EN

Mesto odmietlo solárne panely, dôvod je absurdný

Počuli ste už niekedy o tom aby mesto neschválilo obnoviteľný zdroj energie, presnejšie slnečné kolektory, respektíve farmu tvorenú zo solárnych panelov? Možno áno, ale takýto dôvod neschválenia tu ešte nebol.

Mestské zastupiteľstvo vo Woodland, Severná Karolína, odmietlo výstavbu solárnej farmy. Ako sme už naznačili, dôvod je doslovne absurdný. Bolo by zaujímavé zistiť, či má niekto z poslancov doktorát z fyziky. Medzi obavami z panelov nechýbala zvýšená pravdepodobnosť vzniku rakoviny no spomínalo sa aj to, že rastliny rastúce pod panelmi nemajú dostatok slnečného svetla pre proces fotosyntézy. No možno ten druhý dôvod by sa dal ako – tak ešte akceptovať. Jeden z obyvateľov sa dokonca vyjadril v duchu, že sú potrebné ďalšie informácie o škodlivosti, či nutnosť zistiť ako by mohlo mesto profitovať z obnoviteľných zdrojov. No stále existujú obavy, že panely majú dokonca negatívny dopad na komunitu mesta.

Ďalší obyvateľ zašiel ešte ďalej: „Panely vycucajú všetky energiu zo Slnka.“  To, že technológia je overená a funkčná už ale nikoho nezaujímalo.

Zdroj: TT

 

