EN

Nadupaná HD4890 od Asus-u

Referenčných kariet Radeon HD4890 sme tu už mali plno, teraz sa začínajú objavovať prvé verzie s vlastným dizajnom a chladením...Server Nordichardware zverejnil pár fotografií chystanej špeciálnej edície HD4890 od Asus-u. Zatiaľ nevedno pod akým názvom sa bude predávať, no zrejme to nebude ani TOP ani Matrix.



Na prvý pohľad zaujme hlavne pozmenené chladenie. To pozostáva z medeného bloku doliehajúceho na jadro, z ktorého teplo odvádza 6 heat-pipe s dĺžkou 230 mm . Tie ústia do samostatných hliníkových rebier, nad ktorými sú dva ventilátory s rozdielnym priemerom. Zvláštnosťou je, že jeden sa točí v smere hodinových ručičiek a druhý v smere opačnom. Aký to bude mať výsledný efekt sa ešte iba dozvieme, ale isté je to, že "len tak" bez dôvodu to inžinieri v Asus-e nenavrhli.
Kontakt s chladičom majú samozrejme aj pamäťové čipy a regulátory pre napájanie karty.





Určité zmeny sa dostali aj dizajnu samotnej karty - okrem kompletne čierneho PCB sa zdá byť prerobené aj napájanie. Na zadnej strane je vidno SuperML kondenzátor od Fujitsu, vďaka ktorému by sa malo znížiť rušenie napätia pre jadro o cca 20%.

Komentáre (24)
Shatterhand
Zaujimavy pocin :-)
frcko73
konecne tie karty zacinaju aj nejako vypadat -)
Wincooo
tak tmwer pekna je !
technar
zaujimawe chladenie..az na to ze to ati :)
MaRtQoO
technar: mohli by spraviť toto isté ale chip gtx275 :D
vacropoli
tolko medenych trubiek... myslim ze ten chladic ma veeelikansky potncial
Mikhail
TY kraaavo !!! tak toto by som vedel opisat,ale zmazali by mi prispevok :D Fakt vyzera ta karta Je***o...slabsi vyraz by bol hriech pouzit :-OOO...Jednoducho kraasa...
michal2549
haluuz.........vyzera bohovo......medi jak v elektromotore a tie cervene vrtule......nadhera a spojenie OC potencialu a ucinneho chladenia........bomba
Mikhail
este nejake zvysene napatia na jadre...popripade moznost softwaroveho navysenia voltage a davaj Spravit brutalny OC...Muahahaaaa :)Diabol tato karta,tie cervene vrtulky mi pridu ako brana do pekiel...:)
crux2005
aspoň takýto chladič by mala montovať ako referenčné riešenie aj AMD/ATi, lebo tie čo má teraz na HD 4890 sú mierne povedané - hlučné hovädá...
Shatterhand
to crux2005: vsak potom by sme mali aj referencnu sumu :-)
crux2005
ale no, určite by mohli montovať aj lepšie riešenia za minimálne vyššiu cenu - pri ich odbere. Skôr ide o to, že ušetria tých pár USD a podľa tvojej reakcie usudzujem, že zákazníkom na tom ani nezáleží. Zaujímavé je, že v dobe GeForce FX písala väčšina niečo iné ;-)
vacropoli
no mne by sa celkom pacilo kebyze to predavaju bez chladicov... cisto board s chipami a tak .... malo by to dost vyhod. lacne by to bolo o trocha viac, vyborna moznost pre samovrazebnych atentatnikov, nekaziace sa ventilatory, no a aj chladice by boli lacnejsie a s vecsim sortimentom (teda haaadam)
Fly
trochu zvlastne usporiadanie heat-pipe trubic. podla mna mohli byt stlacene viac pri sebe tam kde je jadro. urcite nepecie karta na kazdom mieste rovnako ako tam kde to jadro je. sak ale oni urcite vedia co robia :D
M1ch4l
vyzera dobre, ale akosi je to mimo mojej cenovej kategorie :(
LuccasS
Niektoré referenčné chladiče sú fakt na zaplakanie. Samotný nápad osadiť grafiku iným chladičom a potom ju predať má stále veľký potenciál.
Fly
no presne alebo urobit super perfektny dizajn s fotkou hanah montana na chladici to by si uz aj 12 rocne baby vsimli...
M1ch4l
kto je hanah montana? 12 YO holcicky imo nehladia na graficke karty :D
qmox
no konecne poriadny chladic od Asusu , uz som si po tej F1 edicii myslel ze im to tam navrhuje 12rocny chlapec
MaRtQoO
na tu kartu by bol hriech montovať Acelero :D
radonzo
nooo tolko medennich trubiek ale dufam že je v navode k tej karte nakreslene z kadial bude vitekať palene šak aby sa nahodou nevilialo si hruškovičku vypalim nooooo
GABO
Mno chladič navrhnutý výborne...hlavne celkom pekne vidno, že pipe sú pri každom kontakte s pasívom letované. Vetráky pôjdu regulovať vidno to pekne podľa kabeláže a aj keď nie....tak vetráky dole a nahodiť niečo vlastného z ventilátorov. Pekný počin od Asusu..
gogomiro
proste asus,aj ked sa stane ze nie vsetko sa im podari,ale s tymto trafily klincek po hlavicke :)
LordRainmaker
to bude pekne draha karta, v pomere cena/vykon to bude prepadak, z toho cipu sa az tak vela neda vytlacit
Pridať nový komentár
TOPlist