EN

Z Pirate Bay sa stane platená služba

Symbol slobodného internetu, symbol odporu voči bohatým korporáciám - server Pirate Bay, sa zrejme stane komerčnou službou, ktorá bude spoplatnená...Znie aj vám nadpis ako čisté sci-fi? Vedzte, že to skutočne vyzerá tak, že Pirate Bay, najznámejší server s databázou torrentov, sa stane platenou službou.

Pirate Bay bol už odjakživa akýmsi symbolom slobodného internetu - aj keď samotný server nemal uložený u seba žiaden nelegálny obsah, veľké nahrávacie spoločnosti a filmové štúdiá Pirate Bay videli ako stelesnenie nelegálnej internetovej činnosti - a snažili sa zakročiť.

Niektoré pokusy, ako napríklad upozorňujúce e-maily či správy skončili vždy všetky rovnako - správcovia serveru ich vyvesili "na obdiv" verejnosti, obohatené o svoje šťavnaté komentáre. Prezrieť sa ešte stále dajú na tejto stránke.

Tento spôsob však nemal žiaden účinok, preto sa hudobný a filmový priemysel rozhodol popohnať celú vec pred švédsky súd, odkiaľ Pirate Bay pochádza. Nasledovali mnohé "ťahanice", keď sa nakoniec súd rozhodol uložiť trest odňatia slobody na 1 rok pre každého zo správcov, plus pokuta 30 miliónov švédskych korún (cca 2,7 milióna €). Žalujúca strana síce zrejme dúfala vo väčšiu cifru, no podstatné je, komu dal súd za pravdu.

Na to prišlo odvolanie, keď ľudia z Pirate Bay tvrdili, že sudca bol zaujatý, lebo v čase pojednávania bol členom organizácií, ktoré sú priamo v zastúpení žalujúcich strán. Odvolací súd však toto odmietol a potvrdil pôvodný rozsudok.
Tvorcovia Pirate Bay sa však nechali počuť, že budú žalovať samotné Švédsko za porušovanie ľudských práv. Či to skutočne splnia nevedno, odvahu však na to zrejme majú (vychádzajúc z ich doterajšieho pôsobenia).

Uprostred tohto všetkého však prichádza správa, ktorú by veľa ľudí neočakávalo - švédska softvérová firma Global Gaming Factory X AB chce kúpiť Pirate Bay. Cena má byť rovných 60 miliónov švédskych korún, teda presne dvojnásobok, ako by sa malo zaplatiť nahrávacím a filmovým spoločnostiam na pokute.
Na tomto by nebolo nakoniec ani nič zvláštne, no odkupujúca strana má údajne v pláne Pirate Bay zlegalizovať. Znie to priam až neskutočne, sám musím uznať...

Okrem kúpy serveru Pirate Bay firma
Global Gaming Factory X AB kupuje aj firmu Peerialism, ktorá práve pracuje na technológií "P2P 2.0", alias technológia novej generácie pre zdieľanie súborov. Táto technológia by potom mala byť využitá aj u Pirate Bay.

Ako by mal nový Pirate Bay vyzerať? Čosi sa snaží firma naznačiť už týmto obrázkom:



Podľa prerobeného obrázku loga by sa dalo povedať, že nový Pirate Bay bude založený na myšlienke spoločnej tvorby celého projektu samotnými užívateľmi. Keď si vysvetlíme, ako by to malo vyzerať v reáli, je nakoniec obrázok veľmi výstižný.

Pirate Bay by mal byť po novom platenou službou, s určitým mesačným paušálom. Ten ale nebude nijak pevne daný, ale tým nižší, čím viac užívateľ prispeje k tvorbe Pirate Bay.
Tvoriť sa bude dať samozrejme zdieľaním (aj autorsky chráneného) digitálneho obsahu, ale aj poskytovaním vlastného hardvéru (napríklad poskytnutie diskového priestoru na vlastnom HDD). S týmito hardvérovými zdrojmi plánuje spoločnosť ďalej obchodovať, čo spolu s paušálom zaplatí poplatky nahrávacím a filmovým spoločnostiam.
Firma tiež sľubuje výrazné zníženie dátových tokov, čo sa určite bude páčiť poskytovateľom internetového pripojenia.