Komentáre (24)
passco
Čo Američan to odborník.. Keby nemajú takú "imigračnú" politiku, tak by doteraz nemali autá čo maju 70hp ale 10 konov čo ťahajú voz.
Eddo256
To su take pripady ako v slovenskom Aj mudri schybi. Keby som mal hodnotit slovakov podla tej relacie tak aj opice su rozumnejsie. V statoch plati podobne ako inde, ze cim dalej od mesta tym vacsia burania. Ale na Slovensko sa ani staty nechytaju, to je v buranii na prvom mieste.
Pjetro de
Vsade je inteligencia/intelektuali a prosty lud, ktoreho prostota u niektorych jedincov (to su prave ti homeless, pocerni a pod. starostilivo vyberani do mudreho co schybi) niekedy hranici so sprostostou :) Ale vsetko je relativne. Prosty clovek sice nevie najnovsie problemy ci teorie ci uspechy v astronomii, matike, fyzike, chemii, biologii ci dalsich prirodnych vedach a jeho predstava sveta je na prirodovednej urovni v porovnani s prirodovednym intelektualom znacne obmedzena a dokonca nema ani len zakladne poznatky. Na druhej strane prosty clovek moze byt v niecom tak zrucny, ze intelektual by sa zblaznil keby to mal urobit, trvalo by mu to 20x dlhsie a vydrzalo by to 50x kratsie. Vidme taky hyper-tazky pripad imaginarnej postavy Sheldona Coopera trpiaceho miernou formou autizmu znemoznujuc plnohodnotne chapat spolocnost v kombinacii s aspergerovym syndromom plus obsedantno-kompulzivnou poruchou (vseko tri krat, to iste miesto na sedenie, vsetko dopovedat...): ten ani nesoferuje a keby mal ist natankovat na benzinku, tak radsej pojde peso, lebo MHD nemoze. Intelektual si vymeni ziarovku, ale vodovodnu bateriu uz menej casto.
asdasdasd
Ale no. Sheldon nie je prototyp fyzika ani inteligentného človeka. To je proste fiktívny človek s veľmi vzácnou kombináciou porúch správania. To, že má vysoké IQ je iba ďalšia zhoda náhod, poznám takých ľudí(poznal som jednu sociopatku, najprv - z rozprávania ostatných - sa zdalo, že je celkom prijateľne inteligentná, po dvoch rozhovoroch sa ale ukázalo, že je inteligenčne na takej istej úrovni ako mentálne aj keď od mentálneho veku fyzicky bola možno o desať rokov staršia). Väčšina ľudí na univerzitách sú normálni a na našich univerzitách sa stále kladie dôraz na praktické zručnosti. Väčšina ľudí, čo poznám sa venuje nejakému športu, niektorí na vrcholovej úrovni, poznám asi 5 cyklistov, všetci okrem iného zruční cyklomechanici. Väčšina akademikov varí, hraje na hudobný nástroj alebo sa venuje inému typu umenia. To, že by boli akademici všetci vychudnutí vyblednutí sociopati absolútne chromí na praktické veci jednoducho nie je pravda. A ak je človek inteligentný, nemusí mať x-ročnú prax, aby si veci uvedomoval, radšej by som dal opraviť nejakú elektrickú vec kamarátovi teoretickému fyzikovi, ale s rokom elektrického praktika z ktorého mal za výbornú ako nejakému vyučenému elektrikárovi, čo prešiel cez strednú školu len tak-tak so štvorkami.
passco
Porovnávať reláciu kde pre sledovanosť vyberajú ludí z najnižších vrstiev s mestské zastupitelstvo je dva a jedno.. Nehovorím, že Slováci patria k topke sveta le USA patrí v priemernom IQ niekde na spodok tabulky..
Pjetro de
Prave preto nasa spodina spolocnosti je na tom rovnako ako ich zatupitelstvo mesta. Inak povedane: na nakrutenie mudreho co schybi by v juesej nemuseli ist medzi spodinu spolocnsoti, staci ist do mestkeho zastupitelstva a hned sa dozvies ze kvoli slnecnym kolektorom sa mu napriklad bude kazit jedlo v tej velikanskej emerickej chladnicke co sa otvara dvojkridlovo dvojdverovo jak skrina.
Pjetro de
Presne. Jednoduchi ludia, remeselnici, rolnici a bedac co prichadzala na lodiach s vidinou noveho zaciatku. Plus hulvati a pochybné existencie. Jedina ich zachrana bola nabor mozgov zo stareho kontinentu.
annfokker
pokial si nepamatas, tak ludia tam vacsinou utekali sami a nebola to davacka a prechadzka ruzovou zahradou (to nie je nikde), bola tam vsak velka sanca, ze poctivou pracou sa dokazes vypracovat na cloveka ktory je sam sebe vlastnym panom, co v aristokratickej europe nebolo mozne... samozrejme, ako kazda ina krajina aj usa laka a lanari sikovne mozgy, ved to je ta miazga co posuva spolocnost dopredu, ale to ze po rokoch tam bol system nastaveny tak, aby sikovny jedinec dosiahol za svoju pracu dostatocne zadostucinenie, bola hlavna vyhoda ameriky... a z pomedzi celeho sveta je stale usa jednotka co sa tejto sfery tyka...
Karolkm
Kam ten svet len smeje... Ja len dufam ze tito ludia si o sebe precitaju niekde v novinach ako sa z nich ostani smeju. Alebo je to ten typ ludi co si necha prevrtat koleno za par eciek, a vidi sancu vytrieskat z tej farmy nejaky kapital, co aj bolo v clanku spominane.
Pjetro de
Taky typ ludi necita/nepozera seriozne media. A v emerickej obdobe Noveho casu TV Juj-Chuj o pod. platkov, budi oni hviezdami.
peperonni
Kdybych mohl, tak ty panely také zakážu. Panely nemají bez dotací šanci si během své životnosti na sebe vydělat a navíc stále neexistuje způsob jak je ekologicky likvidovat. Jejich mizerná efektivita pak vyžaduje to, aby měla elektrárna velkou rozlohu a tím pádem to strašně hyzdí krajinu.
miroh
no ty si tiez expert.....
chroch
Až na to, že drtivá väčšina týchto solárnych fariem je postavená na úrodnej pôde. Okrem toho likvidujú vtáctvo, narúšajú celý ekosystém a energia z nich získaná je násobné drahšia ako energia z jadra a ešte k tomu je nestabilná, vyžaduje obrovsé skladovacie kapacity v akumulátoroch. Z čoho mi vyplýva, že ty si skutočný expert neovládajúci ani len áklady toto čo vyžaduje solárna farma.
