EN

ESL - ideálna náhrada za žiarovky?

Téma nahradenia energeticky neefektívnych žiaroviek novým druhom zdroja svetla je v poslednej dobe veľmi diskutovaná, každá z doteraz masovejšie rozšírených technológií má svoje väčšie či menšie nevýhody. Firma VU1 sľubuje riešenie v podobe ESL.Tradičné žiarovky, na ktoré sme zvyknutí už po celé desaťročia, by sa aj vďaka tlaku Európskej Únie mali čoskoro odobrať iba do múzeí. Hlavným dôvodom postupného vyraďovania týchto klasických zdrojov svetla, ktorých činnosť spočíva v žeravení vlákna,  je ich veľmi nízka energetická účinnosť - prevažná väčšina elektrickej energie sa totiž mení na teplo, iba zlomok na užitočné svetlo.



Dnes populárne riešenia sú CFL (compact fluorescent lamp) žiarivky a LED diódy. Aj keď spĺňajú požiadavku lepšej účinnosti a životnosti, majú niektoré nevýhody, ktoré sa len ťažko odstraňujú.

Príkladom je prítomnosť ortute v CFL žiarivkách, ktorá je pre človeka jedovatým prvkom. Pri recyklácii alebo prípadnom náhodnom rozbití treba postupovať extrémne opatrne, americká agentúra pre ochranu živ. prostredia napríklad odporúča ihneď opustiť miestnosť, vetrať po dobu 15 minút a v prípade že došlo ku kontaktu s oblečením, to najlepšie vyhodiť.
Nevýhodou komplexnejších LED svietidiel býva ich náročnejšie chladenie, a pomerne vysoká je aj ich cena oproti CFL.
Obe tieto technológie majú aj spoločnú nevýhodu, a to charakter emitovaného svetla. Tradičné žiarovky majú spektrum svetla podobné ako prirodzené svetlo, CFL a LED bývajú "sfarbené" do iných odtieňov (modrá, zelená) - ich spektrum má niektoré vysoké, špičkové hodnoty.


CFL žiarivka

Na trhu sa objavila jedna ďalšia technológia, nazývaná ESL - electron stimulated luminescence. Princíp tvorby svetla je veľmi jednoduchý a známy už dlhé roky - v zdroji, na začiatku žiarovky, sa generuje tok elektrónov, ktorý dopadá na fosforeskujúcu látku, kde sa mení priamo na svetelné žiarenie, fotóny. Áno, v podstate rovnaký princíp ako u CRT televízorov :-)
Firma VU1, ktorá tento druh zdroja svetla vyvinula, hovorí o podobnej energetickej efektivite ako u CFL/LED, za cenu stmievateľných CFL žiariviek. Životnosť má byť na úrovni 6000 hodín. Navyše sa má spektrum emitovaného svetla najviac približovať spektru klasických žiaroviek, teda aspoň spomedzi konkurencie v podobe LED a CFL žiariviek.
Navyše sú ESL plne stmievateľné v celom rozsahu a neobsahujú žiadne toxické materiály.



Na trhu by sa mali tieto ESL zdroje svetla rozšíriť v polovici tohto roka, vyrábať sa budú aj u našich západných susedov - v ČR. Ako sa technológia uchytí, a či sa objavia nejaké prípadné problémy, sa dozvieme až po prvých testoch zákazníkov. Z prezentácie firmy však vyzerá projekt prinajmenšom zaujímavo.



