EN

Apple predstavil iPhone 4

Najväčšia pondelková udalosť - Steve Jobs predstavil svetu nový iPhone 4. Je presne taký, ako sme videli už dávnejšie, keď sa prototyp dostal do rúk redaktorom Gizmodo. Špecifikácie: Apple A4 CPU, 960x480 IPS displej, 5Mpix fotoaparát s HD videom, menší a s väčšou výdržou.Na predstavenie nového iPhone čakali ako fanúšikovia Apple, tak aj ostatní nadšenci technológií. Nekonalo sa však až také veľké prekvapenie - iPhone novej generácie sme videli už dávnejšie, keď sa v rukách redaktora Gizmodo objavil údajne stratený prototyp.



Najvýraznejšie novinky by sa dali zhrnúť do niekoľkých bodov:

- materiály: špeciálne sklo spredu aj zozadu je omnoho odolnejšie voči mechanickému poškodeniu ako plasty, kovový rám okolo celého telefónu slúži ako konštrukcia, ale aj ako antény pre všetky bezdrôtové pripojenia. Telefón je hrubý 9,3mm.



- Retina displej - nový dotykový displej, s doteraz najvyšším rozlíšením 960x480. Technológia panelu IPS, podobne ako na iPad-e, kontrastný pomer 800:1

- procesor Apple A4 - rovnaký čip, aký je použitý u tabletu Apple iPad

- konektivita: GSM, quad-band HSDPA, 802.11 b/g/n WiFi a Bluetooth

- fotoaparát: rozlíšenie 5Mpix, s LED bleskom. Nahrávanie HD videa v rozlíšení 720p s 30FPS, s možnosťou editácie priamo v telefóne cez spoplatnenú aplikáciu iMovie

- operačný systém iOS 4 - predtým známy skôr ako iPhone OS 4. Nová verzia operačného systému prináša viac ako 100 noviniek, medzi inými aj multitasking aplikácií, zložky, podporu Exchange server 2010, iBooks s PDF či vyhľadávací engine od Microsoftu - Bing.

- väčšia batéria - 300 hodín v pohotovostnom režime, 10 hodín WiFi alebo prehrávania videa, 7 hodín telefonovania v 3G sieti.

- FaceTime - videotelefonovanie, zatiaľ ale iba cez WiFi pripojenie a len medzi iPhone 4 a iPhone 4, pridaná predná kamera

- senzory - gyroskop s troma osami, akcelerometer, senzor priblíženia (na zablokovanie displeja pri priložení telefónu k uchu) a senzor osvetlenia






Nový iPhone bude dostupný v16GB a 32GB verziách, v bielej alebo čiernej farbe. Najprv sa dostane do predaja v USA, Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku a Japonsku, ďalších 18 krajín sa dočká 4. júla.
Zároveň so začatím predaja iPhone 4 sa zníži cena pre iPhone 3GS, starší model 3G sa úplne stiahne z predaja.





Zdroj: Engadget, Apple






Netradične dopĺňame túto dvojnovinku aj reportážou z predstavenia iPhonu od druhého autora.

iPhone 4 - reportáž z predstavenia, by Michal Grác

V pondelok 7.júna Steve Jobs predstavil širokej verejnosti na konferencii dlhoočakávanú „novinku“ od Apple Iphone 4. Konferencia sa začala bez náznaku toho že by sa Jobs chystal predstaviť nový Iphone, no napokon sa tak asi po prvej pol hodine (kedy Jobs prísediacich kŕmil čislami o predajoch a úspechu Ipadu ) stalo.

Jobs, ako je u neho už zvykom, nešetril humorom a veľakrát v hladisku zaznel neutíchajúci smiech divákov (samozrejme väčšina divákov boli redaktori z rôznych denníkov, ktorí impulzívne a pohotovo zapisovali všetky informácie na svoj web aj s fotodokumentáciou).

