EN

Intel: prvé fotografie CPU+GPU procesorov, ceny Core i5

Internetom sa začali šíriť nové informácie o chystaných procesoroch od Intel-u do jeho nového socket-u LGA1156. Pozrime sa, čo je nové...Na diskusnom fóre XtremeSystems sa objavilo pár fotografií predprodukčnej vzorky procesora s kódovým značením "Clarkdale". Ide o dvojjadrový procesor kombinovaný aj s grafickým čipom. x86 jadrá sú vyrábané 32nm procesom, zatiaľ čo grafické jadro 45nm.





Tieto procesory budú mať tri úrovne cache pamäte, pričom druhá úroveň bude o veľkosti 2x256kB a tretia úroveň bude zdieľaná medzi všetkými jadrami - 4MB. Integrovaný bude samozrejme aj pamäťový radič pre DDR3 RAM, no tentoraz iba dvojkanálový, na procesor sa už okrem GPU dostane aj PCIexpress radič.

Druhou novinkou sú už zrejme potvrdené ceny procesorov Lynnfield. Tie budú takisto určené pre socket LGA1156, s tým rozdielom že ponesú 4 jadrá. Pri uvedení LGA1156 platformy na trh budú dostupné tri modely Core i5 - 2,66GHz, 2,8GHz a 2,93GHz. Spoločné vlastnosti budú veľkosť L3 cache - 8MB a hodnota TDP - 95W. Najnižší model (2,66GHz) potom nebude mať podporu technológie HyperThreading  a možne ešte nejaké iné technológie, ktoré u vyšších modelov nájdeme. Funkcia TurboBoost by mala v určitých prípadoch popohnať frekvenciu na 3.2, 3.46 resp. 3.6 GHz.
Čo sa týka cien, tie by mali byť oficiálne v amerických dolároch takéto:
- 2,66GHz - 196USD
- 2,8GHz - 284USD
- 2,93GHz - 562USD

Cenovo sa tak tieto procesory zaradia niekde, kde sú dnes štvorjadrové modely Core2Quad.

 
Komentáre (10)
jurji
Integrovaný bude samozrejme aj pamäťový radič pre DDR3 RAM, no tentoraz iba dvojanálový, na procesor sa už okrem GPU dostane aj PCIexpress radič. myslene bolo kanálovy však? :)
Archon
xD niekto tu piše svoje nechutne chutky :D
Fly
zaujimave. cpu a gpu v jednom. som zvedavy ako na tom pojdu hry a celkovo praca na pc kedze bezim na staroj 2 core nemam sajnu ako sa robi na pc s tymito novymi seriami i-series lebo nepoznam cloveka co by to vlastnil. youtube to isti
oskar
Osobne tomuto nápadu neverím.V podstate je to integrovana Grafika len nie v chipsete ale v procesore. Z pamäte ram to aj tak bude uberať. Možno dobré pre kancelárske pc ale pre hranie hier to nebude moc využitelné. A musim povedať že Intelácke integrované grafiky za veľa nestoja, často majú problém aj s HD videom. Ale nechajme sa prekvapiť, uvidíme aké to bude v praxi.
---Diablo---
hmm ako vyhliadka do buducnosti je to pekne...
lycan
neviete priblizne ze asi kedy sa zacne predavat ten linnfield ?
lycan
lynnfield :D
tommy1104
Skôr by som povedal, že pre vlastníkov Core 2 Quad je to maximálne zbytočné, nikto by to nemenil. Samozrejme u C2D je to iná situácia.
lycan
tak asi ne ...
baqq
masivna vymena C2D urcite nehrozi..., softwarova podpora este dlho nebude v takom stave, ze s 2 jadrami budes vyrazne trpiet oproti 4, a nutna zmena platformy, pamati, atd., pri minimalnom realnom uzitku a obrovskych nakladoch, to by urobil iba fanatik co musi mat vsetko co prave vyslo. Intel s tymi 2mi paralelnymi socketmi ma kazdopadne velke minus.
Pridať nový komentár
TOPlist