poskytujú prehľad o biológii a vývoji kuracích embryí v oplodnených a inkubovaných vajciach. Vajcia sú dostatočne tvrdé, keď sú znesené a aj potom počas rozvlákňovania, aby boli chránené pred rozbitím. Ako kuriatko rastie vo vnútri vajíčka, potrebuje vápnik na vytvorenie kostí. Počas inkubácie vajec sa vnútorná časť plášťa rozpúšťa, aby poskytla prívod minerálnych iónov, zatiaľ čo súčasne oslabuje škrupinu tak, aby bola mláďaťom rozlámateľná. Pomocou mikroskopie atomárnych síl a metódou zobrazovania pomocou elektrónov a röntgenových lúčov spolupracovníci tímu spolupracovníkov profesora McKeeho zistili, že tento dvojfunkčný vzťah je možný vďaka krátkym zmenám nanostruktúry škrupiny, ku ktorej dochádza počas inkubácie vajec.

V paralelných experimentoch boli vedci schopní znovu vytvoriť podobnú nanostruktúru, akú objavili v plášti pridaním osteopontínu k minerálnym kryštálom pestovaným v laboratóriu. Profesor McKee sa domnieva, že lepšie pochopenie úlohy bielkovín pri kalcifikačných udalostiach, ktoré spôsobujú tvrdnutie vajec a silu prostredníctvom biomineralizácie, by mohli mať dôležité dôsledky pre bezpečnosť potravín.

"Približne 10-20% kuracích vajec sa rozpadne alebo praskne, čo zvyšuje riziko otravy salmonelou," hovorí McKee. "Pochopenie spôsobu, akým minerálna nanostruktúra prispieva k pevnosti škrupiny, umožní výber genetických znakov u nosníc na výrobu konzistentne silnejších vajec a na zvýšenie bezpečnosti potravín."

Zdroj: mcgill.ca

Komentáre (3)
m2fizy
Osobne si skor myslim ze sa jedna skor o strukturu toho vajca ako celku ... myslim teda "tvar" nie zlozenie. Jedna sa o +/- gulu => ze sa jedna o najefektivnejsi tvar prirody ... a ten deformacny (nazvyme to) "effekt", ktoy je u vajicok charakteristicky ... je podla mna opat len efektivita a logika prirody, kedze sa jedna o "splasteny tvar" ... je prirodzene ze sa na tuto "stranu" vajicko "usadi" ... a teda nech sa +/- kotula vzdy zastane (resp. v prevazujucom pocte pripadov) na "splastenej strane" je to teda logika = vajce sa niekde, neako musi zastavit (keby sa nezastavilo, matka by ho nenasla, nedobehla ... atd.). Jedna sa rovnaky tvar aky poznali uz v staroveku a podla akeho sa aj dodnes stavaju mosty (nie vysute!) ... proste tvar polkruhu je nesmierne pevny z vonkajsej strany ... no dovolim si tvrdit ze extremne "narusitelny" z vnutra. Ked je potreba vyhodit most "do vzduchu" vzdy sa ukladaju vybusniny nadol ... nie nahor mostu ... resp "pod most". Efektivnost tvaru dokazuje aj mnoho dalsich "ludskych" vytvorov ... ako su "kopuly" ... priehrady ... atd. Takze je dost mozne, ze vedci vyskumali "staru belu" ... a nie preco sa vajicko da z vnutra dozbit lahsie ako z vonkajsej strany ... dalsia "zarucena istota" ako ze vajicko nevyhodite oknom von ... PS: ale inac super clanok ...
zajko smejko
zazrak ta priroda
skutočný Omen
Škrupina vajíčok je síce zrejme celkom vydarená, ale určite nie je dokonalá. Inak by zrejme príroda nebola prešla k evidentne úspešnejšiemu modelu, ktorý používajú cicavce a teda aj opice, čiže človek. Teda za predpokladu, že človek je vššia forma hmoty, než vták - o čom by sa bohužiaľ, dalo zrejme celkom úspešne pochybovať :( Veriaci navyše tvrdia, že Ježiš Kristus je časťou trojjedinej božskej osoby - a teda Boh - čiže najvyššia možná forma hmoty. Lenže Ježiš Kristu nebol podla evanjelií (ani apokryfných) vták, ale človek a teda sa nevyliahol z vajíčka, aj keď z Máriinho vajíčka musel vzniknúť. Pokiaľ nie, tak najobľúbenejší náboženský symbol - Panenka Mária by - no nechem urážať veriacich a ostatné babky zabezpečujúce politickú stabilitu našej krehkej demokracie ...
Pridať nový komentár
TOPlist