Zdroj: VU1
Komentáre (26)
thagad
hlavne je aby mali pekne prirodzene biele svetlo, a nie hnusné zlté ako niektore starsie...
thagad
ci to nema nevyhodu CRT monitorov, a to velmi nechcene vyzarovanie...!?
snap
a ja ze je prirodzene svetlo zlte...
Shatterhand
Tiez si myslim, ze prirodzene svetlo nie je biele - take "ziarivkove".
lacikaboss
pokial to nebude mat tie piskajuce elektronicke predradniky, tak berem!
Tomus
keby radsej genetici zobrali svietivost z tejto huby ( http://www.pinktentacle.com/images/glowing_mushrooms.jpg ) a dali do niecoho huzevnatejsieho. by si clovek zasadil semienko a mal svetlo : )
1adad1
Americania :D :D
adolf30
nikde nevidím spotrebu ani životnosť neviem ale či sú lepšie ako led im garantujú 50000hod (uvidíme) mám pár led žiaroviek doma a svetlo pod led je rovnaké ako cez deň (neviem to určite ale pripadá mi to tak je to môj subjektívny názor) len ich cena je dosť vysoká ale vzhľadom na životnosť to nieje veľa a záruka je 5rokov
Dominic
Ja mám najlepšie skúsenosti so tzv. Zdravým svetlom, žiarovky sú síce drahšie, ale nebolí z toho hlava ako pri klasických žltých žiarovkách.
landrower
hm, stejne mam najradsej klasicke ziarovky :) ak to bude svietit podobne ako ziarivky, tym hnusnym bielym svetlom, tak si to mozu dakam strcit :)
misak007
pre oko je prirodzena cervena farba, pri klasickych ziarovkach je v ich "zltom" svetle vacsia zlozka cervenej takze nenicia oci, su prirodzene. Tak isto neblikaju atd... ale napr modra farba svetla oci kazi... preto napr pri dlhej ceste vnoci v aute so xenonami bolia oci.. a biele svetlo z neonov ma viac "modrej" preto je neprirodzenejsie. Ale ako sa hovori vsetkeho vela skodi, aj prizlte aj primodre svetlo..... Teda aspon tak mi to bolo vysvetlovane :D ak niekto vie o tom viac nech ma opravi alebo upresni :) budem rad...
MrGizmof
" ihneď opustiť miestnosť, vetrať po dobu 15 minút a v prípade že došlo ku kontaktu s oblečením, to najlepšie vyhodiť" Zaujímavé, 2 roky do zadu mi padol teplomer do čaju, praskol, ortuť v celej šálke... umyl som, spravil som si druhý čaj a žijem...
thagad
Najlepsia technologia je LED!!! Zivotnost 100 000h, ziadne blikanie, ziadne skodlivé vyzarenie ani toxické latky, rozmer, dalej dioda je vodotesna a neskodí ju ani vybrácia ani mraz, nehovoriac o superrýchly reakcný cas, mozeme si vybrat z celého spektra farieb 1500K - 15 000K (od cervenej, zltej cez bielu az po modru a fialovu)... AUDI A8 má svetlomety cisto z LED, ano aj reflektor ;) PS: prirodzene denne svetlo je biele, nieco okolo 5000K ale velmi trosku iduce do modra, kedze aj obloha je modrá
Juri1990
No podľa mňa je LED naj, len bude chcieť nájsť čo najviac vyhovujúcu farbu a čo najviac znížiť cenu. Do novostavieb by bolo ideálne dávať čisto LED svietidlá(dajaký panel) namiesto klasických so závitom, kde sa dávajú LED "žiarovky".
lacikaboss
ziadne blikanie... ono totiz aj zalezi ako kvalitne je obvod spraveny..
thagad
predpokladam ze jednosmerný prud nebude vyvolat blikanie...;)
tomkocur
thagad: si mimo. Ako skloňovaním, tak tými farbami, 5000K nie je ani zďaleka idúce do modra, a farba oblohy s tým nemá nič. LED síce môžeš mať akej farby chceš, ale ich svetlo je monochromatické, takže bielu farbu nedosiahneš. Ani biela LED nie je biela ale modrá, len s trochu zdvihnutým množstvom ostatných spektrálnych zložiek. A životnosť menej výkonných LED je aj viac ako 100k hodín, niektoré majú životnosť až 10^9 hod (114 tisíc rokov)
thagad
tomkocur: si dobrý hater.., btw neviem kto tu spomínal menej výkonné LED, nakolko téma je o osvetlení (cize vysokovýkonové LED;) FTW
trunks
Není nad to si vytáhnout žaluzije nebo otevřít okno... to je páni svítidlo... a životnost ? Dostačující....
palo1129
ja mam tiez LED ky ale musim povedat ze na viac ako orrientacne osvetlenie by som ich nepouzival, jednoducho ich vykon a absurdna cena sa v sucastnosti neda akceptovat. Da sa kupit ziarovka LED aj s vykonom 100-120 wat ziarovky ale jej cena prosim cini necelych 2000Sk. Navyse u takto vykonych LEDskupin vznika problem s dostatocnim chladenim, tym padom ich deklarovana zivotnost sa nedosiahne. Napriek tomu verim ze tento sposob osvetlenia ma najlepsie vyhliadky do buducna na bezne pouzitie, akym boli doteraz ziarovky. Treba este dotuknut opominane nedoststky a bude to.
lkuzman
Pripomína mi to tak trochu obrazovku z ruského 40-ročnčého osciloskopu čo som do nedávna mal. Podstata činnosti s týmto výdobytkom nemodernejšej techniky bude predpokladám veľmi podobná. lol
Juri1990
A tak je dobré si zvážiť, že na čo to človek potrebuje, lebo cez deň skutočne stačí odostrieť žalúzie, na to aby sa v noci nepotkol netreba silné svetlo a ak chce vidieť na stôl nech použije stolovú lampu a to zase nepotrebuje 100W žiarovku, ale stačí 40W s mliečnym sklom čo LED zabezpečí až dosť a na hľadanie niečoho, kde je tma sa hodí baterka(zase LED).
berki
nechapem preco robia len bielo LED ziarovky sak to mozu skladat z viacerych farieb a vykalibrovat ich zmiesanie ako vo velkych halach to je
tomkocur
tak musím sa ospravedlniť užívateľovi thagad. Mal pravdu ako s farbami (od teploty 5000K ide naozaj o "modré" svetlo), teplota slnečného svetla je dokonca ešte viac ako 5000K (konkrétne okolo 6500K). Ale nie je to kvôli farbe oblohy.
window
<p>Nike Toki ND Medium – Grey Blue Sapphire</p> <p>The <strong><a href="http://www.hijordan.com/air-jordan-1-c-1.html">nike jordan 1</a></strong> has been seeing plenty of action as of late, and just off the heels of the release of the black / volt colorway, <strong><a href="http://www.hijordan.com/air-jordan-4-c-4.html">nike jordan 4</a></strong> has released a new version to select accounts including 21 Mercer Street. This time around, the unique design sports a grey nubuck upper along with white and <strong><a href="http://www.hijordan.com/air-jordan-5-c-5.html">nike jordan 5</a></strong> blue accents, including the piping, shoe lacing holes, and midsole ribbing. How doe these compare to past colorways we’ve previewed?</p> <p>&nbsp;</p>
juicy couture …
ESL - ideálna náhrada za žiarovky? | pc.sk [url=http://www.juicycoutureoutlet-2012.com/]juicy couture outlet online[/url]
Pridať nový komentár
TOPlist