EN

O správanie Apple sa začínajú zaujímať americké úrady

Najnovšie obmedzenia, ktoré nedovoľujú vývojárom používať iné vývojové nástroje ako tie od Apple, budú zrejme dôvodom na vyšetrovanie.Apple, na rozdiel od takých gigantov ako sú Intel či Microsoft, sa v podstate až doteraz vyhýba "záujmu" regulačných orgánov, dohliadajúcich na obchodné praktiky na trhu. To sa však zrejme čoskoro zmení, keďže firma sa stala v prvom štvrťroku 2010 najväčším výrobcom telefónov v USA, tiež od uvedenia iPad-u ich predaný počet presiahol hranicu jedného milión kusov. Ako Apple stúpa, rastie aj pozornosť amerických úradov.

Ako informuje NewYorkPost,
U.S. Department of Justice a Federal Trade Commission sa práve teraz dohadujú, ktorý z týchto dvoch úradov by mal začať proti firme prvé právne kroky. Tie by neskôr mohli viesť až k vyšetrovaniu, ktoré zas v prípade potvrdenia podozrení môžu ústiť vo vysoké pokuty. (podobne sa FTC pustí aj do Intel-u). Celý proces môže trvať mesiace, ak nie roky, podstatná informácia však je, že Apple môže mať problém.

Tento problém vyplynul hlavne z poslednej aktualizácie SDK (
Software Developer Kit), v ktorého licencii sa objavila veľmi sporná časť:

Applications may only use Documented APIs in the manner prescribed by Apple and must not use or call any private APIs. Applications must be originally written in Objective-C, C, C++, or JavaScript as executed by the iPhone OS WebKit engine, and only code written in C, C++, and Objective-C may compile and directly link against the Documented APIs
(e.g., Applications that link to Documented APIs through an intermediary translation or compatibility layer or tool are prohibited).


V podstate blokuje využitie akýchkoľvek iných nástrojov na vývoj aplikácií pre iPhone a iPad, okrem nástroja priamo od Apple. Firma tak znemožnila použitie konkurenčných prostredí, ako Adobe Flash (cez prekladací nástroj v Creative Suite 5), Sun Java či Microsoft Silverlight.

Aj po minulotýždňovej slovnej prestrelke cez médiá, kde Steve Jobs kritizoval  Flash a šéf Adobe zas odpovedal, že kritika nemá s technológiou nič spoločné a ide iba o "dymovú clonu", je jasné, že tŕňom v oku sú pre Apple práve portované Flash aplikácie.




Vzťah medzi Adobe a Apple sa vyostruje, niektoré kroky ktoré Apple v poslednom období podniká už zaujali aj príslušné americké úrady. Ako sa situácia vyvinie ďalej? Nechajme sa prekvapiť, určite to bude zaujímavé...
Komentáre (50)
bliss
Btw: Tiež máš iP?Aký?
klaboor
tak to bude zaujimave...ved kto dnes "hraje" cisto.....ako sa vravi pride na psa mraz :)
landrower
dobre im tak, praktiky applu mi vzdy prisli pochybne
makroelektro
riadna fajka pre apple by bola keby prestalo adobe robiť soft pre ich os :D
FoxWear
makroelektro: myslim ze apple sa vynajde aj so svojim softom, ak by sa nieco podobneho stalo tak by sme urcite zachvilku citaly ze apple vytvoril daky program ktory pracuje vyhradne s jeho OS a bude sa snazit osamostatnit
mapplec
co je zle na tom, ked chcu obmedzit technologie na ich produkty ktore by mali velmi velke zatazenie a spotrebu baterie? plus je to ich vec co povolia a co nie, su to ich produkty ;).. ach ludia ludia..
Broslowski
mapplec uplny suhlas, iCh praca, ich vec
Snake
mapplec: ho*no, ake ich produkty ich vec? Ked si v niecom jednotka, musis uvolnit trh (vid pripad Intel/Microsoft). Navyse velke zatazenie a spotrebu? Trt barani, Adobe prezentovalo mobilny flash a toto cele je len Jobsov obmedzeny komplex a obmedzovanie userov.
