EN

Základné dosky s AMD785G od MSI

Aj MSI uvádza svojich pár modelov AM3 dosiek s novým čipsetom od AMD - 785G. Dva krát microATX a jeden krát full-ATX.Spolu s uvedením nového čipsetu AMD785G vypúšťa do obehu MSI svoje základné dosky ním vybavené. Momentálne má tri nové modely - MSI 785G-E65, 785GM-E65 a lacnejšiu 785G-E51.

Všetky dosky sú vybavené APS (Active Phase Switching) technológiou, ktorá po aktivácií v BIOS-e vypína a zapína napájacie fázy pre procesor v závislosti od záťaže, čím šetrí trocha elektrickej energie. Na rozdiel od iných výrobcov, riešenie od MSI nie je závislé na inštalácií softvéru v operačnom systéme.

Ďalšia vychytávka, ktorou sa MSI u nových dosiek chváli, je tzv. Easy OC Switch. Ide vlastne o dva prepínače so štyrmi možnosťami kombinácií, vďaka ktorým sa automaticky, bez zásahu do nastavení BIOS-u, pretaktuje zbernica procesora, čím sa zvýši aj jeho takt.

Okrem toho obsahujú dosky aj M-Flash technológiu, ktorá má dva režimy - buď sa dá pomocou nej aktualizovať BIOS z USB pamäťového kľúča, alebo v druhom režime je možné obnoviť poškodený BIOS dosky - pri bootovaní sa automaticky vyhľadáva záloha na pripojenom USB disku.


MSI 785G-E65



MSI 785GM-E65


MSI 785G-E51


 
Komentáre (9)
AmOK
Musel by som to vidiet nazivo, ale je to bezne zapojenie, ze sa mosfety, cievky, kond. v jednej faze zdvoja, pricom maju spolocny budic. Dokonale zapojenie by bolo, keby kazda faza mala svoj budic. Predrazuje to ale zapojenie, pri skoro rovnakom vysledku. Zlepsi sa len zvlnenie napatia a pribudne moznost realne vypinat koli uspore W kazdu fazu samostatne. Tych zapojeni a kombinacii je hafo, kazde ma urcitu vyhodu/nevyhodu, teploty, ucinnost, vyrobna cena. Mozes spravit spickove 4+1, ale suciastky budu stat 5 x viac, ako ked s menej vykonnymi mosfetmi spravis 8+2. Co musim MSI uznat je to, ze za cias soc.A mali kvalitnejsie spravene napajanie ako Asus (Kt-880 vs. A7-N8X-E Deluxe), ale to bola posledna dobre riesena doska s ktorou som sa stretol. Potom uz len prusery s poddimenzovanym napajanim (MoBo umierali jak muchy :) ), AMD friendly ani-OC biosom a pod.. Proste MSI je u mna hodne v minuse a ked pozriem na suciastky a precitam si marketingove zvasty a napisy na MoBo, tak nemam dojem, ze sa dost snazia. Tie iste kecy boli aj okolo tych uhoretych mrtvoliek.. Pri Gigabite, je pokrok fakt uzasny. A to som mal pradavno v zivote od nich max. 2-3 dosky a nebola to pre mna nicim zaujimava znacka. Myslim, ze momentalne pomerom cena/vykon kraluju. Druhy kto sa v poslednej dobe dost snazi je podla mna Asrock. K high-endu maju daleko, ale ani sa netvaria, ze tam patria. Ved uvidime, prax najlepsie ukaze, ci MSI vstane z popola v mojom subjektivnom rebricku. Nie som proti nim zaujaty, len stratena dovera sa ziskava tazko. O to tazsie, ze vidim, z ich starny stale tu istu politiku: Velke reci o priemernom (a to zmurim obe oci) produkte. Bolo by fajn, keby sa ti nejaka z tych MSI dostala na test. Rad si to precitam. ;)
Dawid
ja som ajtak pri 790gx alebo fx
PatrikL
ASRock dosky sú aj tak najkrajšie, heh :) http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=M3A785GXH/128M&s= http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=M3A785GMH/128M&s=
AmOK
Napis cez pol dosky "140W CPU READY", APS (Active Phase Switching) a 6 faz pre cpu, po 2ks pre ram a NB (ak ma oci neklamu) a idu sa chvalit, ze ich usporne vypinaju. :)))) MSI u mna opat zabodovala. Full ATX marketingovy rozmer a velke prazdne nic, resp. mATX 785GM-E65 na velom plosaku. 785G-E51, uplna sunka, nema ani sideport mem. a o 140W nesniva uz ani MSI, ked na stranke radsej uplne vynechali CPU support. A to sa stavim, ze obe mATX maju napajacie obvody rovnake. Akurat tu lepsiu (785GM-E65) zachrania zerave heatsinky. E65 snad do HTPC, zbytok do p.... Som zvedavy, co si "renomovana" znacka za ne zapyta. :D
Gudas
Vidím že si "odhadol" a hneď aj "zhodnotil" všetky dosky už len z obrázkov ;-)
AmOK
Hej, Gudas, tiez si prudko obsirny.. Ty si mozes pockat na recenzie a testy. ;) Vacsinou sa seknem len v moznostiach biosu, lebo ten na obrazku nie je. Pri MSI si ale trufam tipnut, ze aj bios bude srackovy. Pokial tie mATX budu stat 50-65€, tak za tu cenu budu ok. Nad full-ATX s vybavou 785GM-E65 nema vobec vyznam uvazovat. A to nepisem ako odporca MSI, zopar som ich mal. Mozno viac nez ty.
Gudas
Hej, mal si ich viac než ja...ja len že práve mám doma 790GX verziu tej full-ATX E65 a BIOS má podstatne lepší ako napr. Gigabyte dosky v tej cene. Čo chcem povedať - MSI sa snaží v poslednej dobe a je to poznať, netreba ich hneď poslať do p..., možno by si bol prekvapený...viac než ja ;-)
AmOK
Bios 790GX/750 a 785G/710 asi rovnako vyzerat nebude. Nechcem tu nieco s urcitostou tvrdit, pisal som, ze tipujem, uvidime teda. Nic to nezmeni ale na tom, ze 5+1 od MSI vs. 8+2 od Gigabyte v tej istej cene u mna nema sancu. Ak by som zrovnaval. Stabilitu, OC, teploty nezachrani ani superbios, ked je HW poslabsi. (uz som slusny)
Gudas
Čo sa týka 8+2 u Gigabyte - práve som mal dva nové AM3 modely doma, oba "8" fázové napájanie, ktoré je ale v skutočnosti len 4-fázové (IC drivery len pre 4 fázy, akurát že viac Mosfet-ov a cievok).
Pridať nový komentár
TOPlist