EN

Acer Aspire TimelineX 1830T - s nástupcom CULV procesorov

Acer ako ďalší prírastok do svojej rodiny ultraportable notebookov pridá onedlho 11,6" model 1830T, kde už bude nový Core i5 520UM procesor, ako náhrada za populárne CULV čipy.Takmer každý, komu vyhovuje rozmer prenosných počítačov od 10" po 13" (teda ultra-portable formát) a siahol po niektorom z netbookov s procesorom Atom potvrdí, že na serióznejšiu prácu je výkon tohto čipu jednoducho nedostatočný.
Intel prišiel s riešením - podtaktoval a podvoltoval svoje 45nm Core2Duo mobilné procesory, nasadil im priaznivé ceny a predáva ich úspešne pod spoločným označením CULV (Consumer Ultra-Low Voltage). V notebookoch veľkosti netbookov tak nájdeme aj dvojjadrové procesory SU7300, SU4100 a pod., ktoré svojim výkonom ďaleko presahujú možnosti jednoduchého Atom-u, v spolupráci s čipsetom GS45 si poradia aj s HD videom. Notebooky s takouto výbavou neraz dosahujú reálnu výdrž na batériu cez 8 hodín.

Tieto procesory využíva aj Acer, obzvlášť rozšírené sú jeho 11,6" a 13,3" notebooky Aspire 1410T, 1810T a 3810T. S príchodom nových procesorov Core od Intel-u Acer pripravil novinku - Aspire 1830T. Ten namiesto čipsetu GS45 + ICH9M využíva jediný čip HM55, a namiesto CULV procesorov architektúry Core2 nový 32nm čip Core i5 520UM. Pre porovnanie si zrátajme celkové TDP týchto platforiem:



Celkový súčet TDP všetkých prvkov u novej platformy je o niečo málo nižší, lepšie na tom bude novinka aj s výkonom. Core i5 520UM v základe síce beží len na 1,06GHz, funkcia Turbo ho však dokáže v prípade nutnosti pretaktovať až na 1,86GHz, prítomný je aj HyperThreading, procesor tak spracuje štyri vlákna zároveň.
Integrované grafické jadro prešlo veľkými zmenami oproti predchádzajúcim v G45 čipsetoch a teraz poskytuje už celkom použiteľný výkon aj pre niektoré hry. Vo svojej mobilne forme sa dokáže podtaktovať z 500MHz na 166Mhz kvôli šetreniu energie. Samozrejmá je plná podpora dekódovania HD videokodekov.



Nový Acer 1830T bude jedným z prvých notebookov veľkosti netbooku, ktorý bude mať pod kapotou túto novinku. Okrem toho je tu tradičná výbava v podobe HDMI, SPDIF, Gigabit LAN, 802.11b/g/n WLAN, Bluetooth, čítačka kariet, 3xUSB 2.0 či voliteľný 3G modul. To najzaujímavejšie - Acer uvádza výdrž na 8 hodín.
Cenu, ako aj ostatné nové notebooky, predstaví Acer koncom marca.







Zdroj: Macles
Komentáre (15)
Tomus
idealne na prednasky
Jarko
radsej pockam na konkurenciu, acer ani zadarmo :D
Jarko
ale co sa tyka spotreby vsetkych prvkov, ta potesila
icefire
Ale Jarko, Jarko... Acer sa polepsil, v sucasnosti je to velmi dobra volba. Vidno, ze si ziadny subnotebook z modelovej rady Timeline ani v rukach nemal, a to ani zdaleka.
wratha
ice: mne presiel rukami 4810T a teda ziadna slava to nebola - ako som uz pisal niekolko krat prevalovala sa klavsnica, nad Fkami dokonca tak, ze sa niekedy nedali stlacit. Ale co sa tyka takejto konfiguracie od lenova, nepohrdol by som. Myslite ze sa budu robit aj kombinacie s IONom? Tiez by ma zaujimalo aka by bola vysledna spotreba s ION. dix
PatrikL
s*at na ION, intel GMA stačí, keby tam chcú dať výkonnejšiu gk tak by to bola "normálna" s vlastnou pamätou a s prepínaním na GMA a nie nejaký ION :)
landrower
ION patri k atomu, 2 velke nezmysly :D inak, fakt fasa notas.. konecne nieco rozumne v segmente mini-notebookov
Toman
mne sa velmi paci, je prakticky
Gudas
ION myslím už v porovnaní so súčasnou generáciou Intel grafiky nie je tak zaujímavý, veľký skok vo výkone by nepriniesol.
canopus
so Xonar HDAV ani nevaham,v tom momente by som to kupil,skoda mno,ako HTPC by to bola krasna vec
johny_sk
ja mam asi mesiac 1810TZ a som s nim max. spokojny!
Gudas
johny_sk: smiem sa spýtať, ako je na tom s hlučnosťou? Plánujem nákup niečoho podobného, 1810-ka je v úzkom výbere...
johny_sk
Gudas 00:05:38 20.03.2010 - prakticky ho nepocujes, len pri max. zatazi jemny sum...
johny_sk
icefire 08:21:01 18.03.2010 - mas pravdu, Acer sa vyrazne zmenil (k lepsiemu)
window
<p>Ransom by Adidas Originals Bluff – White Red &amp; Green White</p> <p>We’ve been seeing several collaborations with Ransom by <strong><a href="http://www.hijordan.com/air-jordan-1-c-1.html">jordan retro 1</a></strong> as of late, and the trend continues here with two colorways in the <strong><a href="http://www.hijordan.com/air-jordan-4-c-4.html">jordan retro 4</a></strong> Bluff silhouette. The first utilizes an all white leather upper along with red accents on the tab and outsole. The second version features a bright green upper which sits atop a white sole. In case you didn’t realize, the silhouette is inspired by the classic deck <strong><a href="http://www.hijordan.com/air-jordan-5-c-5.html">jordan retro 5</a></strong> shoe. Look for them to release soon at select retailers. info via glltn.</p> <p>&nbsp;</p>
Pridať nový komentár
TOPlist