mapplec
j ich produkty ich vec.. ak o nich nemas zaujem, potom si ich nekupuj.. ;) - je to uplne jedno ci to je mobilny flash ci klasicky, mozes sa pozriet do procesov ked pozeras video aj na pc ak chces.., teraz asi povies ze je to dost malo - je to dost malo, ale dost vela na proste posielanie videa :D.. plus videl si ten mobilny flash niekedy nazivo? mam android a viem o com rozpravam, co to s nim robi.. neviem kto tu ma komplexy.. btw. sa mi nezda ze by microsoft uvolnil trh :D :D
Snake
pozrel som si, a vďaka urýchľovaniu nevyťažuje CPU skoro vôbec (mobily a celkovo iPad má čip na urýchľovanie). Chceš test (povedzme HTML5 čo Jobs tak propaguje) vs. Flash ? >> http://www.streaminglearningcenter.com/articles/flash-player-cpu-hog-or-hot-tamale-it-depends-.html . Ano videl som mobilný flash aj naživo (a mám dokonca prístup k Alpha verziám, aj na Win Mob aj na Androidoch, a aj na niektorých Samsung fónoch). Nabudúce si pozorne prečítaj čo píšem, Jobs je zakomplexovaný chudák čo obmedzuje userov a slobodu internetu
makroelektro
FoxWear: čo ja som napisal že apple nema soft na upravu fotiek, videa... ? ja len hovorim že by to bolo trošku blbé.lebo predsa ludia ktorý robia napr na wine alebo na linuxe s pskom tak budu určite radšej robiť aj na macu s pskom :)
Snake
apple sa tazko vynajde, doteraz nevedia prerobit Final Cut Pro do 64bitov
makroelektro
lol to nieje x64 ? to som sa až teraz dozvedel :D a na win je aj x64 ?
Snake
na win je Movie Maker aj x64 (v zavislosti od edicie), Adobe Premiere Pro je uz len 64bit
ikon
apple sa nikdy nevynajde.... ich soft stoji za prd
mapplec
no tak ako vidim flash novou verziou predbehol html5 az o 5 percent ( na PC ).. tak to gratulujem.. aj keby, nestabilita a spotreba baterie je fuc?.. a ak sa smiem spytat na akom androide si ho videl?.. dalej pochybujem ze by si iba jobs povedal ze to je zataz a ze to nedaju do iphone os.. za tym musela stat rada ludi.. final cut nieje 64bit? to sa mi nezda.. demo verzia x64 mala vyjst v lete 2008 a aj keby, asi zabudas na to ze podpora 64bitovych grafickych aplikacii je v mac os iba od leopardu.. to nieje az taky dlhy cas..
mapplec
aj tak su tu lepsie programy ako final cut studio na maca.. tak preco mat ten..
Miroslav Jurčík
lebo ten kto si kupi mac na strihanie videa si ho kupuje v podstate len kvoli Final Cut... vecsina mladych prechadza prave na ten, starsi strihaci zase pouzivaju Avid a vecsinou nadavaju na Premiere. Ale tak kazdemu podla jeho chuti, mne pride Avid neprehladny a radsej mam Premiere, co som zase skusal v jednej firme Final Cut, tak sa mi na prvy pohlad pacil.
like
mam iphone a osobne som si este lepsi telefon asi priat nemohol... kamarat ma nokiu n97 a musim povedat, ze ta jeho obrazovka stoji za velke h*vno.. a to uz ani nehovoriac akomu to vsetko seká. na iphoniku mam obrazovku citlivu a prijemnu na ovladanie... tak som zlenivel ze tlacidla uz nemozem ani citit. proste apple rulezz :)
Shatterhand
Samozrejme. Nepopieram, ze iPhone je dobry(vidim co to dokaze), ale apple urcite nerulezz ;) Za kazdu somarinu platis, a vsetko alternativne zakazuju. Len tolko k tomu, a tie ceny - no comment.
makroelektro
tak ja tvrdím že htc fony su lepšie ako iphone.ale každý ma na to svoj názor.a nemam rád keď niekto hovorý čo je najlepšie.
