EN

nVidia čelí druhej žalobe, prepúšťa zamestnancov

Pri vyslovení slova "problémy" sa mnohým isto vybaví momentálna situácia firmy AMD. Nielen tá sa však borí s nepriazňou osudu, nVidia čelí už druhej obžalobe kvôli incidentu s chybnými mobilnými čipmi a po prvý krát prepúšťa zamestnancov.V podstate len prednedávnom sa objavili informácie o neprimerane vysokom počte chybných grafických čipoch určených pre notebooky. Tie dosahovali vysoké teploty a často "odchádzali", resp. častejšie ako je to normálne.
Toto bolo pravdepodobne spôsobené použitím iného materiálu pri spájkovaní čipov na substrát, ktorý sa pri rýchlych zmenách teplôt (celkom bežných v notebookoch) mohol poškodiť a nakoniec celkom zlyhať a tak spôsobiť nefunkčnosť grafických čipov. Či je to skutočný dôvod však nieje potvrdené. Podľa sumy ktorú nVidia vyplatila - 196 miliónov dolárov, sa dá odhadnúť že chybou bolo postihnutých asi 6 až 8% čipov ktoré mohli byť potenciálne vadné.


GeForce 8600 mobile - jeden z potencionálne chybných notebookových čipov

Obe žaloby na nVidiu prišli z radov samotných akcionárov tejto firmy. Tí žalujú nVidiu ako takú, ako aj prezidenta Jen-Huang-a a šéfa financií Marvin-a Burkett-a, ktorí mali vedieť o problémoch s mobilnými čipmi už v roku 2007, ďaleko predtým než sa celá kauza dostala na verejnosť. To, že neupozornili svojich akcionárov v dostatočnom predstihu a snažili sa celú vec "ututlať", im spôsobili veľké straty na investíciách.

Okrem toho, že nVidia musela zaplatiť stámiliónové odškodné firmám, ktoré boli postihnuté vysokou mierou vadných čipov, znížila sa aj hodnota jej akcií - pred kauzou stála jedna akcia 18USD, po jej zverejnení klesla cena až na 11USD. Navyše tržný kapitál firmy klesol o drastické 3 miliardy dolárov.
S dvoma žalobami na krku bude zrejme možné, že firma bude musieť vyplatiť ešte oveľa viac, ako doteraz zaplatila výrobcom notebookov.



nVidia ešte vo štvrtok oznámila, že bude prepúšťať 360 zamestnancov, čo je približne 6,5% z jej celkového počtu. Bude to vôbec po prvý krát čo táto firma dáva výpoveď svojim ľuďom od roku 1993.
Podľa Jen-Hsun Huang-a z nVidie, je tento krok ťažký, no nutný. Aj po zoštíhlení stavov zamestnancov sa naďalej chcú zameriavať na vybrané oblasti trhu s dobrým potenciálom na rast, akými sú napríklad technológia CUDA či mobilné grafické čipy Tegra.

Na zreteľ treba však vziať aj fakt, že v posledných rokoch nVidia pohltila niekoľko firiem, čím sa zrejme nakopil aj redundantný (nadbytočný) personál. Spomenúť možno napríklad kúpu firmy Ageia.
Prepúšťanie zamestnancov bude nVidiu stáť približne 7 až 10 miliónov dolárov na odstupnom, pričom firma pomôže týmto ľuďom v zháňaní novej práce.



