EN

Nedostatok 32nm Intel procesorov pozdržuje vydanie nových notebookov

Výrobcovia notebookov majú veľký záujem o nové mobilné procesory od Intel-u, ten aj napriek výbornému nástupu 32nm procesu nestíha dodávať. Nové notebooky meškajú, môžu mať vyššie ceny.Len nedávno sa začali šíriť zákulisné fámy, že bude zrejme nedostatok nových mobilných procesorov "Arrandale", teda Core i3 a Core i5. Ako píše PCWorld, táto situácia sa nielen potvrdila, ale dokonca sa aj zhoršuje. Nedostatok 32nm čipov má trvať minimálne do konca apríla, čo spôsobí odklad notebookov až o tri mesiace oproti pôvodným plánom. Veľký dopyt po týchto procesoroch dokonca prinútil niektorých OEM výrobcov ponúkať až o 20% vyššie ceny, ako sú tie určené. Je jasné, že sa to premietne aj do koncových cien produktov.

Svojou trochou k momentálnemu stavu zrejme prispel aj druhý najväčší svetový výrobca počítačov Acer, ktorý s optimistickými vyhliadkami na dopyt po notebookoch zadal veľké objednávky na nové, 32nm čipy od Intel-u. Na ostatných teda moc kusov nevyšlo, Intel nestíha vyrábať aj napriek tomu, že jeho 32nm výrobný proces má najlepší nástup v histórií firmy. Už teraz vyrábajú podľa šéfa Otelliniho viac ako očakávali, no nestačí to pokrývať objednávky.

Situácia môže nahrávať príležitosť aj pre firmu AMD, aby si ukrojila podiel z trhu mobilných počítačov.