Broslowski
Snake ako nehnevaj sa ale aj tak , na to co flash dokaze potrebuje relativne velky vypoctovy vykon a je dost neefektivny. Steav si to robi po svojom a je udereny spravnym smerom:-)
Snake
nie je podstatne o kolko percent, ale predbehne, a to nemusim hadam hovorit ze do Flashu sa da zakomponovat aj novy vyvoj kodekov (zacinalo to On2 VP5,VP6 a az H264), HTML5 si vedelo jakz-takz zakomponovat theoru, nie to este H264 (kedze je to taky poloproprietarny produkt). Nestabilita? Tak o tomto kamarat ja pocujem prvne, co myslis, preco bol na Wine urychlovany flash rychlejsie nez na Macu ? Ano, kvoli Apple. Spotreba baterie? O com tocis ked Flash na iSprostosti ani vydany nebol? Jobs povedal 5, ja poviem 7, Narayen 15, kto ma pravdu? Jobs? Ja? CEO Adobe? No vidis, nevies povedat, lebo ZIADNY realny test nebol. Final Cut nie je 64 bit. A ty asi zabudas na to, ze realne sa x64 verzie Adobe produktov pouzivaju od roku 2008, kedy vysiel Leopard? October 26, 2007, je 4.5.2010 a FCPx64 nikde, Vista bola x64 od roku 2006 (len na okraj). Z toho mi vyplyva, ze jablko malo 3 roky na vyvoj (+- nejake drobne), Adobe to stihla za rok, jaj sorry hovno, nestihla, lebo jej to zatrhlo samotne jablko (ak nevies o com hovorim jukni sem: http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=90&t=48507 ). Takto sa chova spolocnost co "je za otvoreny web"? Podla mna obmedzovanim uzivatelov nie, oni chcu jednu platformu, jednu technologiu (tu svoju co oni povedia lebo su v dozornej rade), a chcu ludom diktovat co mozu a nemozu. Ne dik, to ja nechcem takyto internet. Zabudame na to, ze Flash nie je len prvok webu na prehravanie, je to interaktivny interpreter ktory dokaze pracovat s DB (MySQL, Oracle atp), pouzivat Drag&Drop a pod. Ale co ti budem vysvetlovat, ty si jak Jozef R., ktory je zaslepeny Applom a vsetko od nich je len dobre a najlepsie. Broslo: od teba to rozhodne brat nebudem (nehnevaj sa), lebo ty poznas Flash tiez tak ako hovorim vyssie, to ze vyuziva nieco neefektivne, je problem programatora a (pri videu) pouzitom kodeku, Silverlight to ma dokonca lepsie riesene ako posrate HTML5 (ktore sa nevie ani samo presadit)
Broslowski
Ano poznam flash tak ako 98% pouzivatelov internetu a z tohoto pohladu ako to pisem ja mi uz musis dat za pravdu:-)
Snake
ale nedam, dovod som ti povedal, to ze niekomu seka jutub je problem jutubu, ze pouziva taky kodek aky pouziva (H264), co by sekalo aj pri HTML5, tak aka narocnost?
Broslowski
aby nieco tak primitivne ako je prehravac videi alebo veci podobne potrebovali pre plynuly chod akceleraciu cez GPU napriklad. Ale ok, ja sa hadat nebudem, vidno ze si ADOBE pozitive, ja ti to neberem, apple ma v niecom pravdu a vniecom zasa nie, nemienim si ich zastavat ale ani ich hanit. Peace
Snake
nejde o to ci som Adobe, ci Microsoft, Ci apple alebo zeny positive, ja sa nebavim o akceleracii cez GPU, ty mi argumentujes vysokymi narokmi, bez flashu je o 5% vyssi CPU load nez s flashom, tak aka narocnost (znova sa pytam)?
Broslowski
Pisem ti, za to ake veci sa daju vo flash spravit je moc narocny, aby mi skrz flash reklamu, uplne jednoduchu primitivnu sekalo schorlovane web page(atom) je imho dost trapne. Preco by mi mala flash reklama zrat 5% z cpu?Preco by mi mal daky flash spomalovat fon?Ja na by som napriklad na ipode nepotreboval kukat porno, YT player maju porieseny, co viac treba? Pravda je skor ci neskor pojde flash do ustupu a pride daco menej narocne a efektivnejsie:-)
Snake
Takze ani z voza ani na voz - cize s flashom nie bez flashu nie (lebo ako inak spravis pohyblivy interaktivny prvok? videom v HTML5[H264/Theora]) ktore bude zrat 20% vs 5(Flash)? Wow, ine zmyslanie toto...smekam
Broslowski
ach jo...vies co je mi to jedno.Mam svoj nanzor napisal som ho, ty si napisal svoj, nesuhlasim s tebou a tym sa to konci.niekde v kutiku duse tkvie tvoja predstava o dokonalom internetovom svete kde sa vseci smeju a veselo pouzivaju flash. prave v mobiloch je flash velke bremeno, a vzdy to tak bude.
Broslowski
napr. JAVA:-)(k tomu prvku)
Snake
prve sprostost, druhe sprostost :)
Snake
Java? :D:D:D idem sa vycikat lebo dlazka sa tazsie umyva :D
Broslowski
okej chod sa vycikat, koncim tu nema to zmysel.