Momentálne je ešte skoro hovoriť nejaký záver, Global Gaming Factory zatiaľ len zháňa peniaze na kúpu Pirate Bay, ale svoj názor už povedať môžme. Rodí sa podľa vás nový Napster, alebo sa vám opisovaný systém pozdáva? Vyjadrite sa v diskusii...
Komentáre (18)
Toman
ten "produkt" bude daka "béékovyna" .....
AmOK
Uz vidim to more warezakov, co poskytuju priestor na svojom HDD bohvie komu...Utopia jak vysita, to bude asi tym, ze Svedi maju k socializmu hodne blizko. :))) ROLF Tato lodka nikdy plavat nebude, resp. ak ano, uz to bude nieco uplne ine... The Pirate Bay R.I.P. ________ 5-ty riadok mas prehodene pismenka "Pirtae"
prepelica
AmOK a ako myslis ze funguje P2P ked nie inak ako zdielanim diskoveho priestoru?...ale zas da sa to chapat aj tak ze budes zdielat volny priestor na ktory ti mozu ukladat data ale to je cista blbost :D
inspector
huste maily :D naj sa mi pozdaval od DreamWOrks :D cista ovdaha rullezzzz :DDD
Glauko
Že symbol slobodného sveta ... :o) Gudas oprav si to tam: Odvolací súd zatiaľ rozhodol len o nezaujatosti sudcu, keďže hneď po prvostupňovom neprávoplatnom rozhodnutí bola síce oprávnene, ale účelovo podaná námietka zaujatosti na sudcu. Čiže druhostupňový súd - odvolací súd vo veci samej ešte nerozhodol.
Glauko
ups, slobodného internetu.
badyto
LOL ten response mail pre dreamworks to je moc!!! :D:D
Marfy
Jedna vec ktorá mi v tomto prípade chýba je zákonnosť... a ten zauatý sudca je iba čerešnička na torte...
Glauko
>>Marfy: Ale veď sudca bol nezaujatý ! A ako som vyššie uviedol odvolací súd vo veci samej ešte nerozhodol teda rozsudok je neprávoplatný tak potom kde tam chýba zákonnosť ?
hvk
v tom response maily dobre nalozili dremworksu,jak malym detom....hahaha,som sa smial.....taku slovnu a da sa povedat inteligentnu nakladacku na tejto urovni som dlho nevidel....
AmOK
prepelica, v texte su uvedene 3 varianty: platba, zdielanie dat a zdielanie HW resp. priestoru. Je to tak napisane doslovne. Global Gaming Factory X AB by vlastne ziskala kopec malych servrov s uloznym priestorom, bez investicii do HW. Nejakym sposobom by ale museli sledovat prenesene data konkretnych titulov, aby sa dali vypocitat "poplatky" pre nahravacie spolocnosti... A tu je pes zakopany. Pokial si postavis server vyslovene len pre Pirate Bay, tak ok. Za cenu HW a elektriky, by si v tejto sieti legalne stahoval, ale pokial stahujes aj z inych zdrojov, tak je to stale warez, s tym, ze niekto "spriateleny" s RIAA a spl. ma pristup k tvojmu pc... Nedavam tomu velku zivotnost, lebo nenazranost nahravacich spolocnosti je znama, keby chceli, tak uz davno nieco podobne spravia vo vlastnej rezii. Ak sa ten projekt rozbehne, tak to bude zaspamovane shitmi a reklamami s brutalne nevyhodnym "nakupom" a urcite aj velkym obmedzenim downloadu. Jedine plus pre uzivatela by bola legalnost. Minusov je IMHO ovela viac.
Marfy
2 Glauko: šak je v skupinách na ochranu autorských práv - nezaujatosť jak vyšitá :D
marko745
vsetko je to o peniazoch a o nicom inom a ak sa spravcovia nevzburia tak to pôjde zo vsetkymi takto
Glauko
1. SFU (Swedish Association of Copyright): sudca je člen diskusného fóra poriadajúceho semináre a diskusie. 2. SE (The Internet Infrastructure Foundation): sudca pracuje pre „nadáciu internetovej infraštruktúry“, ktorá dohliada nad švédskými doménami .se a je poradcom v sporoch doménových mien. 3. SFIR (Swedish Association for the Protection of Intellectual Property): Tomas Norström sedí v rade tejto asociacie, medzi ich ciele patrí aj posilňovanie autorských práv. / / / Jedine čo to o ňom vypovedá je, že sa veľmi dobre v práve duševného vlastníctva ako aj IT rozumie a rozumel a teda rozhodoval erudovaný sudca. Pripadá mi to taký vágny argument ako keby trestní sudcovia, ktorí sú členovia poľovníckeho, športového streleckého klubu alebo rybárskeho zväzu /čo je jedna z podmienok na vydanie zbrojného pasu príslušnej skupiny alebo rybárskeho povolenia a následne lístku/ nemohli súdiť obžalovaného z trestných činov pytliactva, nedovoleného ozbrojovania a pod. Aké chrámené zaujmy tá sudcovia asi ako členovia tých klubov ochraňujú. No myslim, že to je jasné.
Marfy
Ako si preboha prišiel na to že sa rozumie it a duševnému vlastíctvu keď odsúdi ľudí čo prevádzkujú tracker na ktorom nič nie je? Mali by súdiť každého čo to má v počítači. Hocikto môže uploadovať napr. na rapidshare a môžu teda rapidshare odsúdiť? Asi nie keď nenesie zodpovednosť za užívateľov služby. Mali by zrušiť teda aj iné trackeri len to by zas museli platiť sudcov lebo normálny človek by to nespravil. Tu ide iba o zastrašovanie od veľkých korporácii ktorým sa to sakramentsky oplatí!!
prepelica
Glauko ten priklad s rybami by mal vypadat asi takto...ti koho trestaju len poskytli svoj cln pytliakom s tym vedomim, ze budu lovit opravnene a ked to tak nebude, neberu za to zodpovednost :) takze v podstate trestaju uplne nevinnych ludi
prepelica
to pytliakom som mal dat racej do uvodzoviek takto to znie blbo :D
Glauko
prepelica: aha takze keď tí čo poskytujú ten čln pravidelne tým, že budú oprávnene loviť ryby aj napriek tomu, že ich správcovia lovných revírov neustále upozorňujú, že videli práve ten čln stále pytlačiť len tváre na nom nevedeli rozoznať atď. resp. tých "rybárov" chytiť. Hmm asi ťažko sa budú vyhovárať na nevedomosť resp., že ich pomoc k trestnému činu nebola neumyselná keď im z toho ide pekný zisk. Apropo miešame hrušky a jablká pretože ten príklad s tými rybami som uviedol len na margo zaujatosti resp. nezaujatosti.
Pridať nový komentár
TOPlist