Steve vystúpil na pódium s „hračkou“ s menom iPhone 4 a vyhlásil nieči v zmysle: Neuhádnete čo vám teraz predstavím... (áno išlo o presne ten istý model ktorý bol jedným z pracovníkov apple údajne nájdený v bare.. ) .. hľadisko prepuklo smiechom.

Treba podotknúť, že celá konferencia sa niesla v napätom duchu.Všeci očakávali čo si pre nás spotrebiteľov Jobs opäť pripravil.

Na úvod Steve predstavil nový iPhone ako celok od tela prístroja po jeho ovládacie tlačidlá až po použité materiály pri výrobe. Iphone 4 je 9.3mm tenký čo znamená, že ide o najtenší smartphone na trhu. Oceľový rám prístroja je v podstate jeho anténa. Namiesto klasickej SIM bude tak isto ako iPad 3G použivat nový iPhone micro SIM.

Výdrž prístora by sa mala pohybovať nasledovne:

7 hodín 3G telefonovania
6 hodín 3G sufrovania na internete
10 hodín surfovania cez Wifi
10 hodín „Video Talku“
40 hodín prehrávania hudby
300 hodín v standby režime
iPhone 4 podporuje 802.11n wifi. Maximálna kapacita v ktorej sa bude 4rka vyrábať je 32 GB. Nová 4rka sa môže pochváliť Gyroskopom(pre hráčov na iPhone skvelá správa).

Jobs predstavil aj nový 5mpix fotoaparát s prisvetľovacou diódou, ktorá neslúži len ako dáky pseudoblesk, no dá sa s ňou aj plnohodnotne prisvietiť. Z predu sa nachádza dalšia kamera pre uskutočnovanie videohovorov. Primárny fotoaparát je schopný samozrejme aj nahrávania videa a to až do HD rozlíšenia , konkrétne 720p 30fps.

Neskôr pochválil iPhone novým IPS displejom s naozaj veľkým rozlíšením 960x640 pixelov ( 326 pixelov na palec ). Následne ukázal do publika cez projektovanú obrazovku iphonu citlivosť displeja pri jeho použití. Hľadisko opäť vybuchlo nadšením.

Nasledovalo predstavenie sofvérovej súčasti ako aj demonštrácia rôznych aplikácíi a „features“ ktoré nový iPhone podporuje ako napríklad plná podpora HTML5, predstavená bola aj aplikácia na spracovanie a strih videa iMove.

Na konci konferencie Jobs predtavil live Videohovor ktorý opäť v pubiku vyvolal potlesk a nadšenie. Treba však dodať, že video hovor sa bude dať uskutočniť LEN po pripojení cez Wifi.

Steve ešte v krátkosti predstavil spôsob reklamy aký bude apple používať.

A čo ceny?

Za 8 GB verziu zaplatia v USA predbežne 99 dolárov, za 16 GB 199 dolárov a za 32 GB iPhone 4 si apple cení na 299 dolárov.