Snake
to len aby si vedel co si o jave myslim, java ako Applet (webovy), je uz za nami a skoro nikde sa nepouziva.
Broslowski
S tym suhlasim, no moznost to je. dufam ze po vyprazdeni mechura sa debata uvolni a vyjadria sa aj iny:-)
Snake
Ma neser :D sak sme kamarati, embecka ide? :)
Broslowski
VIes co nejde.Idem si raz tak po ceste a za mnou baworec.Typek si pravdepodobne pozeral web na telefone a cakal na nacitane dakej FLASH stranky ktora sa nacitavala ukrutne pomaly tak nevenoval svoju pozornost riadeniu a rozdr:al mi cely zadok , ohol nosniky a podobne.Cize nejde:-( (To s tym Flashom samozrejme doberanie a mierny JOKE, v skutocnosti ladil radio a BUM a bolo to...)
Snake
Skor si myslim ze cakal na Javu. Inak smutne no, havarijka to isti ;)
Broslowski
Knock Knock.Whose is there,..... 5 minutes later, JAVA :-D(jedno lepsie ako druhe). Dostal som 3 litre SK cize nic.No uz koncim OT:-)
ri666
..konec ne prislo aj na apple..mam strasne "rad" ludi ,ktory tu obhajuj apple a jeho produkty..chcete pocut moju vlastnu skusenost?..zacinal som s nanom 1 generacie, po mojom, velkom sklamani som povedal ze si kupim druhu generaciu..ako prehravac totalna na p**u..predrazene prislusenstvo vydrz baterie na hovno..uz nikdy viac!!! niekde som cital ze ked si niekdo raz kupi apple a "odhryzne" si z ich jablcka uz nic ine nechce..hold smola ja by som zobral vsetko ostatne okrem applu..=D a este k tym slavny iphonom..je to stylovka ale to je asi vsetko..samotny telefon stoji za velke h***o a nech mi tu niekto pise ze si ho nemal a podobne p*****y tak ho dopredu upozornujem ze som mal mesiac a potom som ho radsej predal..teraz mam htc hd2 a maximalna spokojnost..a k tomu softu..apple bol vzdy v tomto idiot s jobsom na cele ktory stale len svoje svoje a svoje aplikacie ktore vo vela pripadoch staly za holy k***t a je tym znamy ze stale vsetkych obmedzovalo obmedzuje a bude obmedzovat vo svojich SDK..apple je jedne velky americky kram a vsetci ktori si ho kupia myslia aky su jedninecny a skvely lebo maju apple len skoda ze drvivu vacsinu veci ktore su vykonovo a kvalitativne na tej istej urovni dokonca vyssie kupim o 40% lacnejsie..pekny vecer..=DDD..trosku flame..=D
ri666
..este detail..a nezabudnite si kupit majitelia iPhonov novinku specialne iServitky vyrobene nano technologiou, ktore neposkriabu vas dispaly na iPhone - 50ks len za cenu 39,99eura, lebo ked si kupite obycajne za 100ks/4eura tak ho budete mat samu ryhu..=DDD
shinai
fuh, to je teda ostrá hádka :-) len toľko navyše: dizájn má apple naozaj dobrý (ale pekne zabalené ****, je stále len *****) ostatné si domyslite, nie? nechápem ľudí, čo sa hrnú do shopov, aby kupovali iPad. trochu pridrahé a neodskúšané vôbec. a časom príde konkurencia (nejaký smartbook s Tegrou) lacnejším variantom, ale to nikoho nebude zaujímať, lebo už bude mať 1/2 USA nakúpená ipady, a nebude sa im chcieť dávať "zase" peniaze na to, čo bude asi trochu lepšie vybavené aj trochu lacnejšie než toto dneska. to je teda "americký štýl"! super nie??? no na druhej strane, keď pozeráte filmy, seriály, videá z USA, všade majúna stole Powerpc alebo iMac, PowerMac (asi tak sa volal starší naťas, nie? - tak predchodca Macbook-ov). asi teraz chcú to mať kompatibilné, aby nechýbalo im zo setu niečo ( iMac, iPhone, iPod, iPad,...). asi toľko,majte sa.
bledos
shinai mas pravdu - Aple je len a len o dizajne - ale to je nas europsky styl myslenia - american chce mat vsetko v jednom a aj si zato priplati - vie, ze sa uz nemusi o nic starat. Ale je tu aj inovacia, ktoru vzdy Aple prinasa na trh - preco pridu s tymi novinkami stale oni a ostatni ich uz len nasleduju? To je to riziko, ktore stale Aple znasa - zato klobuk dole pred nimi...