Svetová ekonomika sa zjavne zotavuje dobre, najväčšiu radosť má ale zrejme práve Intel - o jeho procesory je taký záujem, že sami zákazníci sa predbiehajú v navyšovaní ceny. Firma zatiaľ rozbieha 32nm výrobu v ďalších dvoch fabrikách, a to s predstihom pred pôvodným plánom.
Komentáre (26)
skype3x3
***** **** ********* !
Eddward
Intelu ide karta :)) AMD bohuzial (alebo nastastie) nema 32nm CPU tak je kus v nevyhode
like
akoze niesom intelofil ale je to potesujuce... ekonomika sa vo svete uz zotavila davno, to len tu na sk je bieda vdaka trapnemu vladnemu systemu, ktory tu zanechal miki a spol. mimochodom je zvlastne ze vsade sa docitam o tom aky je amd cpu skvely a lacny a pritom je enormny zaujem o intel.. kazdy den je ina situacia alebo co
ZoranICS
like: co to trepes?
FoxWear
nemozu daku tu fabriku aj na slovensku postavit? :D aspon by trosku dobehli tu stratu :D
barbarossa
Nechcem sem tahat politiku ale neda mi 2like: urcite si vcelku inteligentny a studovany tak ako si mozes zastavat fica?ved to co robi s terajsou ekonomikou je zlocin :( a este zhadzovat dzurindu za to ze dostal slovensko tam kde je... dostat fica do ruk dal by som mu dozivotie, este tym ze si ziskava volicov(stare babky a negramotni cigani) tym ze ich hucka ze dnesni mladi im ukrajuju z dochodkov vid vyrocne stretnutie jednoty dochodcov slovenska...tak na toho drbnuteho trpaslika nemam slov fakt este jedno vladne obdobie tak je z nas grecko alebo rumunsko
like
ja sa absolutne nikoho nezastavam... ani fica. ale nechapem ako moze byt niekdo zaslepeny ako ty, ked slovensko bolo komplet sprivatizovane pocas vlady dzurindu... to bol kamen urazu pre tento narod. fico mozno kradne aj keby, je to mizive percento oproti tym miliardam co vyraboval miki aj s miklosom... a sorry za OT ospravedlnujem sa viem ze to sem nepatri...
like
a este by som chcel nieco dodat, mikiho spolocnici z sdku-ds privatizovali este aj pocas tohto obdobia vlady fica... vid hotel forum :D inac slota, fico kradli.. ale uz aj tak neni co lebo miki bol prvy :D
hvk
chlapci,keby som bol admin,tak mate BAN na mesiac,lebo tahate politiku kam nemate....len tolko,mate stastie
barbarossa
no zaslepeny si akurat ty :D za dzurindu sme boli aspon v pluse pricom fico slovensko len zadlzuje a kazda vlada bude kradnut aj ta najpoctivejsia tak sa spamataj...
ZoranICS
tak ako som napisal "like: co to trepes?" Mas ty vobec prehlad o tom, co sa tu deje? Co si myslis, preco sa klucovych ekonomickych zakonov ktore predchadzajuca vlada zaviedla Fico a jeho bagaz ani nedotkla? Velmi dobre vedia, ze keby niet toho co predchadzajuca vlada spravila, tak by nemali z coho kradnut, a ze ked sa niecoho dotknu, comu ani zdaleka nerozumeju tak tento komplikovany stroj mozu pokazit. Jedina karta vo Ficovich rukach je to, ze to co predchadzajuca vlada musela spravit - inak by sme boli tam kde Madarsko alebo Grecko - ludi bolelo, a do toho sa moze obuvat a vtierat to do oci takym ludom, ktory nemaju sajnu o fungovani statu - i ked malickeho ako je ten nas.
shinai
like: kvôli Tebe som pred 5 minutami sa zaregistroval a možno ma za 5 minut aj rovno vyhodia! nepíš prosím Ťa blbosti, lebo ťa vyfackám! ak sis si to nevšimol tak táto stránka je o technických záležitostiach, a nie o politike! ale ak chceš, rád Ti vysvetlím, čo barbarossa vystihol v krátkosti o neudržateľnosti sociálnej demokratickej politike! tak toto bolo na margo, a aby to nebol off-post: jediné čo sa mi stále nepáči, že u nás za eurá kúpime stále drahšie hardware (nielen Intel CPU, ale napr. aj pamäte) ako za doláre v USA . no síce za to nemôže naša ekonomika, ale Dane a clo európskej únie, bohužiaľ toto my nezmeníme. no som zvedavý na ďalšie core i3. dúfam budú úspornejšie!
ZoranICS
hvk: PREPAC! velmi nerad taham politiku tak kam nepatri!
barbarossa
aj ja sa ospravedlnujem za OT, toto je IT forum ale fico a kumpani mi uz dobre piju krv tak vzdy ked vidim ze si ich niekto obranuje tak ma chyta zlost, este ked to nie su dochodcovia...
ZoranICS
mal som to iste nutkanie ako ty, len som nevybuchol pri prvej prilezitosti - az pri druhej ;) Eddward: Ak ma pamat neklame tak AMD bolo vzdy o krok za inteelom, co sa tyka prechodov na novu geometriu - co nie je nic zvlastne kedze intel je asi 18x vacsi ako cele AMD (Vratane odpredanych vyrobni GF a zakupenou ATi)
like
nemozem si pomoct ale toto je moj posledny OT post(vedeniu sa este raz ospravedlnujem): 1. kradne kazda vlada aj najpoctivejsia to je jasne to mi nemusis vysvetlovat 2. neviem co ste zac, ale urcite vas poslal niekdo z modrych ale budis 3. pokial bol dzurinda spravodlivy tak ste bud a; totalne zdegenerovani ludia pohlteni sdku-ds www strankou a nezmyslami v nej obsiahnutymi b; asi ste jeho pribuzni, alebo vam hodil par drobnych ako ciganom pred volbami kazdopadne to nepomoze pretoze si staci pozriet uz len predbezne vysledky volieb a tam to je jasne: smer ma jasne navrh. Z toho vypliva ze vacsina slovenskeho naroda viac doveruje ficovi nie?!
Gudas
Svoje politické názory môžete prezentovať v príslušnej téme v diskusnom fóre: http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=1&t=50289 like: snaž sa písať bez urážok!
ZoranICS
Gudas: Este raz sa ospravedlnujem!
bledos
Politiku riesit na IT forach som este nezazil...Vidno, ze sa uz blizia volby...;)
tomkocur
AMD ani nebude mať 32nm, nie? GF idú skočiť rovno na 20 či ako... inak je pochopiteľné že AMD nemôže byť s vývojom tak vpredu ako najväčší výrobca polovodičov intel... a like: spamätaj sa a nedrístaj o niečom čomu nerozumieš. Ty Ficovolič.
Gudas
AMD procesory budú na 32nm.
Shatterhand
Uvedomte si, ze Intel nie je blby, a nema nadarmo tu 32nm vyrobu. To nie je o tom, ze bol konzervativny a ze si zvolil len 32nm, a ostatni si len tak skocia na napr. 28nm. Urobit novy proces nie je zas taka sranda.
bladejac
Ak je 70% predaju MB v amerike kde sa zije na dlch...kriza este len pride...
ZoranICS
Intel ma plne funkcnu 25nm fabriku ktora uz chrli flashku, no na vyrobu CPU nie je vhodny, ako vacsina optickych "schrinkov".
like
tomkocur ty čo zas meles... nevieš ani nič o výrobných procesoch ale napises kravinu len tak z kopyta... no chlapec si mysli že keď vymení kondenzator vo svojich geniusoch už je odborník na vsetko.
window
Nike Toki ND Medium – Grey Blue Sapphire The nike jordan 1 has been seeing plenty of action as of late, and just off the heels of the release of the black / volt colorway, nike jordan 4 has released a new version to select accounts including 21 Mercer Street. This time around, the unique design sports a grey nubuck upper along with white and nike jordan 5 blue accents, including the piping, shoe lacing holes, and midsole ribbing. How doe these compare to past colorways we’ve previewed?
Pridať nový komentár
TOPlist