Komentáre (24)
bliss
Teraz mám 3Gčko a som spokojný. Ak pôjde všetko podľa plánov, do konca roka by som ho mohol mať. Je to "Applacka" povinnosť :D Aspoň z mojej strany..Ešte vedieť tú cenu...A pozerali (textovo) ste tú konferenciu LIVE? Tam je aj viac pics.. (engadget.com)
Archon
(čo sa tyka po zhliadnuty len tohto jedneho videa a prčitany tohto textu) No dali kus prace do toho , ale jedna vec sa mi zdala priam drza , a to Video Telefonovanie , akože to tam prezentuju ako keby to vymysleli ale pri tom to je už tak dlho možno aj skorej ako prvy iPhone . A potom vždy na každej reklame, mi pride vtipne , keď tam ukazuju ako to dobre foti a/alebo natača video , a tie snimky/vzorky su robene profesionalnymi pristrojmi a nie dakym telefonom .
Archon
No ale kym tam nepridaju prehravenie všetkych video/audio kontajnerov , a všetky dekoderi . Tak ako prehravač (čo bolo tiež v prezentačnom videu) bude dosť horror , každe 720p/1080p video konvertovať tak aby to prehral officialny OS je na zabitie, a to nemyslim ako zmenšiť rozlišenie (jailbreak je neoficialny , ak ten prehra MKV bez problemov)
bliss
Nič nie je dokonalé :D
Michal Bajánek
myslim ze apple dorovnal vsetky podstatne nedostatky. osobne si myslim ze to bude hodne namakana hracicka. Jedine co ma isto odradi bude jeho cena :D
r.b.class
mnam
Tonci20
vydrzism s 3Gs do konca roka, ved aj tak dufam, ze od septembra ho bude mat orange ako akciovy mobil...vianocka akcia tras sa :-D
Ján Kurej
Pekne napisany clanok ;) Iphone 4 welcome :D
mapplec
no vcelku pekny clanok, dost strucny ale dal sa az na par chyb.. 8gb bude stat $99 dolarov, ale to je 3Gs.. 16 gb bude stat $199 dolarov a to uz je iPhone 4, a 32 gb $299 iphone 4. inak k telefonu, je to vynikajuce, suhlasim, vyplnili vsetky nedostatky a je to podla mna naozaj revolucne, jobs neprehana.. ale radsej uz nic nepisem lebo bude zas iba flame.. archon - kus prace? a k tym video hovorom, jasne ze to uz je na vela fonoch, ale nepoznam napr. mobil kde pri videohovore mozes prepnut aj na zadnu kameru.. a dalsie veci su tam nejake novinky u tych videohovorov.. inak s tym fotenim by si tazko nieco take dovolili.. mozno trosku upravuju ale uz kazdy upravuje svoje fotky.. HD video bude uplne vpohode ak s tym nebude clovek triast.. kazdopadne, mobil nieje kamera ani fotak.. tzn. na mobil to ma super kameru/fotak.. a 32gb je uplne pohode, aj 16, nevidim dovod preco by mal byt telefon druhy "stolny" hardisk.. aspon si tam nebudu davat ludia kopu blbosti..
nomisu
Cena zarazila aj mňa ale už sa teším keď ho budu mať v orange v septembri xD Šupa phone. {☼_☼}
mapplec
zarazila? ako jak to myslis? v dobrom alebo zlom (ze to je moc vela).. inak este som chcel dodat, aby ste si nemysleli ze som nejaky zaslepenec iba, tiez sa mi nieco nepaci na tom iphone ale nic nieje dokonale.. inak odporucam tu konferenciu pozriet normalne.. tych 1h a 30min fakt stoja za to.. maju to vyvesene na youtube channel ale mozete si to pozriet aj na ich strankach ak mate quicktime
nomisu
Zarazila ma v dobrom tato suma - Za 8 GB verziu zaplatia v USA predbežne 99 dolárov, až neskor som si precital tvoj príspevok xD
mapplec
inak oni ho budu mat v septembri uz? orange? lebo niesom si isty ci je medzi tymi krajinami v septembri uz aj slovensko.. a ak hej som zvedavy na tie ceny.. aj ja sa tesim teda na to..
mapplec
no k tym obrazkom, citam ze su unretouched.. cize som nemal pravdu, a asi su fakt take kvalitne.. uvidime
Michal Bajánek