mapplec
sorry ale kupit ipod nano je somarina :).. tak ako kazda firma ma apple aj svoje blbe produkty, medzi ne patri aj napr. nano a shuffle :) chces moju vlastnu skusenost? zacal som na ipod touch a lepsiu mp4 som nikdy nevidel - baterka, kvalita displayu a pod... ako ludia vas nechapem, obmedzovat? tak potom nech na to ludia soft nerobia a ludia to nekupuju.. nacoco? sak ked ich obmedzuju.. nesuhlasim ze apple je iba o dizajne.. napr. lepsi notebook ako macbook pro som vzivote nevidel.. jasne su hardwarovo lepsie ntbooky, vykonnejsie ale to niesu proste kvalitne macbooky.. kus plastu.. ok vy anti-applaci, mi vysvetlite potom, preco ma takmer kazdy clovek stojaci za nejakou velkou firmou apple produkt? (samozrejme nekonkurencna spolocnost) .. som pozeral video zo zakulisia mozilly pred vydanim firefoxu 3.6.. kazdy druhy macbook pro 15"-17"... nahoda? pochybujem.. tych 10h vydrze baterky bezkonkurencne.. zivotnost obrovska.. hw dobre vyrovnany, dizajnove inovacie nemaju chybu (napajaci kabel ma magnetovu pripojku, ziadne zbytocne tlacitka pri touchpade, hw indikator baterie, zavrety macbook je pripevneny magnetom ziadne tlacitka nato aby som musel otvorit notebook :D atd atd, kvalitny os..) ale mne je to jedno.. si majte co chcete.. je to kazdeho osobna vec..
mapplec
snake -> j ked pozeram na fone nejake video hned par percent dole.. hmm k tomu FCP pozri toto: http://forums.macnn.com/82/applications/365837/64-bit-final-cut-pro/ shatterhand -> za kazdu somarinu platis? blbost.. tiez vela kvalitnych free programov, a inak za soft platis asi tak ako u winu, iba ovela menej.. mac os 29e a win7 150e + antivirak dalsich do 100e licencia a este neviem ake blbosti.. a ceny? primerane kvalite..
mapplec
najviac som nemohol ked som videl windows server edition, 4 licencie ci kolko na alze za 2500e.. :D :D :D :D :D mac os server edition unlimited licence mas za 500e, alebo linux bud redhat, alebo debian ci iny free serverovy os.. cize fakt neviem kto tu ma neprimerane ceny.. 2500e za podrbany server? za tolko mam mac pro v zakladnej vybave, asi 5 lacnejsich notebookov.. a 2 macbook pro v strednej vybave.. proste :D :D nemohol som z toho
Archon
no tak toto je po dlhom čase zaujimave čitanie aj prispevkov , ale mapplec s kadial maš že operačny system Mac OS sa predava samostatne a ešte s kadial si preboha vycucal tu jeho akože cenu ? čo viem tak samostatne sa nepredava . No a keď je ten mac os server tak lacny , tak povedz kde sa použiva tento serverovi OS ? nejaku popularnejšie stranku povedz , mimo Apple firmy
Snake
mapplec: a co som sa tam mal docitat? to co si ty povedal? wow...co sa tyka Mac OS X, predava sa samostatne, ale legalne sa moze pouzivat iba na Apple strojoch. A co sa tyka Mac OSX servera, to by som aj ja rad vedel, lebo osobne si radsej zaplatim RHEL, nez Mac OS X :) (nevraviac o cene tychto dvoch). Win do toho netahaj, a navyse tvoje ceny, Windows: http://www.amazon.com/Microsoft-Windows-Server-Standard-Client/dp/B0011F19MG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=software&qid=1273062882&sr=1-1 (900$ / 5 (pocet licencii = 180$ na jednu lic!) ||| Mac OS X SL Server: http://www.amazon.com/dp/B001AMPORG = 470$. 470/180 = 2,6nasobok ceny. Este nieco mily panko? Ci stale mi chces povedat ze apple je king a jobs je kral? A ze su bezkonkurencni s najlepsou cenovou politikou? Toto chod rozpravat chlapcom na macblog, tu ti to nikto nezozere...
Ján Kurej
Pocuj Snake daj si uz pokoj... nikoho to nezaujima. Osobne si myslim, ze mas tendenciu mat vzdy pravdu za kazdu cenu a poradim ti vstup si do svedomia a skus nad sebou pouvazovat.
Pridať nový komentár
TOPlist