EN

Prehľad 45nm AMD procesorov

V posledných dňoch sa kde-tu objavia útržkovité informácie o chystaných AMD procesoroch na 45nm výrobnom procese. Zhrňme si teda, čo nás tento rok čaká...Na zajtra je pripravené oficiálne predstavenie 3,2GHz štvorjadrového Phenom II X4 955, no ku koncu roka, možno skôr, údajne AMD vypustí do predaja ešte jeden, vyššie taktovaný model. Aké bude mať značenie a frekvenciu zatiaľ nevieme. Predpokladaný termín sa prekrýva s odhadovaným časom, keď by mali byť dostupné prvé Core i5 procesory od Intel-u.

Dvojjadrové Phenom-y II s plnou cache (512kB L2 pre každé jadro, 6MB L3) by mali mať TDP na hodnote 80W, novinkou je aj odhad toho, akú veľkú cache budú mať chystané Athlon-y X2 - hovorí sa o 1 + 2MB.

Jednojadrové procesory zrejme už ostanú len pre tie najlacnejšie riešenia, AMD tu chystá jeden jediný procesor - Sempron 140. Ten bude mať pomerne vysokú frekvenciu 2,7GHz, L2 cache 1MB a TDP 45W.
Možno si ešte niektorí spomenú na niekdajšie high-end modely od AMD - napríklad Athlon 64 FX 55 - ten mal tiež 1MB L2 cache a frekvenciu 2,6GHz, v prepočte sa vtedy zaň platilo v rádoch stoviek EUR. Dnes sa už s takými parametrami dajú kúpiť procesory pod 40€ :-)





Komentáre (19)
shigi
Síce nie som do hardware-u profík, ale mám pocit, že vývoj CPU uz dopredu veľmi nejde... jediné, čo sa zlepšuje je spotreba a architektúra jadra, ale defakto v praktickom dôsledku to okrem zníženej spotreby nič viac neprinesie... to je môj pocit, bol by som rád, ak by mi to niekto ujasnil, ak je to inak. Díkes
Gudas
No, mení sa tá architektúra ako píšeš - a tým dosť podstatne aj výkon (viď napr. Pentium 4 vs. Core 2). Jednovláknový výkon už možno tak radikálne/rýchlo nenapreduje, budúcnosť je skôr v paralelizácií...ale pokiaľ nebude väčšina denno-denne používaného softvéru ťažiť z viacerých jadier, tak sa ti bude stále zdať, že "vývoj CPU nenapreduje".
shigi
Mám pocit, akoby pokrok pre hardvér čakal na to, aby sa softvér posunul dopredu - tak ako píšeš, jednoducho treba softvér prispôsobiť a sparalelizovať, keďže softvér je najpomalšia "časť". Skôr by to chcelo nejaký vývoj písania kódu.
bensson
Kde sa da na slovensku kupit 910ina ?
wofer10
V ageme alebo alza hocikde
wofer10
Ani nie sekol som sa
pitko1993
Hm tak moj Phenom X4 9550 @2.2Ghz bude alebo aj je poriadne zastaraly typ procesora :(
oskar
ale ani nie nestačí ti? Ja mam athlon64 x2 5200+ a keďže nepracujem s videom tak mi to zatiaľ stačí. stačí to aj na všetky dnešné hry. A je pravda že pokiaľ nebudú programy schopné využiť potenciál viacerých jadier tak sa bude zdať pomalé. ale na druhú stranu tu viacjadrové procesory máme už dosť dlho takže väčšina programov už vie pracovať aj s viac jadrom.
Glauko
Čakal by som, že ten AMD Sempron 140 2,7GHz, L2 cache 1MB a TDP 45W, bude mať max. TDP niekde okolo 30W. I tak je to pokrek pretože bude určite o niečo výkonnejší ako terajšia AMD Athlon64 LE-1660 2.8GHz L2 cache 512MB a TDP 45W.
XatriX1410
512 MB L2 cache? :D
berki
to shigi: nebojte, vedci už navrhujú chip simulujúci paralelizáciu ľudského mozgu, keď to skružia s cpu jadrami tak sa ti o takom výkone ani nesnívalo
adrian1212
910 je na slovensku nezohnatelna a asi aj v Cz tvoj Phenom 9550 by bol dobry aj na hry ale kupit chladic za 8kil a pretakovat ho z 2,2 aspon na 2.5 - 2.7 a staci ti ztial. Skor zalezi na karte
pitko1993
No tak ja mam uzamknuty nasobic :D pochybujem ze by som nieco pretaktoval ak by som ho dal z 2.2 na 2.4 bol by som rad
AmOK
pitko1993 kto neskusi moze len dufat, alebo pochybovat... Dobre som to pochopil, ze nove procaky budu bez DDR2 pamatoveho radica, teda AM2+ nekompatibilne???
Gudas
Zle si to pochopil, tie procesory vedia bežať s DDR3 aj DDR2
AmOK
Gudas, preco je potom taka 940-ka AM2+ a 945-ka AM3? Ved 940-ku mozem dat do AM2+ aj AM3. 945-ka by potom logicky do AM2+ nemala pasovat, ked je specialne oznacena inac (AM3) ako to iste cpu. ??? Preco teda to nove oznacenie AM3, len koli HT3? Resp. spytam sa: Aky realny rozdiel je medzi tymi dvomi procakmi. Dik
Gudas
Phenom II 940 - iba pre AM2+, s AM3 nekompatibilné. Phenom II 945 - AM3, plus spätne kompatibilné s AM2+. Ujasni si to najprv, veľa ľudí má v tom slušný bordel. http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/CPU-6-socket-am2-plus-phenom-ii-compatibility-alert.aspx
AmOK
Uz som pochopil ;) asi nevymenim svoju 720-nu za 940-ku ako som planoval. Aj ked je to az na smiech, ze do dnesneho dna najvykonnejsi cpu od AMD nejde osadit do AM3 dosky. :D
baqq
shigi: ten mylny dojem tvoria najma tie frekvencie... pretoze aj pri praci na 1 jadre ak si porovnas napr. nejaku 3Ghz P4 a 2Ghz core, tak ta P4 nema najmensiu sancu..., presne o tom to je, rovnako aj i7 oproti core, alebo phenom oproti athlonu,.. vyssi vykon pri nizsej frekvencii. akurat to uz nevyzera hned na papieri tak dobre ako ked sme vymenili 1000mhz za 2000mhz... ;)
Pridať nový komentár
TOPlist