EN

V EU bude Windows 7 s viacerými web prehliadačmi

Microsoft zrejme nakoniec pristúpi na požiadavky zástupcov firmy Opera a Európskej komisie a bude v novom operačnom systéme Windows 7 "dodávať" okrem Internet Explorer-a aj ďalšie populárne prehliadače.Ak si ešte pamätáte na pôvodný vývoj tejto kauzy, viete, že Microsoft sa v snahe vyhnúť pokutám od Európskej komisie rozhodol dodávať v EÚ Windows 7 bez akéhokoľvek web prehliadača - vzniknúť mala tzv. Windows 7 E verzia. To ale nebolo tak, ako si pôvodne ľudia z Oper-y predstavovali, a moc sa to nepozdávalo ani komisii.

Najnovší vývoj udalostí však naznačuje, že Microsoft sa nakoniec predsa len podvolí požiadavkám a Windows 7 vybaví možnosťou výberu web prehliadača.

Server Dailytech zistil niekoľko podrobností od Håkon Wium Lie z Opery o tom, ako by mal takýto systém fungovať.
K samotnému výberu by malo dôjsť pri inštalácií operačného systému a na zoznam sa majú dostať prehliadače s viac ako 0,5% podielom na trhu. To by znamenalo dnes minimálne Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari a Opera. Maximum možností je ale obmedzené na 10.

Momentálne sa uvažuje o spôsobe integrácie prehliadačov, Microsoft prišiel s návrhom priameho download linku na stránku web prehliadača. Ľudia z Oper-y chceli pôvodne aby inštalačný súbor prehliadačov bol už súčasťou inštalácie operačného systému, teda by odpadala nutnosť internetového pripojenia.

Celý tento systém je zatiaľ potvrdený iba formálne a ešte ho takmer isto budú čakať zmeny. Potvrdiť ho musia Microsoft aj Európska komisia, zatiaľ sa dohodli len na tom, že sa takýto systém vytvorí.



Zdroj: Dailytech
Komentáre (13)
tOMAN
je mi s tich birokratou ZLE...
M1ch4l
ucinok bude minimalny, IE bude ako defaultna moznost (+ vacsina z tych, co pouzivaju IE ine prehliadace nepozna, teda ich ani nebude chciet vyskusat) a ludia to casto robia tak, ze klikaju len rychlo next, takze moc z toho imo nebude. Ale je to svinstvo, takto zasahovat do produktu nejakej firmy.
axis
Aj toto "opatrenie" po case prestane niektorym ludom v europskej komisii a ich mecenasom z opery stacit a budu pozadovat aby bola Opera jedinym prehliadacom vo Windows. Snad sa im potom zvysi podiel na 5 % globalneho trhu, dostanu viac z internetovej reklamy a budu moct davat vyssie uplatky tym k****om v europskej komisii.
pEpinko
Jednym slovom - demencia. (Ja si just vyberem IE :))
marfan
no ja používam IE a Firefox tie najnovšie verzie som spokojný na Firefoxe ocenujem že keď ho zavriem tak sa mi uložia okna čo som nal otvorené a za v IE 8 to je že keď sa mu nepodarí otvoriť nejaká stránka tak hu stalé neotvára ale hu zavre a hotovo nie ako v 7 že som na to čakal 10min kým mi to zatvorilo
Jarri
suhlasim s Axisom. Ja pouzivam len a len firefox.ine ma nezaujima.dokonca som sa stretol aj s tym,ze aj na microsoftackych exchangeoch mi funguje firefox lepsie ako samotny microsoft IE.kazdopadne sa uz na Win 7 tesim
skype3x3
Kto ma problem s padanim firefoxu s novymi verziami ?
gogomiro
nechcem nadavat ,ale do .... aj z debilnou operou , ja som dlhe roky pouzival iba IE a mam ho aj do dnes .No momentalne pouzivam chrome tak 90 % ,ale to neznamena ze mi IE ikonka nejako zavadza na ploche ,alebo v program files a podla mna to nieje az taky zly browser od verzie 7 . Nechapem EU co sa montuje do toho ,to mi pripada ako keby nam vnucovali operu alebo iny prehliadac ,ved to je predsa kazdeho osobna vec nie? Uz vidim ako vsetci co si budu W7 instalovat -ako prve budu zaklikavat operu :-)
prepelica
ja naopak IE xcem z kompu dostat uplne prec...nemam rad ked vidim v spravcovy uloh samovolne otvoreny IE...som rad ze urobili nieco taketo...pokial to nezajde do extremu ze fakt iba operu bude mozne nainstalovat...a ako stare dobre rceni hovori "internet explorer je dobry iba na stiahnutie firefoxu"
rikino
Budte obiektivny.ked si nistaluješ všetkych 5 prehliadačov skus vkaždom robit aspon tyžden ako ja a potom zistiš čo ti viac vyhovuje. ps. mne vyhovuje jednoznačne Opera ale preto neodsudzujem ostatne prehliadače.Ked sa bude dat IE odinstalovat z Windowsu(skratka sloboda vyberu) tak budem spokojny.
Michal Bajánek
nech idu niekam do psieho pozadia. To co nam tu idu vnucovat doslova ine prehliadace?? Drtivu vacsinu pouzivam Firefox a potom IE. Od verzie 7 sa da IE pouzivat uplne v pohode a to si asi uvedomila opera. Ale aj tak, co mozeme cakat na buduce? ze v z grafickeho prehliadaca zmizne nozik na vyrezavanie obrazkov, lebo to bude niekoho pohorsovat? Je priam nemyslitelne ze prikazuju tvorcom programu jeho zmenu. OMG
prepelica
nech je kludne windows bez aplikacii...aspon nebudem mat v kompe bordel...jedina mnou pouzivana aplikacia je explorer ale boli casy kedy som ho mal uplne vypaty a pouzival som tcmd :)
misak007
Poskladajme sa na napalm a hodme to na operu....
Pridať nový komentár
TOPlist