EN

Radeon HD4850 X2 na ceste

Momentálnu pomyslenú "korunu" najvýkonnejšej grafickej karty drží Radeon HD4870 X2, no zároveň je aj kartou najdrahšou. ATi ale pripravuje vydanie dvojčipovej HD4850 X2, ktorá by za cenu o málo nižšiu ako má GeForce GTX280 mala priniesť o niečo vyšší výkon.V rámci politiky, pre akú sa rozhodla firma ATi pri uvádzaní svojich produktov - teda jednočipové karty pre strednú triedu a dvojčipové pre high-end, teraz prichádza Radeon HD4850 X2 s dvoma jadrami RV770 a spolu 2GB GDDR3 pamäťou.

HD4870 sa úspešne preťahuje o pozíciu na trhu s GeForce GTX260, zatiaľ čo GTX280 s cenou okolo 12000,- Skk je v tejto oblasti sama, HD4870 X2 začína na cenovkách okolo 14000,-. Práve ako konkurencia pre GTX280 je myslená nová dvojčipová karta HD4850 X2, pričom jej cena by mala byť o niečo málo nižšia ako GTX280 (približne 10 až 11 tisíc (?)). Za túto cenu má ale ponúknuť o niečo vyšší výkon - teda aspoň podľa uniknutých stránok z prezentácie AMD:



Takty teda ostávajú na referenčných hodnotách Radeon-u HD4850, za zmienku stojí udávaná spotreba 230W, na karte teda budú s najväčšou pravdepodobnosťou dva prídavné napájacie konetory - jeden 6-pin a druhý 8-pin.



Táto prezentácia nás "obšťastnila" aj krásnymi ukážkami ako nerobiť grafy - tie začínajú na hodnotách 0,8 a majú za úlohu vytvoriť na prvý pohľad pocit vysokého náskoku vo výkone:





Zdroj: Expreview
Komentáre (14)
yesper
podla mna je ale buducnost v x- jadrovych rieseniach..:P
crux2005
podľa mňa je G200 už viacjadrové GPU ...
mirke
crux2005: to ano, pokial to je v ramci jedneho chipu, ale ja som mal na mysli pod viacjadrovym riesenim dva osobitne GPU napratane na jednom PCB a prepojene pomocou SLI/Crossfire.
crux2005
ja viem ako si to myslel, tá odpoveď bola na yesperov komentár
vacropoli
sak o pet/desat rokov to bude vyzerat asi takto :-)Cav aku mas grafiku? :-(Aale dojazdovu 64 jadrovu. :-)A procesor? :-(No ten je uz na tom lepsie ale aj tak iba 512jadier zatial. podla mna :D
lycan
a aky mas takt na CPU ? .No mam tam 50 mhz ale pokusal som sa ho taktnut a vydalo my to na peknych 58 MHZ (na kazde jadro ) .............. takto to urcite vyzerat nebude lebo by museli byt pekne velke chypy ( alebo velmi male frekvencie ) a mozno mas pravdu ale o takych 30 a ne 10 rokov :D
lycan
a 9800 GX2 preco nedaly do toho grafu ,? ta by tam akurat zapadla k tej 4850 X2 , alebo kusok pod ...
baqq
vacropoli: to si nemyslim, zakladny problem doteraz spociva v softwarovej podpore... doteraz nie je automaticka ani podpora dualcore,... mozno mas pravdu, ale chcelo by to nejaky zasadny prelom po stranke programovania softwarov
crux2005
a prečo ukazujú hry linárny nárast výkonu s väčším počtom výpočtových jednotiek v GPU? softvérový problém je jedine s Catalystom, pokiaľ vôbec nejaký je ....
taso
vsetko viacjadrove je onicom, vyrobcovia machruju s fps pritom je to uplne nahovno
gogomiro
mal som doma iPhone na skusku a slapal lepsie ,ako ktora kolvek grafika s procakom :)takze podla mna nieje co riesit,bud na to zacnu robit poriadne ovladace a hlavne stabilne ,alebo nech si sekaju aj 10 jadier zo spotrebou 1kw,a radiatory v bytoch vymenime za velmi drahe kalkulacky :)
prepelica
zaujimalo by ma jak funguju 4870X2....ci je tam efekt jak pri 9800GX2...ukazuje ti 60fps a ide to horsie jak na TNT2ke :)
baqq
nj, presne take veci su nevyhodou vsetkych takychto rieseni. ze to jednoducho nie je bezproblemove.
mirke
je to pekne ako nas ATi zahrnuje tymito zlepencami mainsteamovych jadier a grafmi ich brutalneho vykonu (aj ked v praxi to znamena dost problemov - hlucne nevymenitelne chladice, ked tak jedine za vodu, vykon kariet zavysli hlavne na vyladenych ovladacoch - ktore ked uz aj funguju tak vam hra v praxi seka aj pri 50 FPS atd. ), ja len dufam ze sa nvidia nevzda svojho presvedcenia a bude nadalej vyvyjat co najsilensjsie jednojadrove riesenie.
Pridať nový komentár
TOPlist