miroh
dalsi expert.... likvidujuci vtactvo....nasobne drahsia....hhheee expert. na rozdiel od teba mne to fakci uz 5ty rok bez dotacii a 50 percent uz je zaplatena....
asdasdasd
Čo z toho, čo povedal, považuješ za nepravdu? Že najlepšie solárne panely nedosahujú účinnosť ani 25%(priemerne tak 15%)? Že sú drahé a elektrika z nich je extrémne drahá, aby sa zaplatili, preto sa dotuje, aby bola na konkurenciaschopnej úrovni? Nadiávať vieš, ale že by si vypotil zmysluplný komentár, to nie.
miroh
sa uz prebudte chlapci..... ste ak v tom emerickom meste....slnko je zdroj energie a nie elektrrne ako novaky ktore dotujeme cez bane a balime to do alobalu.
asdasd
Ja som ta vyzval, aby si predlozil fakty, ty pokracujes v sarkastickych osobnych utokoch. Každý si dokáže spraviť predstavu, kto v tejto diskusii taha za kratší koniec. Inak, pre tvoju informaciu, ano, som a mam na to aj diplom. Z fyziky. Presne viem, aký je Slnko zdroj energie a dokazem si to aj spocitat. Ty si ale očividne neuvedomujes, že jedna vec je zdroj energie, druhá je ale zber tejto energie a premena na prácu zas ďalšia. Pojmy ako limity technologie a termodynamika ti nič nehovoria, co? Keďže hovoris, že na tom fungujes, tak buď mas ekodom alebo si podnikatel, ale kedze hovoris, ze na tom fungujes, tak asi to bude ten ekodom. Ak si nan nedostal dotaciu, tak si hlupak, pretože si odmietol príspevok od štátu, alebo si na to dotaciu dostal a ani nevies, za co si to kupil. Ak si podnikatel, tak asi ani nevies komu a za koľko predavas a aká je bežná cena elektriky. Alebo sa len snazis spraviť si "reklamu".
passco
Preto je najlepšie použiť uhlovú elektráreň s podobnou efektivitou a kopout TON CO2 odpadu.. Smart and clever ! :D
Ondro1
O uhlí to nikto nič nehovoril. Inak ak by si niečo vedel o energetike z obnoviteľných zdrojov, vedel by si, že solárna energetika si, ironicky, vyžaduje stavbu elentrární na fosílne palivá. Resp. uholných a zároveň prečerpávacích(čím sa ničí krajina niekde inde na horách). Pretože výkyvy energie zo solárnych panelov sú dosť veľké. Totiž keď je oblačno, tak negeneruje energiu. Cez noc tiež negeneruje energiu. A najvyššia energetická spotreba je práve večer. Teda solárne panely nevyrábajú nič v čase, keď je potreba najviac elektriky. Preto sa musí energia z panelov uložiť na večer do prečerpávačiek, čím strácajú panely na už mizernej účinnosti. Tma večer je celkom predvídateľný jav, ale kedy bude oblačno a kedy bude svietiť slnko sa úplne presne predpovedať nedá. V niektorých oblastiach v lete keď príde nárazová búrka do 5min je tma jak v rohu na pár hodín. Preto pri nepredvídateľných výpadkoch energie musia energiu dopĺňať odniekiaľ. A jediné miesto, odkiaľ sa dá energia doplniť, čo má flexibilný výkon je elektráreň na fosílne palivá. Solárne panely a veterné turbíny sú proste drahé a zaťažujú infraštruktúru. Nech si niekto niečo hovorí o tom, ako je jadrová energetika drahá, ale keď si človek zoberie, že kvôli pár turbínam, ktoré boli celkom drahé, vydržia o polovicu kratšie ako jadrová elektráreň, majú mizernú účinnosť a väčšinu času len stoja a nič negenerujú(také veterné elektrárne sú na tom najhoršie, tie nemôžu generovať keď je príliš malý vietor ani keď je príliš silný vietor, v tom majú panely výhodu, že im príliš veľa slniečka nevadí), treba posilniť infraštruktúru a možno postaviť pár elektrární na fosílne palivá, tak tá cena tých vetrákov a zrkadielok sa dosť predraží, pritom si o tom nikto nedovolí povedať ani pol slova. A tie elektrárne postaví súkromník a štát mu okrem toho, že musí riešiť výkyvy energie, stabilitu dodávky energie a stabilitu infraštruktúry(očividne infraštruktúra, ktorá tu je a bola stavaná na tých pár vodných, dve jadrové a niekoľko fosílnych elektrární, ktoré dodávajú stabilný výkon, keď sa do nej nárazovo navalí kopec energie, lebo nevyšla predpoveď a zrazu namiesto búrky máme krásne slnečno alebo začalo fúkať, tak je možnosť, že sa rozsype, Češi to musia riešiť každodenne, pretože východné nemecko je napojené na Českú sieť, kvôli tomu, že tam majú ešte komunistickú sieť a nikomu sa nechce investovať hrozné prachy do prebudovania siete, majú problémy, aby sa im nerozsypala sieť, keď zrazu začne fúkať a tie tisícky vetrákov v Nemecku začnú robiť elektriku) ešte dotuje elektriku, lebo by ju nikto nechcel inak kupovať.
mano8
zasa sa boja o vlastnu ropu... boze to su magori...
janooo
To "mesto" ma cca 750 obyvatelov, cca 50km okolo nieje ziadne vecsie mesto. Tipnem ze ludia odtial utekaju za vzdelanim aj za pracou. Tj vo vysledku je to taka americka "horna-dolna". Podobna reakcia by sa mozno dala ocakavat aj na dakych slovenských lazoch - ale tu solarne elektrarne nikto trepat nebude :).
chroch
Tiež budem proti, ak na lazoch budú likvidovať desiatky, stovky hektárov ornej pôdy kvôli solárnym panelom.
janooo
Nejde o to že ju odmietli, ale aké argumenty použili ;)
Karolkm
Ludia len vidia prilezitost ako z toho vytrieskat nejaky ten kapital, co to ludia fakt ze nevidite? alebo si fakt myslite ze clovek by nieco take myslel vazne? alebo ze nahodou sa niekto popali na kave v mekaci a zazaluje firmu lebo mu strasne velmi ublizila?
Pridať nový komentár
TOPlist