Zdroj: TGDaily 1,2, X-bit labs
Komentáre (23)
bborecc
tak to je sila... som veľmi zvedavý ako to pôjde ďalej
avixe
mali ste niekto problem s 8600m?
mmxkiller
tu už nejde o userov ale o cash ktorý z nich nv vymláti
Glauko
Ten nadpis si opravte, nakoľko obžalobu podáva prokurátor/štátny zástupca takže tu sa jedná o žalobu/y. Ďalšia vec: Kto je firma spoločnosť no predsa akcionári takže ak má niečo vyplácať tak jedine sama sebe :o) Tí, ktorí pracujú v tomto nevyspytateľnom svete polovodičov žiadne takéto problémy neprekvapujú hlavne keď nakupuje stále nové a nové akvizície. Apropo len tak do diskusie: nikto sa nezamýšľate nad tým pred akým krokom sa takéto ozdravné kroky robia... Nie tak dávna história konkurencie je toho jasným dôkazom.
mar_tin1
dufam ze to boli len problemy s apple notebookmi
lycan
čudné že o ASUS nikto nič nepovedal ..... Veď oni majú tiež podobný problém s kvalitou ( mám od nich grafickú a bola 2-3x reklamovaná ( je to A9250 a mam na nej 2x120mm ventilatory lenze si ich mozem strcit do riti lebo na napetovych regulatoroch nemam ani len malicky pasiv ) ..... prehrieva sa to jak svina
tomkocur
lycan: ASUS nemá žiadny podobný problém s kvalitou, to že ty si narazil na vadné kusy je náhoda. V prípade nVidie o vadnú sériu čipov, ASUS čipy nerobí...
jurji
neviem cim to je mozno nahoda ale aj mne dajako blbla stara 9250 od asusu
lycan
aj jeden tu na fore pisal ze mu blbla 4870 ci 3870 od ASUSu ( tusim batman ) .... je to proste take ze ked kupujem mas 25 % ze natrafis na SHIT ...asus ma aj kvalitne vyrobky ale aj nekvalitne vyrobky . A urcite by sa nas tu naslo viac _
Gudas
...s tým Asus-om...ono to tak býva, čoho sa najviac predáva, toho sa aj najviac akzí (rozumej ak sa predá 10 grafík BFG a pokazí sa 1, je to 10%, ak je ale 10% u Asus-u, tak by to boli tisíce) ;-)
tasman
No poial sa Envidia nepridá k Intelu tak to je podla mna pre nu zánik, ale asi poxybujem kedze ientel vyvija vlastne GRF chipi :)
lycan
ale oni daju 1 ,2 alebo 3 revizie , a potom sa to odstrani a je to cele zamiesane (no tak 25 % to urcite neni ale ma asi najviac vadnych kusov z vyrobcov grafickych kariet )
tasman
sry za chyby mam zlu klavesku, a sa mi perepina eng s svk
lycan
No ja skor vidim ze nVidia sa k nikomu pridavat nemusi , na 1Q roku 2009 planuje GT212 (40nm ) , ked jej to vide si skor myslim ze ATi pojde dolu vodou ....
baqq
ano intel vyvija velmi sikovne. podla poslednych sprav uz niekedy v najblizsich 2 - 3 desatrociach sa podari konecne Intelu prekonat 6600GT !!!! drzim palce
bborecc
:D
vacropoli
hh intel vs. 6600GT :P to je dobre... keby boli aj procaky take "mocne" ako graiky (este aj v takej cene)
b0k0
lyca: ok ked pojdu na 40 nm tak mozno znizia zvyrobne naklady a o mininmum vykon (5%max) ale stale budu na hodnote mainstreamu od ATi :) a pritom tie karty od nV su high end :o)
majky
urcite narast vykonu bude väcsi ako 5%. 65>40 nm je DOST skok.
predatormx5
hej, ale ta prechod na 40nm vyrobnu proces, to nie je len tak, ze lusknem a je to. Su to dost velke naklady. A rataj ze ked teraz ficia na 65ke tak skok na 40 je dost riskantny. Napr vobec ziadne skusenosti na tomto procese. A v tejto situacii by im to nepomohlo.
Marfy
nema nahodou aj ati na tuto dobu v plane 40nm proces s 2000 vypoctovymi jednotkami?
lycan
Nvidiin high end je teraz o dost vykonnejsi ako Ati mainstream , len problem je v tom ze ati robi X2 verzie , keby urabyla NVidia GTX280 X2 , no tak neviem co by bolo lepsie .....
baqq
potom lepsi by bol uz len pocitac napojeny na vlastny generator el.prudu, zaberajuci znova celu miestnost ako v 80tych rokoch.
Pridať nový komentár
TOPlist