na tu cenu som inac tiez velmi zvedavy, 300 USD nie je moc, len u nas predavajuci maju divnu zmenarensku tabulku. Ale ak by bol acena u nas do 400€ tak to by bola supa, iphony su trosku nad cenou, ale toto vidimaj prvy krok ako este viacej zaujat. Na druhej strane sa to da aj chapat, android ide brutalnym temtom dopredu, v predajnosti minuly kvartal predbehli aj Apple, takze mozno soudruzi z USA sa trosku uvedomili :D
shajek
soudruzi z USA :D:D:D:D:D neviem .... mal som 3GS a rychlo som ho vymenil za 5800XM .. neľutujem ... 5800XM ma oveľa väčšie možnosti ako nejaký iPhone .. a to už nehovorím o genialnej reprodukcii zvuku .... dá sa dať na Iphone Custom Firmware ako na symbian telefony ? :) ja mam CF a osvedcilo sa mi to ... iphone je pre mna prerastena hracka pre velke deti :)
Ján Kurej
to shajek: trepes debiliny. kolko mas rokov? iphone ma najlepsi vystup na sluchadla medzi telefonmi a dokonca lepsi nez vacsina mp3 prehravacov nad 150e. Uz sa budem opakovat ale pokial nemas na nieco a videl si to len s 5m vzdialenosti tak nekritizuj. Proste nemam nato a hotovo. Ked budes velky kupis si. To je demencia. ... 5800xm je fajn telefon pre ludi ktori chcu dotykac za pristupnu cenu ale neporovnavaj iphone ktory ma takmer dokonale ovladanie na dotyk zo zabrzdenou 5800-kou.
Tonci20
Jan1k.:like
Michal Bajánek
5800??? lepsie ako ufon??? nie som ufonak, ale tak 5800 by som nechcel ani zadara. A porovnavat ju s ufonom sa snad ani neda. zvuk si myslim vysvetlil dobre Janik. Mozno si mal ufana v ruke, ale zrejme si ho nevedel vyuzit. Dalsia vec ze porovnavat ine telefony s ufonom tiez nie je namieste. Apple jednoznacne srpavil FUN telefon a vyslo mu to na celej ciare. Jedine co dokaze teraz v zabavnosti konkurovat ufonom je Android, Windows bohuzial zaostava a ak W7 vydaju v tej podobe ako to bolo doteraz prezentovane tak ho aj uplne odpisu.
TinoArts
5800 je porovnateľná s iPhonom. Kedysi som ju mal, dnes mám zatial "len" 3Gčko. Neviem ani, čo priniesol nový fw na 5800, no každopádne, pred polrokom stálo 3Gčko rovnako čo 5800 (druhopredajné ceny),...takže Jan1k, ty trepeš debiliny, kebyže chcel iPhone, doplatizl by 10€ a mal by ho.
TinoArts
A čo sa týka zvuku, slúchadlá môžem z vysoka osrať. Aj tak to bude len šuštať, čo sa týka zvuku z reproduktorov, iPhone tej nokii nesiaha ani po chlpy na nohách. A to je overený fakt. Nie nadarmo dopadla ako prvá v testoch v pomere hlučnosť/kvalita.
bliss
Plne súhlasím s Jan1k. Iný phone okrem iPhone by som nechcel, nie to ešte 5800ku.Samozrejme nič proti nej nemám. Simply, každý si kúpi to, čo mu najviac vyhovuje..
Tonci20
presne tak kazdemu co vyhovuje mal som 5800 a teraz mam iPhone 3Gs a ta nokia mi proste nesadla zatial co iPhone 100%
window
<p>Nike SB Blazer Lo – Black Black</p> <p>If you are looking for an everyday shoe, check out these <strong><a href="http://www.hijordan.com/">jordan shoes</a></strong> kicks. You can wear these shoes with any outfit imaginable. If you are looking for a good gift idea for a sneakerhead, you can’t go wrong with this pick.</p> <p>These <strong><a href="http://www.hijordan.com/">air jordan shoes</a></strong> have a true black-on-black colorway. The <strong><a href="http://www.hijordan.com/">jordan</a></strong> is so quietly riding on the side of the shoe that it’s easy to miss it. Even the Nike logo on the tongue is featured in black-on-black. To contrast the black, this shoe has white laces and a white sole. </p> <p>You can buy these shoes at <strong><a href="http://www.buyguccishoes.com/">gucci shoes</a></strong> for just $74.99.</p> <p>&nbsp;</p>
Pridať nový komentár
TOPlist